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Digest

GAO has no legal objection to request by Chairman, House
Committee on Education and Labor, for provision of
transportation and services by Department of Defense under
31 U.S.C. § 1108(g) for study mission of Subcommittee on
Select Education. Provision, and similar provisions
previously set forth in individual appropriation acts, has
long been held to mean that use of agency appropriations for
traveling expenses of Congressional committee members and
staff is authorized when expenses are incurred incident to

examination of estimates of appropriations in the field.



. 11w g '

COMPTROLLER GENERAL OF THE UNITED STATES
WASHINGTON D.C. 20648

B-214611 April 17, 1984

The Honorable Carl D. Perkins
Chairman, Committee on Education and Labor
House of Representatives

Dear Mr. Chairman:

This is in response to your letter of March 6, 1984,
as supplemented by additional facts supplied informally by
committee staff on April 14, 1984, 1In your letter you re-
quested our comments regarding the use of military air trans-
portation and other services by the Committee on Education and
Labor, in connection with a proposed study mission to Puerto
Rico by the Subcommittee on Select Education from April 12-17,
1984. Among the purposes of the proposed study mission is a
tour of several VISTA and Young Volunteers in ACTION project
sites funded by programs within the Subcommittee's legislative
jurisdiction, and meetings with local officials to gain a
better understanding of the operations of these projects.

We note that in a copy of your letter to the Secretary of
Defense requesting the furnishing of necessary transportation
and services, you cite as authority section 1314 of the Sup-
plemental Appropriations Act of 1954, 67 Stat. 438, 31 U.S.C.
§ 1108(g) (formerly 31 U.S.C. § 22a). That provision states:

"Amounts available under law are available for
field examinations of appropriation estimates.,
The use of the amounts is subject only to regula-
tions prescribed by the appropriate standing com-
mittees of Congress."

This provision, and similar provisions previously set forth in
individual appropriation acts, has long been held to mean that
the use of agency appropriations for the traveling expenses of
congressional committee members and staff is authorized when
the expenses are incurred incident to the examination of esti-
mates of appropriations in the field. B-129650, January 2,
1957; 23 Comp. Dec. 493 (1917) (Members); 6 Comp. Gen. 836
(1927) (staff).

In our view, there are two sources of funds available to
pay for the expenses of these field examinations: the funds
available to congressional committees and subcommittees for
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travel relating to studies and investigations;l/ and, as

authorized by section 1108(g), supra, the appropriations of

the particular agency whose programs and budget are being
examined.

This interpretation of the requirements of
section 1108(g) obviously 1s shared by the Department of

Defense (DOD), as can be seen in DOD Directive No. 4515.12,

which states in pertinent part:
"IV. POLICY

"* * * The DoD support for travel of members and
employees of the Congress shall be based upon
consideration of the following factors;

* * * * *

"D. Assuring that travel of members and employees
of the Congress is sponsored by the DoD only where
the purpose of the travel is of primary interest
to, and bears a substantial relationship to pro-
grams or activities of, the DoD and not merely for
the purpose of engendering goodwill or obtaining
possible future benefits.

* * * * *

"V. PROCEDURES

"Support may be provided for travel of members and
employees of the Congress, which involves use of
military carriers in whole or in part, only under
the following conditions:

"A. Nonsponsored nonreimbursable travel

"l. A request for travel of members and em-
ployees of Congress without reimburse-
ment will be granted when the request -

* * * * *

"c. states that the purpose of the travel is
of primary interest to the DoD and that

i/ See Rule XI, Clause 1(b), Rules of the House of Represen-

tatives; Rule 17, Rules of the Committee on Education and

Labor, House of Representatives, 98th Cong., 1983-1984,
89.
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the expenditure of funds by the DoD is
authorized by Section 1314 of the Sup-
plemental Appropriations Act of 1954

[31 U.S.C. § 1108(g)]. If such expendi-
ture is not so authorized, the request
must specify such other provision of law
as authorizes the expenditure by the
DoD."

We are aware that on a number of occasions in the past,
section 1108(g) has been interpreted more broadly by some DOD
components, and that nothwithstanding the above-mentioned
Directive, transportation and services have been provided
without reimbursement by the Air Force even where there was no
"substantial relationship" to DOD programs and activities.

We do not agree with that practice. Although
Section 1108(g) does not specifically tie the use of an
agency's appropriations to the service of the committees
examining that agency's budget request, we are reluctant to
assume a congressional intent to waive the requirements of
31 U.S.C. § 1301(a) (formerly 31 1.S.C. § 628) in the absence
of any legislative history to that effect. Section 1301(a)
provides:

"(a) Appropriations shall be applied only to the
objects for which the appropriations were made
except as otherwise provided by law."

Section 1108(g) itself contains no waiver of the

section 1301 (a) requirement. Therefore, an agency may pay
only those costs incurred as a result of congressional exami-
nations of its own programs and budgets.

This does not prevent a congressional committee from
requesting and accepting the provision of transportation and
other services by DOD for carrying out committee field inves-
tigations. It only means that the cost of these services
should be reimbursed to DOD by the appropriate agency or by
the concerned committee, at the committee's option. Accord-
ingly, we suggest that in the future advance arrangements be
made with the agency whose programs are involved for reim-
bursement of the costs incurred, unless the Committee decides
to use its own funds.
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We hope this is helpful to you. As arranged with your
office, unless you publicly announce its contents earlier, we
plan no further distribution of this report until 30 days from
its date. At that time, we will make copies available to
others upon request,

Sincerely yours,

i

Comptroller General
of the United States



