
v -1/3/ 1N 
GAO
United States General Accounting Office Office of
Washington, DC 20548 General Counsel

In Reply
Refer to: B-156482

AUG 9 1979

Mr. Lawrence D. Morderosian
8 Brandonwood Drive f

O'Fallon, Illinois 62269 j LQ tp-WL1 ro&I4tt<s*-

Dear Mr. Morderosian:

We are in receipt of your letters of May 20, 1979, with enclo-
sures, and of July 16, 1979, requesting an opinion as to four ques-
tions relating to thebper diem entitlements of -a-n employee assigned
to a position under the Intergovernmental Personnel Acq(IPA)
Pub. L. No. 91-648, title IV, § 402(a), 84 Stat. 1920 (January 5,
1971), codified at 5 U.S.C. §§ 3371-3376. Although a Comptroller
General's decision is not being rendered on your submission (see
31 U.S.C. §§ 74 and 82d), we are providing the following information.

The four questions you present are:

"1. When a Federal Employee is on an Intergovernmental
Personnel Act assignment, which is in a location that
is in excess of 2,000 miles from his permanent duty
station, and his permanent residence, can he penalized
by his Permanent duty organization, from drawing per

diem while he is on annual or sick leave?

"2. When this same Career employee attends and Official
Hearing at his permanent home duty location, can his
organization revert from the normal per diem daily rate
to the IPA rate paid at the temporary location.
Restated another way, the per diem rate at the tempo-
rary location was $ 16.00 per day. The normal per diem
rate, is lodging, motel, food, etc, accompanied by
receipts. The Permanent Organization pays or allows
only the temporary rate of $'16.00 per day, while the
person has encumbered in excess of $ 35.00 per day
( provable expenses). In addition, the Organization
allowed a total of 1 1/4 days per diem for total time,
while the trip, for this Hearing had to be accomplished
on a weekend for the Honday morning Hearing. A total

(a) 5~~~06154I,~~~~~~~~~~~ _r_,



B-156482

of three days was needed to make the trip from St. Louis,
to, Portland, Oregon.

"3. Can a person on an IPA assignment be penalized for
a day of per diem because a holiday falls on a saturday,
or, sunday, and the friday or monday are given as the
day of holiday time off? In this case the BPA deducted
a day of per diem for the work day that was a Federal
holiday substitution.

"4. What is the GAO interpretation for Per Diem for
a person who is on an IPA assignment? Is it the same
as for a person who is on a Temporary Duty assignemt
from his permanent duty station? Or, is it to be
interpretated in a different manner?"

You indicate that these general questions concern specific
instances which arose while you were working under the IPA for the
State of Missouri, on loan from your permanent Federal employer, the
Bonneville Power Administration, Portland, Oregon.

Because the answer to question 4 affects your status in regard
to per diem entitlements, we shall first provide some information con-
cerning this question. In 57 Comp. Gen. 778, 781 (1978), we held that
Federal employees who are authorized per diem while on IPA assignment
are considered on temporary duty assignment and their permanent duty
stations are not changed. Accordingly, the per diem is based on the
employee performing temporary duty at the location of his IPA
assignment.

Regarding question 1, it is necessary to distinguish between
whether leave is taken for illness or other reason.

If the leave is taken due to illness then the Federal Travel
Regulations (FPMR 101-7) para. 1-7.5b(l) (May 1973) is applicable.
This regulation states:

"(1) Continuation of per diem. Whenever a traveler
takes leave of absence of any kind because of being inca-
pacitated due to his illness or injury not due to his own
misconduct, the prescribed per diem in lieu of subsistence,
if any, shall be continued for periods not to exceed
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14 calendar days (including fractional days) in any one
period of absence unless, under the circumstances in a
particular case, a longer period is approved." Compare
B-176956, December 14, 1972, with B-185287, July 23,
1976.

Regarding the use of annual leave while on a temporary duty assign-
ment, we have held that an employee who took a day of annual leave (not
due to illness or injury) loses his entitlement to per diem for that
day. B-185618, June 1, 1976. In this case, our reasoning was that:

"The law regarding payments for per diem when an
employee takes leave of absence while he is in travel
status away from his official station is well settled
and is governed in general by Federal Travel Regula-
tions (FPMR 101-7) para. 1-7.5(a)(1) (May 1973) which
states:

"'1-7.5. Interruptions of per diem
entitlement.

"'a. Leave and nonworkdays.

"'(1) General. Except as provided in

(2) and (3), below, if the time that leave of
absence begins or terminates is within the trav-
eler's prescribed hours of duty, per diem in lieu
of subsistence expenses shall terminate at the
beginning of the next quarter day or shall begin
with the quarter day during which the leave of
absence terminates. If leave of absence does not
begin or terminate within the traveler's prescribed
hours of duty, the traveler shall be entitled to
per diem in lieu of subsistence expenses until mid-
night of the last day preceding the leave of
absence and from 12:01 a.m. of the day following
the leave of absence.'

"We have consistently applied the above regulation
prohibiting the payment of per diem when a leave of
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absence is taken on a workday while the employee is
away from his official duty station on temporary duty
assignment. See B-166420, April 28, 1969, and
B-168053, November 10, 1969."

Question 2 appears to be primarily governed by our recent deci-
sion in 57 Comp. Gen. 788, supra. This case held that an employee on
IPA assignment who returns to his permanent headquarters may not
receive per diem although he would be entitled to a travel allowance.

Finally, concerning question 3, an employee generally would be
entitled to receive per diem for the holiday. However, there are
exceptions to that general rule. B-171266, February 24, 1971, con-
struing Standardized Government Travel Regulations, paragraph 6.3
(now contained in Federal Travel Regulations (FPMR 101-7)
para. 1-7.d.(2) May 1973)).

We must emphasize that the above answers are only to be considered
informational in a general sense and are not to be considered disposi-
tive of the issues raised in your specific situation. In the absence
of a complete record, including an agency report, we may not be more

specific.

If you feel that the information supplied does provide you
with a basis for seeking a formal resolution of your claims, we
suggest that you file a claim with your permanent agency and have
them forward it to our Claims Division; or, if you prefer, you
may file a claim directly by sending it to:

Claims Division
U.S. General Accounting Office
Washington, D.C. 20548

For your further information, we are enclosing copies of the
cited opinions and regulations, as well as the regulations per-

taining to filing a claim in our Claims Division.

Sincerely yours,

David F. Engstrom

David F. Engstrom
Deputy Assistant
General Counsel

Enclosures
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