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COMPTROLLER GENERAL OF THE UNITED STATES

WASHINGTON, D.C. 20548

IN REPLY
REFER To- B-199549(BRP)

August 7, 1980

The Honorable Abraham Ribicoff
Chairman
Committee on Governmental Affaihrs
United States Senate

Dear Mr. Chairman:

We refer to your letter of June 26, 1980, in which
you request our iews regarding thte provisions of S. 2652]
96th Congress, 2d Session, and any recommendations we may
have concerning possible action thereon by the Committee
on Governmental Affairs, United States Senate.

On March 31, 1980, this Office recommended to the
Congress that legislation be enacted to permit Federal
agencies to reimburse their employees for residence sale
and purchase expenses upon transfer from an overseas post
to a new duty station in the United States. The pending
bill, S. 2652, would carry out our recommendation.

-At the present time, such expenses are not reimburs-
able by virtue of a statutory provision, 5 U.S.C. § 5724a
(a)(4). We feel that the cited provision is unduly harsh
and impacts heavily, from a financial standpoint, on
Federal employees who are recruited to perform overseas
tours of duty and who, upon completion of such tours of
duty, are reassigned to duty stations in the United States
other than the ones from which they were transferred to
the overseas posts of duty.

Currently, 5 U.S.C. § 5724a(a)(4) provides for reim-
bursement of the expenses incurred in the sale of a resi-
dence at the old duty station and the purchase of a resi-
dence at the new duty station when the old and new duty
stations are located within the United States, its terri-
tories or possessions, the Commonwealth of Puerto Rico,
or the Canal Zone. Consistent with the limiting language
of this section, paragraph 2-6.1 of the Federal Travel
Regulations (FPMR 101-7, May 1973), and administrative
regulations such as paragraph C 14000-1 of the Joint
Travel Regulations, Volume 2, prohibit such payments to
employees who are transferred to or from a duty post
outside the United States.
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The severe impact of section 5724a(a)(4) was demon-
strated in our decision of March 31, 1980, B-194423, copy
enclosed, in which we held that approximately 50 employees
of the United States Army Corps of Engineers were not
entitled to reimbursement of real estate expenses incurred
incident to a mass transfer from Livorno, Italy, to
Berryville, Virginia, in 1976. You will note that prior
to the transfer, the employees were seriously concerned
regarding reimbursement of real estate expenses they would
incur in transferring directly to Berryville. In order to
insure that the continuity of the function being performed
in Italy would be maintained, high-level officials of the
Corps of Engineers assured the employees that their problems
"would be taken care of." The administrative report of the
agency states the position of the 50 employees as follows:

"Acting in good faith and in
reliance upon those assurances, the

- employees involved elected to trans-
fer directly to Berryville, rather
than take the alternative that would
assure them of reimbursement for real
estate expenses but could also adversely
affect the mission. Due to the circum-
stances surrounding the move, both in
Italy and in Berryville, many people
suffered considerable financial losses.
One of the factors that caused the
greatest financial impact was that,
contrary to the assurances of favorable
treatment, no reimbursement of real
estate expenses was allowed."

In attempting to avoid the harsh consequences
of section 5724a(a)(4), Federal agencies have consid-
ered the circumvention of the requirement that both
the old and new duty stations be located in the United
States by reassigning the employee to perform a short
tour of duty at the old duty station in the United
States after the overseas tour and before the transfer
to the final duty station. We objected to this
practice and held that employees may not be reimbursed
for real estate expenses if they are transferred from
overseas to their old station and shortly thereafter
transferred to another duty station. B-172594, March 27,
1974.
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In addition to the claims of the 50 employees
of the Corps of Engineers, He have consistently been
required to deny reimbursement of real estate expenses
to other Federal employees who, upon completion of
overseas tours of duty, have been reassigned to duty
stations in the United States other than those from
which they were transferred when assigned to the
overseas posts of duty. ,We are forwarding copies of
several of our decisions which are illustrative of
the adverse impact of section 5724a(a)(4) on certain
Federal employees.

Prior to submission of our recommendation to
the Congress, this Office consulted with the General
Services Administration (GSA). _The GSA informally
:recommended favorable consideration of remedial legis-
lation. In addition, a survey of selected Federal
agencies by the Office of Management and Budget (OMB)
in 1976 showed general approval of the liberalization
of section 5724a(a)(4).

For the reasons stated above,1we believe that the
desirability of an amendment of section 5724a(a)(4),
title 5, United States Code, is compelling and deserving,
based upon equitable considerations. Accordingly, we
urge the Committee on Governmental Affairs to give favor-
able consideration to S. 2652 as soon as possible

We invite your attention to the Statements of Purpose
appearing in S. 2652. On the first line of each Statement
of Purpose, the reference should be to section 5724a of
title 5, United States Code.

Sincerely yours X 

Comptroller General
of the United States

Enclosures
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