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The Commerce Department is not authorized to retain 

registration fees collected at the overseas trade shows it 

sponsors. Such fees are not "contributions" within the 

meaning of section 105(f) of the Mutual Educational and 

Cultural Exchange Act of 1961, because they are contractual 

and not voluntary in nature. B-89294, Aug. 6, 1963/ and 

25 Corap. Gen. 637 (1946). These fees should be deposited in 

the Treasury as miscellaneous receipts. 
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Your memorandum of March 17, 1987 requested that we resolve 
questions related to the propriety of the Commerce Depart­
ment maintaining and using a "Reimbursable Program 
Account."!/ Por the reasons explained below, we are of the 
opinion that the Commerce Department Reimbursable Program 
Account is unauthorized. The proper disposition of the 
funds in the Reimbursable Program Account would be to 
deposit them in the Treasury as miscellaneous receipts. 

Since Commerce has maintained the Reimbursable Account for 
almost 30 years, it could be argued that Congress' long­
standing inaction with respect to the funds could be 
interpreted as approval of Commerce maintaining a Reimburs­
able Program, However, inferred congressional acquiescence 
is not a basis for justifying a practice which is not 
otherwise legally authorized. 

1/ In December 1986, my staff assisted in preparing your 
testimony before the House Subcommittee on Commerce, 
Transportation and Tourism on "Expo Maquila 86" and the 
Commerce Department's sponsorship of that event. You found 
that the expenses of mounting Expo Maquila 86 were paid from 
the Commerce Department's Reimbursable Program Account. 
Responding to the question of whether the funds used were 
subject to a restriction in the Fiscal Year 1987 Continuing 
Resolution, my staff raised the additional question of 
whether Commerce is authorized to maintain a Reimbursable 
Program Account at all. We agreed to surface the issue in 
your testimony but defer resolution of the question until a 
later time to allow complete analysis. 
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statutory Authority For Trade Shows 

In the interest of improving international relations, the 
Mutual Educational and Cultural Exchange Act of 1961, 
Pub. L. No. 87-256, 75 Stat. 527, codified at 22 U.S.C. 
SS 2451-2459, authorized a wide variety of international 
transactions and interchanges. These included United States 
participation in or the conduct of international trade fairs 
and commercial exhibitions overseas. Section 102(a)(3), 
22 U.S.C. S 2452(a)(3). Executive Order 11034, dated 
June 25r 1962, delegated to the Commerce Department 
authority to conduct trade shows in foreign countries. The 
1961 Act also encouraged the involvement of nongovernmental 
entities in carrying out the Act. Section 105(f) of the Act 
provides in the first sentence: 

"Foreign governments, international organizations 
and private individuals, firms, associationsr 
agencies, and other groups shall be encouraged to 
participate to the maximum extent feasible in 
carrying out this Act and to make contributions of 
funds, property, and services which the President 
is hereby authorized to accept, to be utilized to 
carry out the purposes of this Act." 

Section 105(f), codified at 22 U.S.C. S 2455(f). 

f| The executive order did not delegate to Commerce the 
authority to accept contributions, but, since fiscal year 
1962, the authority in the first sentence of section 105(f) 
has been extended to Commerce in its annual appropriation 
acts. See, e.g., Pub. L, No. 87-125, 75 Stat. 268; 
Pub. L. No. IM^202, § 101(a), 101 Stat. 1329-3. The 
Congress has never provided statutory authority for Commerce 
to create a revolving fund for conducting trade shows. 

Reimbursable Program Account 

The corpus of Commerce Department's Reimbursable Program 
Account consists of registration fees charged to exhibitors 
at Department-sponsored trade shows. Originally, monies 
collected were used strictly to offset the expenses of 
conducting each show, but the purposes were later expanded 
as detailed below. Coramerce cited section 105(f) of the 
1961 Act, quoted above, as authority for conducting trade 

i •• shows on a self-sustaining basis. It also relied on an 
I informal discussion with GAO attorneys in 1959,.the import 
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of which was summarized in a 1970 memorandum from Commerce's 
Office of General Counsel as follows;2/ 

*(1) Although the 1956 statute stated that 
industry participation and contributions were to 
be 'encouraged,' the payments or fees which the 
exhibitors were required to agree to make as a 
condition precedent to their participation in the 
exhibition fell within the spirit and intent of 
'contributions' under the statute (now section 
105(f)); (2) the written participation agreement 
should not be cast in terms of a lease or rental 
arrangement; (3) contributions could vary measured 
by exhibition space to be occupied; (4) the 
contributions to defray exhibit costs were 
appropriate to carry out the basic legislation; 
and (5) as gifts specifically authorized by 
statute, they would be available for reimbursement 
of the appropriation." 

In 1970» Commerce expanded its exhibitor participation 
agreement to include additional fees over and above the 
recovery of costs. The new fee was "for use in funding 
market development, hospitality, and other promotional and 

m operational costs of the Exhibition." "Hospitality" 
included receptions, and entertainment, "Hospitality," the 
agreement made clear, could include entertainment in 
connection with activities other than the particular exhibit 
that generated the fee. 

It is not surprising then, that after this time, the 
Reimbursable Program Account began to show "profits" 
(surplus of revenue over expenses) from its trade show 
activities. It was the "profits" that funded the Depart­
ment's Expo Maquila and other uses unrelated to trade shows 
discovered by your staff. 

In expanding the reimbursable program account. Commerce 
relied on an internal legal opinion. The 1970 opinion 
concluded that if the Department were to add what amounts to 
an entertainment surcharge to the exhibitor's registration 
fee, the additional monies collected would also constitute 
"contributions" allowed by section 105(f). Because the 
section 105(f) proviso is appended to the International 
Trade Administration's annual appropriation, the General 

2/- Memorandum dated November 6, 1970, from Assistant 
General Counsel Alfred Meisner to the Deputy Assistant 
Secretary for Administration, Lawrence E. Imhoff. 
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Counsel's memorandum reasoned that section 105(f) contribu­
tions could be applied to any purpose related to the 
promotion of international trade.3/ 

Meaning of 105(f) Contributions 

Shortly after the 1961 Act was passedr this Office issued an 
opinion interpreting "contributions" under section 105(f) of 
the Act (B-89294, Aug. 6, 1963). We analyzed an agreement 
between United Artists Corporation and the United States 
Information Agency (USIA) to produce and domestically 
distribute a film made from clips of USIA films first 
produced for overseas distribution. The agreement specified 
that, after full cost recovery by United Artists and a 
2-year period of exclusive distribution rights, any further 
revenues generated by United Artists from coramercial 
domestic showings of the film were to be turned over to USIA 
or applied to USIA's overseas creditors at its direction. 

We decided that the net proceeds from the filmr which were 
to go to USIA, were not "contributions" under section 
105(f). In the absence of any definitive legislative 
history, we concluded that "contributions" were analogous 
to gifts and were not intended to encompass amounts paid 
under contractual arrangements. Our conclusion meant that 
the money received could not be retained nor its use 
directed by the USIA. Instead, it was required to be 
deposited- into the Treasury as miscellaneous receipts. 

Since the exhibitor participation agreeraents are unquestion­
ably contractual and not donative in nature, the 1963 
opinion would prohibit retaining exhibitor fees in any 
amount collected at overseas trade shows, whether used to 
offset costs of conducting the show, to engage in "hospi­
tality" events, or to carry out other departmental 
activities. 

Assessments v. Contributions 

Our 1963 opinion relates specifically to section 105(f), but 
also reflects the general requirement that, absent statutory 
authority, moneys collected by the United States in the 
course of carrying out government functions must be 
deposited into the Treasury as miscellaneous receipts. 

3/ In general, we would take the position that any 
Tegitimate section 105(f) contributions must be applied 
solely to the purpose of conducting trade shows, under the 
authority of the Mutual Educational and Cultural Exchange 
Act. That issue, however, is outside the scope of this 
memorandum. 
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31 U.S.C. S 3302(b) (1982). In addition, it reflects the 
general rule that, even when an agency has statutory 
authority to accept contributions, assessments and fees 
generated by an agency's activities should be treated as 
miscellaneous receipts. 25 Comp. Gen. 637 (1946). 

A more recent case applying this general rule is B-195492, 
March 18, 1980. That case had similar facts to the Commerce 
situation and involved funds received by the National Park 
Service Cooperating Association. By an unwritten rautual 
agreement reached at a national conference, vendors in the 
National Parks agreed to contribute 1/2 of 1 percent of 
their gross sales to the Cooperating Association Fund. The 
Pund, in turn, sponsored promotional events and the like. 
In our opinion, we reaffirmed the rule that an involuntary 
assessment must be deposited as miscellaneous receipts, 
whereas, with the proper statutory authority, a contribution 
can be retained by the agency and used for appropriate 
purposes. 

The distinction between the two situations is based on the 
general rules mentioned above and on the fact that contribu­
tions are by nature voluntary. As evidence of the voluntary 
nature of the Cooperating Association Pund contributions, we 
pointed to the fact that, without penalty, about a third of 
the total number of vendors declined to contribute. 

By contrast, there is nothing voluntary about the registra- ' 
tion fees (including the entertainment surcharge) exacted by 
the Commerce Departraent in the Exhibitors Agreement. / 
Indeed, signing the printed form agreement is a precondition^.^ 
of participating in the Exhibition. ^ / 

While it is unfortunate that our earlier informal views were 
at variance with the rationale used in the Comptroller 
General decisions discussed above, that rationale clearly 
must control the use of the funds at issue. 

Conclusion 

Considering the above, we think retention of the fees 
generated by the Commerce Department's "Reimbursable 
Program" is unauthorized because Commerce has no authority 
to retain fees it collects in exchange for the privilege of 
exhibiting. Such fees are required to be deposited into 
the Treasury as miscellaneous receipts. 
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