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GAO United States

General Accounting Office

Washington, D.C. 20548

Office of the General Counsel

March 22, 1996

Ms. Deborah A. Osipchak
Manager, Financial Services Branch
Federal Aviation Administration
U.S. Department of Transportation
800 Independence Avenue, SW
Washington, DC 20591

Dear Ms. Osipchak:

We refer further to your letter dated October 5, 1995, with enclosures. You seek an
opinion regarding the Federal Aviation Administration's (FAA) authority to limit the
relocation expense reimbursement eligibility of employees whose selection for a
position is contingent upon the availability of permanent change-of-station (PCS)
funding.

The facts, as briefly described in a memorandum dated September 21, 1995, from
your Manager, Accounting Branch, ASW-42, to the Manager, Financial Review
Division, ABA-100, are that employees of the FAA, upon selection for positions
involving a permanent change of station, receive an ASW Form 3330-3 "Notice of
Selection." If that selection is contingent on the availability of PCS funding, the
Notice of Selection contains the following statement:

"Selection and EOD [Entry on Duty] contingent upon availability of
PCS funds; therefore, employee is not to incur PCS expenses until
travel order is issued. Expenses incurred prior to date travel order is
signed will not be reimbursed by the Government."

The memorandum also states that this Office has ruled that relocation expenses
incurred by an employee in anticipation of transfer may be reimbursed when the
travel authorization subsequently issued authorizes those expenses based on a
previously existing administrative intent to transfer at the time the expenses were
incurred. Therefore, the question asked is whether the above-quoted statement on
the Notice of Selection is sufficient to preclude reimbursement of any expenses
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incurred by a selected employee prior to issuance of a travel order or notification of
cancellation of the selection.

We have been advised by FAA officials that FAA has encountered cases where
employees who received a Notice of Selection had been orally assured by their
supervisors that they could prepare for their transfer, even though their travel
authorization had not been issued. As a result, they proceeded to incur relocation
expenses in anticipation of that transfer and some of them have sought
reimbursement for those expenses even before funding was available and their
travel authorization is issued. Others have similarly incurred relocation expenses in
anticipation of transfer, but because there was no PCS funding, their selection and
transfer had to be cancelled before travel orders were issued.

The authority to reimburse relocation expenses of employees and their dependents
who are transferred from one station to another for permanent duty in the interest
of the government is contained in 5 U.S.C. §§ 5724 and 5724a (1994), and
implementing regulations found in chapter 302 of the Federal Travel Regulation
(FTR).1 Under the provisions of the FTR, administrative authorization or approval
of a transfer is a necessary condition to the government assuming the relocation
expenses of a transferred employee.2 Ordinarily, such approval is evidenced by a
formal written travel authorization issued with sufficient lead time to allow the
employee to prepare for his move before reporting to his/her new duty station3 and
when issued, becomes the primary basis upon which relocation expenses may be
reimbursed.4 However, we have long held that where relocation expenses are
incurred prior to and in anticipation of a transfer, the employee may be reimbursed
if the expenses were incurred based on a previously existing administrative
intention to transfer the employee, clearly evident at the time the expenses were
incurred, and the travel authorization subsequently issued authorizes those
expenses.5

                                               
141 C.F.R. Chapter 302 (1995).

241 C.F.R. § 302-1.3 (1995).

341 C.F.R. §§ 302-1.3(b) and (c) (1995).

454 Comp. Gen. 993 (1975), at 995.

548 Comp. Gen. 395 (1968); 54 Id. 993, supra, footnote 4; James K.  Marron, 63 Id.
298 (1984); Joan E.  Marci, B-188301, Aug. 16, 1977; George S.  McGowan, B-206246,
Aug. 29, 1984; and Kirk S.  Peters, B-249451, Jan. 7, 1993.

Page 2 B-270196
746322



What constitutes notice of an administrative intent to transfer an employee depends
on the circumstances in each case.6 We have held that verbal notice to an
employee of his/her tentative selection for a new position qualifies,7 even where the
employee's transfer is contingent on the occurrence of a particular future event,
such as higher level approval of an employee selection for a position.8 Similarly, we
have found clear intention to transfer an employee where there was official notice
that all essential functions of an installation were to be relocated.9 Also, where a
selected employee sells his or her residence in anticipation of transfer after
receiving definite notice of that transfer, and a travel authorization is subsequently
issued pursuant to the Notice of Selection, the employee is entitled to be
reimbursed for the expenses of selling the residence.10

In the situation described in the FAA memorandum, the Notice of Selection states
that the employee has been selected for a new position. This clearly establishes an
administrative intent to transfer the employee. Consequently, the current statement
in the FAA Notice of Selection that "expenses incurred prior to date travel order is
signed will not be reimbursed by the Government," goes beyond the problem to be
corrected and would not be enforceable in all cases. If a travel authorization is
issued in due course, the employee would be entitled to be reimbursed otherwise
allowable relocation expenses. On the other hand, if the Notice of Selection is
cancelled prior to issuance of a travel authorization, a warning statement in the
Notice of Selection would be sufficient to deny the employee reimbursement for
expenses incurred prior to cancellation. Therefore, we recommend that the FAA
revise the statement in the Notice of Selection. Since only a cancellation of the
selection before travel orders are issued would defeat the employee's claim for
reimbursement of anticipatory relocation expenses, we suggest that the following
language be used:

"Selection and EOD contingent upon availability of PCS funds;
therefore, employee should not incur PCS expenses until travel order
is issued. In the event that the selection is cancelled prior to issuance

                                               
648 Comp. Gen. 395 (1968), supra.

7Gerald S.  Beasley, B-196208, Feb. 28, 1980, and decisions cited.

8James H.  Hogan, B-191912, Apr. 5, 1979; John J.  Fischer, B-188366, Jan. 6, 1978; and
Stanley N.  Hirsch, B-187045, Aug. 3, 1977.

9Kirk S.  Peters, B-249451, Jan. 7, 1993, citing to Orville H.  Myers, 57 Comp. Gen. 447
(1978). Cf. Joseph C.  Hutchinson, B-182013, May 14, 1975, affirmed  on
reconsideration, Sept. 13, 1976.

10Ronald  DeFore, B-227663, Oct. 23, 1987, citing 55 Comp. Gen. 613 (1976).
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of travel orders, any PCS expenses incurred will not be reimbursed by
the Government."

Such a warning, however, would not address the problem of the employee who
incurs relocation expenses after receiving definite notice of transfer and then seeks
reimbursement for those expenses before travel orders are issued. We note that
section 301-11.3(b) of the FTR11 specifically provides that travel vouchers for
temporary duty must be supported by a copy of the travel authorization in order to
be reimbursed. While similar language is not contained in chapter 302 of the FTR
for relocation travel, section 302-1.3(c) thereof provides that the guidelines in
section 301-1.5 of the FTR on issuance of travel authorizations shall be followed,
and section 302-1.4(l) of the FTR provides that the effective date of transfer, i.e.,
reporting for duty,12 shall be used for relocation expense reimbursement purposes. 
Therefore, the FAA may wish to issue its own regulation providing that claim
vouchers for relocation expenses must be accompanied by a copy of the travel
authorization and may not be paid until after the employee reports for duty at
his/her new duty station.

Sincerely yours,

Lowell Dodge
Associate General Counsel

                                               
1141 C.F.R. § 301-11.3(b) (1995).

1241 C.F.R. § 301-1.4(l) (1995).
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Digest

Where a notice of selection for a position involving a transfer is issued contingent

upon availability of permanent change-of-station (PCS) funding, the Federal Aviation

Administration (FAA) includes a statement in the notice of selection that relocation

expenses incurred prior to date travel orders are issued will not be reimbursed. 

The statement would be sufficient to preclude reimbursement of such expenses

when the selection is cancelled prior to issuance of the travel order, but not when a

travel order is actually issued. The FAA is advised to amend the statement to

provide that, if the selection is cancelled prior to issuance of travel orders, PCS

expenses will not be reimbursed.
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