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Dear Mr. Kelly 
. 

Reference 1s made to your reply, dated September 6, 1969, to 
our letter of December 6, 1968, concerning possible overpayments of 
salary, per diem, and other travel allowances to Mr. Frank E. G. Well 
and Ilrs, Patrlcla Leo aurlng their employment as consultants by the 
Office of Equal Health Opportunity, Office of the Surgeon General, 

With respect to Mr. Well, our follow-up review conflrmed the 
unusual trmekeeplng and reporting arrangements described in your 
letter, and we concur with your oplnlon that no overpayments were 
made to him. With respect to Mrs. Leo, however, our follow-up review 
indicated that she was overpald a total of $2,949--the amount we 
origlnally questloned-- ritzher than the $565 for which the Department 
has requested repayment. The prlnclpal differences between our com- 
putatlons and those by your staff of the overpayments to Mrs. Qeo 
relate to allowances for travel expenses and per diem during the - -- 
period Aprrl 15, 1966, through September 16, 1966. 

Your letter stated that, for the period April 15, 1966, through 
September 16, 1966, Mrs. Leo was allowed travel expenses and per 
deem while away from home because she had been appolnted as a con- 
sultant on an intermittent basis and the time and attendance reports 
reflected that she had worked as a consultant on an intermittent 

-.. basis during the per-rod. 

The Asslstnnt Chief of the Finance Branch, Office oE the Surgeon 
General, advised us that, in computing the overpayments of $565 for 
which repayment has been requested, he had assumed that Mrs. Leo was 
a consultant working on an intermittent basis during the per$od 
April 15, 1966, through September 16, 1966, because her appointment 
papers lndtcated that her services would be used zntermlttently. 
Our review of the time and attendance records for Mrs. Leo lndlcates 
that she served on a full-time basis and, therefore, was not entitled 
to receive the questioned payments for per diem and travel expenses 
during the cited period. 

The rule 1s well established that consultants and experts who 
are hired on an Intermittent, when-actually-employed basis, but serve 
on a regular full-time basis, may not be regarded as employed lnter- 
mittently under section 5 of the Admlnist;ratlve Expenses Ait of 1946, 
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now 5 U.S.C. 5703. 27 Comp. Gen. 651 (19481, 30 Id. 494 (19511, 35 id. 
90 (1955). If, as indicated by our review, Mrs. Leo did, in fact, - 
serve on .a full-time, rather than lntermrttent, basis during the perxod 
April 15, through September 16, 1966, she 1s obligated to refund the 
amounts erroneously allowed her for per drem and transportation during 
such period. Those allowances do not constitute "pay" under Public 
Law 90-616, 5 U.S.C. 5584, and therefore may not be considered for 
waiver under that act. See 4 CFR 201,2(b). 

Accordingly, we request that appropriate measures be taken to 
accomplish the refund of the amounts improperly paid to Mrs. Leo. 
Advice of the actions taken by the Department on this matter will be 
appreciated. If our workrng paper schedules relating to the questioned 
payments to Mrs. Leo would be of assistance, we will be pleased to 
make them avallable to you or your staff. 

Slncerely yours, 

Associate Director 

The Honorable James F. Kelly 
Assistant Secretary, Comptroller 
Department of Health, Education, 

and Welfare 




