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DIGEST 

Employee was transferred from Washington, D.C., 
to Ogden, Utah. He had been divorced and legal custody 
of his daughter had been awarded to his former wife 
who lived in Claremont, California. Although the 
dauqhter had resided with employee for some 10 months 
prior to employee's transfer, at the time employee 
reported to his new duty station he was neither 
accompanied by his daughter nor did she later join him 
in Utah. Under the Federal Travel Regulations, 
a dependent must be a member of the employee's 
household at the time he or she reports for duty. 
Accordinqly, employee may not be reimbursed for the 
cost of his daughter's travel from his old duty station 
to his former spouse's home upon his transfer. 

DECISION 

This decision is in response to a request by 
Mr. W. D. Moorman, Authorized Certifyinq Officer, National 
Finance Center, United States Department of Agriculture, 
as to whether a travel voucher submitted by Mr. John W. 
Richardson, Jr., an employee of the Forest Service, may be 
certified for payment. The issue presented is whether 
Mr. Richardson is entitled to reimbursement for the cost 
of an airline ticket Ear his daughter Rristina incident to 
his change of official station. For the reasons stated 
below, the travel voucher may not be certified for payment. 

By travel authorization dated May 30, 1984, Mr. Richardson 
was authorized a permanent change of station from Reston, 
Virginia, to Ogden, Utah. At the time that he was notified 
of'the transfer, his daughter was residing with him. 



The travel authorization listed Mr. Richardson's immediate 
family as consisting of his daughter, Kristina Renee, 
age 14. Common carrier (airlines) transportation was 
authorized for the employee and his daughter. 

The record discloses that Mr. Richardson was divorced in 
February 1983. Mrs. Richardson was awarded legal custody 
of Kristina. However, by mutual agreement between 
Mr. Richardson and his former wife, Kristina had resided with 
Mr. Richardson since August 1983 and attended school 
in Reston, Virginia, during the 1983-84 school year. 
Mr. Richardson states that, at the time of his transfer, 
he and his former wife were considering allowing Kristina to 
remain with him for the summer so that she could attend a 
soccer camp in Virginia. He and his former wife were also 
considering allowing Kristina to continue to live with 
Mr. Richardson and to attend school in Reston durinq the 
1984-85 school year so that she could play in the fall soccer 
league. 

In submitting his request for authorization to travel, 
Mr. Richardson included Kristina for travel, transportation, 
and temporary quarters benefits. Prior to commencement of 
travel, however, Kristina was injured while playing in a 
soccer tournament. The parents then agreed that it would 
be too difficult for Kristina to make the long trip cross- 
country by automobile and to be left unattended in temporary 
quarters while her father was working and looking for 
a permanent residence. Hence, they agreed that it would be 
in the best interests of Kristina for her to live with 
her mother in Claremont, California. An airline ticket was 
purchased at a cost of $269 and Kristina traveled to 
Claremont. 

Paragraph 2-2.2a of the Federal Travel Regulations (September 
1981) (FTR), incorp. by ref., 41 C.F.R. 5 101-7.003 (19851, 
provides that the cost to the Government for transportation 
of the employee's immediate family shall not exceed the 
allowable cost by the usually traveled route between the 
employee's old and new official stations. Accordingly, 
Mr. Richardson has submitted a travel voucher requestinq 
reimbursement of $168, representing the cost of a one-way 
airline ticket for Kristina from Washington, D.C., 
to Claremont, California, not to exceed the airline fare from 
Washington, D.C., to Salt Lake City, Utah. 
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The certifying officer asks the following questions: 
,I 1. Since Kristina was residing with 

Mr. Richardson at the time he was 
notified of his transfer, would she be 
considered a member of his immediate 
family even though Mrs. Richardson had 
legal custody of her? 

"2 l If Mr. Richardson's daughter had trans- 
ferred with him to his new official 
station, would he have been allowed 
reimbursement for transportation and 
temporary quarters on her behalf, even 
though Mrs. Richardson had legal 
custody?" 

The statutory basis for reimbursement of the transportation 
expenses of the immediate family of a Federal employee is 
contained in 5 U.S.C. S 5724(a)(l). The definition of the 
phrase immediate family in FTR para. 2-1.4d (Supp. 4, 
August 23, 1982), includes the employee's children who are 
unmarried, under 21 years of age, and members of the 
employee's household "at the time he/she reports for duty 
at the new permanent duty station * * *." 

Although her mother had legal custody of her, Kristina may 
well have been regarded as a member of Mr. Richardson's 
household when he lived in Virginia. Under the express terms 
of FTR para. 2-1.4d, however, the relevant question in this 
case is whether Kristina was a member of Mr. Richardson's 
household at the time he reported for duty in Utah. Clearly 
the answer to this question is no. As indicated above, 
Rristina did not accompany her father to Utah, nor did she 
later join him to live in Utah. Instead, she went to live 
with her mother in California. Accordingly, there is no 
basis under FTR para. 2-1.46 to allow the claim. 
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