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WASHINGTON, D.C. 20548

DECISION

FILE:  B-185987 DATE: NO¥ 3 W70

MATTER OF: Captain Charles S. Blazek, USA

DIGEST: Temporary or permanent duty i{s a question
of fact to be determined from tha orders
and, vhere necessary, from the character
of the assignment--considering duration,
nature of duty enjoined, ete. Thus, Army
officer ordered as a member of a uait on
temporary duty to another station while
quarters at permanent station wers being
renovated waa entitled to the per diem
prescribed for unit temporary duty, not
to exceed 180 days without headquarters
prior approval and axcluding periods of
group: travel, leave and fileld duty.

This action is in response to letter dated lHovember 4, 1975,
with enclosures, from Major D. L. Rivard, USA, Finance Officer,
deadquarters, 3d Infantry Division, APO New York, requesting an
advance decision concerning the propriety of paying a claim for
temporary duty travel per diem in the case of Captain Charles 5.
B].unk,# USA, That requeat was assigned Control
No. 76-3 and forwarded to this Office by endorsament dated

February 24, 1976, from the Per Diem, Travel and Transportation
Allowance Committee.

The submission indicates that the member was assigned for
permanant duty to the lst Battalion, 10th Field Artillery, United
States Army, stationed at Schweinfurt, Cermany. In December 27,
1978, the lst Battalion, 10th Pield Artillery,was relocated due to
renovation of the battalion's billeting area to Wildflecken,
Germany, a distance of 38 miles. The relocation was ordered by
Latter Orders Number 12-2222, dated December 27, 1274, These
orders were directed to the entire battalion and directed a
temporary change of stasion and return to permanent station upon
completion of mission., The orders specified no change in the
battalion's mission. The paeriod of the orders was 5 months, from
December 27, 1974, through May 26, 1975. However, bacause the
renovation of the battalion's billeting area was not completed on
schedule, the temporary change of station was extended for an
addicional 3 months, to August 27, 1975, The extension was
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accoxplished by Letter Orders tumber 08~2301 dated August 26, 1975,
but it does not appear that the extension vas approved by the
Secretary of tha Army.

The nember traveled froa Schweinfurt to Wildfleckem, and
raturn, by Government vehicle, he wvas provided Covernment housing
in Bachelor Officers Quarters (B0Q) at no charge and ha received
his meals in s Government mess at no charge.

The member has filed a claim for per diem for 243 days in the
total amount of %1,625.64 upon the basis that the temporary change
of station directed by orders of December 27, 1974, and the
extansion orders of August 26, 1975, was an assignment to tempo-

rary duty entitling him to payment of per diem from December 27,
1974, to August 26, 1975,

Included with the submisaion {3 an indorsement dated Hovem-
bar 26, 1975, for the Commander in Chief, Army, Furope, by the
Assistant Adjutant General, indicating the view that under the
orders as issued the meubers of the battalion wers on temporary
duty and entitled to the claimad per diem., lowaver, the Finance
Officer indicates that it is his view that the temporary change-
of-station orders effected a change in the place of normal duty
for the battaliom from Schweinfurt to Wildflecken and hence per
diem is not paysble. As support for that view he cites our deci-
sion 38 Comp, Gen. 656§ 638 (1959) in which it was indicated that
a nesbar's permanent duty station is the place where tha basic
duty assigoment i{s for performance and the place to which he must
proceed or retura upon completion of temporary duty assigomenta.
The Finance Officer asks the following questions:

(a) Based upon the language contained ia 38 Comp.
GCen. 656“‘(1959). dees Wildflecken, Germany, upon unit
aovement with no mizsion change, become "the place in
wvhich the basic duty assignment is for performance”,
precluding paymeant of temporary duty allowances?

(b) Does an order that conveys an izuplied temporary
duty status, 1i.e., "return to permament station upon com—
pletion of mission"” serve to authorizs the [par diem]
allowance if travel is perforamed in compliance therewith?
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(e) 1If the amswer to (a) ia affirmative, would
payment of permanent change of station sllovances be
authorized to those personnel not provided Government
transportation or who are authorized travel by pri-
vataly owned vehicle, sssuming appropriate individual
orders wers issusd?

The Finsnce Officer indicates that {f per diem is daemed
payable, unit records will be used to exclude perleds of field
training exercises and pariods of ordinary leave.

Seetion 404 of title 37, United States Code (1970), expressly
authorizes the paymeat of travel allowasnces to menbers of the uni-
formed services when in a travel status away from their designated
post of duty regardless of the length of time away from such
designated post of duty. Purspant to the asuthority of 37 U.S.C.
404 and 405, paragraph Y4250 of Volume 1 of the Joint Travel Regula-
tions (1 JTR) provides that vhen a member of the uniformed sarvices
is assigoned to temporary duty under competant orders outside the
United States, ha is entitled po & travel per diem, as prescribed
in the JTR. Paragraph M350, 1 JTR, provides that nembers are
entitled to traval allowances (including per diem) when in a
"travel status” and, it is stated that a member is deemed to be in
a travel status while performing travel away from his permanent
duty statiom, upou public business, pursusnt to competent travel
orders, including travel on temporary dety. Faragraph M3003-2a,

1 JIR (chsoge 256, April 1, 1974), in effect in December 1974,
defined "temporary duty” as:

& & & dury at onme or more locations, other than
tha parmanant station, at viich a member perforus
temporary duty under orders vhich provide for further
assigument, or peadiang further assigoment, to a new
pernanent station or for return to the old permanent
atation upon completion of the temporary duty.”

Under 1 JTR, paragraph 114256~2 (change 262, December 1, 1974)
and paragraph ¥4205-3e(l) (b) (chenge 254, April 1, 1374) per diem
is suthorized for officers and enlisted members for "temporary duty
performad with his unit or detachment thereof, when that unit or

detachment is ordered by name or number away from {ts permanent
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station and Government quartera are available without charge and a
Govermment wess is available.’ The rates of per diem in such eir-
cunstances are prescribed as $5.70 per day for officers and 32 per
day for enlisted members,

Whether an assignment to a particular statiom 1s temporary or
permanent is a question of fact to be determined from the orders
under which the assignment is made, aad, whare necessary, from tie
character of the assigonment—-particularly as to the duration
thereof, nature of the duty enjoined, atc. See 53 Comp. Gen. 454
(1974); 38 Comp. Gen, 656 (1359); and 36 Comp. Cen. 757 (1957).

In our deeciaion 36 Comp. Tem., 757, 758, supra, we held that:

"% & % By definition, the word 'temporary' is a
term of limitation wnich indicates a period of short
duration and transitory nature. It has been so used
vith refereace to temporary duty assigoments.

24 Coup. Gemn. £67. * * % It {3 rot believed that 2
duty assignment for s period in excess of five or
six months reasonably could be considered to be of
the short duratioo contemplated by such term. * # ®“

In this case the December 27, 1974 orders contesplated a
period of temporary duty at Wildflecken for 5 momths during which
the billeting area would be renovated, upon coupletion of which-
tue dattalion would return to its perzameant duty stationm,
Schweinfurt. Coapara 38 Comp. Gen. 656, supra. The orders
directed a “‘temporary change of station’ wliich, under Army Gegula-
tion 313-13, paragraph 2-5 (change &, October 13, 1974), is treated
the same as temporary duty ordera. Although the temporary duty
was extended for an additiomal 3 wonths, a total of § =momnths,
because the renovation work was aot completad, the circumstances
and langusge of the orders indicate that temporary duty 2as

iotended by the order—-issuing authority and not a permanent change
of atation.

It appears that the newsber's permanent duty station
(Schweinfurt) was a town 38 miles from the temporary duty station
(Wildflecken). Im such a case, a valld determination can he made
that the unit movewent fits the definition of “'temporary duty as
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set forth in tha JJX. BSee our deeision 52 Comp. @ean. 751 (1973),
50 Comp. Gan. 729 (1971); aand 37 Comp. Ten, 66S (1954).

It therefore appears that even though there was no changa of
wission of the unit to waich Captain Zlazek was assigned, tha move-~
nent of the unit from Schweinfurt, the permanent duty stationm, to
Wildflecken was in fact an assignment of teasporary duty as a unit.
As a menber of that unit Captain Blazek was in a travel status
while assigned temporarily to Wildflecken and was entitled to per
diem at the unit rate for an officer, $6.7G.

Therefore, since Yildflecken has been determined to be a
teaporary duty statiom, question (a) is answered ian the nogativa.
Question (b) is answered in the affirmative in this case since the
wording in the orders appears to raflsct the inktent of the order-
issuing suthority and appears to be in accord vith the factual
situation, Since question (a) has been answered in the negative,
queation (c) is also answered iu the negative,

towever, paragraph 2-5b of Army Regulation 310-10 (change 4,
June 15, 1973), specifically provides that no {ndividual or
organization will be placed on continuous tesporary duty at one
location for a period in excass of 137 caleundar days without prior
approval of teadquarters, cepartment of the Army., Since there is
nothing ia the submission to indicate such prior approval was
cbtained for extending tae period of temporary duty beyond 180 days,
there is no authority for paying per diexs in excess of tha first
180 calendar days at <Jildflecken. 54 Comp. Cen. 368, 371 (1974).

Also, since the orders directed a unit movement, it appears
that group travel to and from the temparary duty-statiom was con-
tenplated. cCompare 45 Comp. Gen. 529 (1966) and B-168806,
February 27, 1370. In such a case per diem i{s not authorized for
the periods of traval betwesn the duty statigns. 3ee 1 JIR,
paragraphs 4103 (change 245, July 1, 1973) and 44251-~13 (change 258,
Augast 1, 1974).

Accordingly, payment may be nade on the voucher, vhich 1is
raeturned, on the basis indicated above, limited to the first
180 calendar days of tesporary duty, excluding periods of group
travel, and of course excluding periods of leave or field duty.

-



130

B-185987

While we have determined that per diem is payable in this
case we note fhat the amount allowed, especially to officers, nay
be in excess of the actual expanses incurred by such officers ia
connection with extended temporary duty of this nature. In view
thereof we believe that the Per iiea, Travel and Transportationm
Allowance Committee snould consider medifying the regulations
involved so that, in the future, situations do not arise in whica
per diem entitlements thereuader are in excess of the added
subsistenca expenses reasonably incurred by the members cencerned.

Jepily Couwptroller Gemeral
of the United States





