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The Honorable Eleanor Holmes Norton
Chair, Equal Employment Opportunity Commission

Dear Ms. Norton:

This is in response to your letter of May 15, 1978, concerning
applicability of the pay limitation imposed by 5 U.S.C. § 5547 to
experts and consultants appointed under 5 U.S.C. § 3109. The pur-
pose of your letter was to advise this Office of the situation of
a consultant hired by the Equal Employment Opportunity Commission
who, in addition to working 40 hours during the regular worklweek,
worked on several Saturdays and Sundays. For each day that he
worked, the consultant was paid at the daily equivalent of the top
step of grade GS-15. By reason of his having worked more than 10. - -

days per pay period, the consultant received payments which, on a
pay-period basis, exceeded the aggregate rate of pay for the
maximum rate of grade GS-15.

The pay limitation imposed by 5 U.S.C. § 5547, applicable to
receipts of premium pay, is as follows:

"An employee may be paid premium pay under
sections 5542, 55'45(a)-(c), and 5546(a), (b) of
this title only to the extent that the payment
does not cause his aggregate rate of pay for any
pay period to exceed the maximum rate for GS-15."

As noted in your letter, consultants appointed under the authority
of 5 U.S.C. § 3109 are not entitled to premium compensation under
5 U.S.C. §§ 5542, 5545, or 5546, but are entitled to the per diem
rates prescribed for their employment regardless of the total num-
ber of hours worked. See 28 Comp. Gen. 328, 330 (1948), and 46 id.
667, 669 (1967). For this reason, we concur with your determination
that a consultant's pay is not limited by 5 U.S.C. § 5547.

However, consultants are subject to the following compensation
limitation imposed by 5 U.S.C. § 5308:

"Pay may not be paid, by reason of any provision
of this subchapter, at a rate in excess of the rate of
basic pay for level V of the Executive Schedule."
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We are enclosing a copy of our recent decision in the Matter-of a
Jerome E. Hass, B-90867, November 21, 1978, holding that the
ceiling imposed by 5 U.S.C. § .5.308 is intended to be applied on..
a biweekly pay period basis to experts and consultants. You will
note that that decision waives payments.made to-an expert or con-
sultant prior to November 21, 1978, in excess of the biweekly
amount payable for level-V of the Executive Schedule.

Sincerely yours,

Robert L. Higgins
Assistant General Counsel
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