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Dr. Omer K. Petty
Route 9, Carrie Ann Circle
Poplar Bluff, Missouri 63901

Dear Dr. Petty:

We refer to your correspondence dated October 21, 1980,
concerning the scheduling and use of your annual leave.

Your submission shows that you are employed as Chief,
Dental Service, at the Veterans Administration (VA) Medical
Center in Poplar Bluff, Missouri.00 You advise that you have
been denied annual leave on numerous occasions on the basis
that your presence at the hospital is required for patient
care needs and you question the hospital Director's authority
to require you to use your annual leave in minimum amounts
of 4 days.

You ask for our views on the Limitations placed on yetir
use of annual leave7. You cite Comptroller General decisions
B-188284, March T1l978, 57 Comp. Gen. 325; and B-189085,
April 3, 1978, which you understand protect an employee's
right to use annual leave at his discretion.

Your appointment as a dentist with the VA was apparently
pursuant to 38 U.S.C. § 4104, which in pertinent part provides
the Administrator of the VA authority to appoint physicians,
dentists, and nurses for the medical care of veterans.
Subsection 4108(a) of title 38, United States Code, provides
in pertinent part as follows:

"(a) Notwithstanding any law, Executive
order, or regulation, the Administrator shall
prescribe by regulation the hours and conditions
of employment and leaves of absence of physicians,
dentists * * * appointed to the Department of
Medicine and Surgery."
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The regulations implementing a leave system for
physicians, dentists and nurses appointed under authority
of 38 U.S.C. § 4103, 4104 or 4114 are set forth in VA
Personnel Policy Manual, MP-5, Part II, Chapter 7.
Paragraph 7a(l) provides in part as follows:

"(1) Annual Leave. The granting of
annual leave shall be a matter of adminis-
trative discretion as to when and in what
amount it may be authorized. Requests for
annual leave shall be acted upon in the
light of essential medical services and
with due regard to the welfare and pre-
ferences of individual employees.* * *"

Paragraph 7(a)(5) provides that the minimum charge for leave
shall be one day and multiples thereof.

The above regulation provides administrative officials
with wide discretion with regard to the granting of annual
leave.

The Comptroller General decisions cited above, B-188284
and B-189085, copies enclosed, concerned employees, unlike
yourself, who are subject to the provisions of the Annual
and Sick Leave Act of 1951, as amended, 5 U.S.C. § 6301
et sea. These decisions did not involve the matter of
an employee's entitlement to use annual leave in the
manner he desires, but concerned the employee's right
to the restoration of annual leave under 5 U.S.C. § 6304(d).
The leave had been forfeited under 5 U.S.C. §.6304 as
the result of the employee's inability to use such leave
due to exigencies of the public service. We note that
with regard to employees covered by the Annual and Sick
Leave Act of 1951, as amended, supra., the taking of annual
leave is subject to the right of the head of the agency
concerned to fix the time at which leave may be taken.
See 39 Comp. Gen. 611 (1960) and Federal Personnel Manual,
Chapter 630, paragraph 3-4.

We call to your attention that the VA regulations in
Chapter 7 of VA Personnel Policy Manual, MP-5, Part II,
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do not contain any provision for the restoration of for-
feited annual leave. However, paragraph 7b(4)(b) provides
that "Employees shall be afforded the opportunity, whenever
possible, of using annual leave which they would forfeit
if it were not taken."

We trust that the above information will answer the
purpose of your inquiry.

Sincerely yours,

Edwin J. Monsma
Assistant General Counsel

Enclosures
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