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DIGEST

1. Although there may be instances in which attending the funeral of the child of a
coworker may be official business, the determination that it is official may only be
made by the head of an agency or someone to whom the authority to make the
determination has been delegated. Therefore, a Central Intelligence Agency official
who made the decision to attend a funeral without seeking official approval had no
authority to use a government vehicle to attend the funeral.

2. The Central Intelligence Agency, rather than this Office, must determine whether
an official's unauthorized use of a government vehicle was "willful,” and thus carries
a minimum 30-day suspension from duty under 31 U.S.C. § 1349. To be willful, the
official's use must either be with actual knowledge that the use would be
considered unauthorized or made in reckless disregard as to whether or not it was
authorized.

DECISION

The Inspector General of the Central Intelligence Agency (CIA) has asked several
questions that arose when a CIA officer used a government vehicle to attend the
funeral of the child of a coworker. The Inspector General's specific questions, and
our answers, are set forth below.

BACKGROUND

An official of the CIA, assigned to another government component, used a
government vehicle to transport himself, his deputy, and two secretaries to the
funeral of the son of a colleague. The purpose of attending the funeral was to
provide support to the coworker. The official used the vehicle to provide round-trip
transportation from Washington, D.C., to a city one hundred miles distant. The
group departed the office about 10:00 a.m. and returned about 5:00 p.m.
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The CIA official stated that he believed that his attendance at the funeral
constituted official business, and that therefore use of the vehicle was authorized.
He said that he viewed attendance as a "quality of life" issue and that he wanted to
send a message that he cared for his people. The official sought no prior
authorization or guidance concerning the use of the government vehicle to attend
the funeral. Further, since the CIA official believed that attending the funeral was
official business, he decided that it was not necessary for members of the group to
take annual leave to attend the funeral.

The head of the federal component to which the CIA official is assigned is reported
to have indicated subsequently that, had he been asked, he would have authorized
the official to attend the funeral and to use the government vehicle. On the other
hand, the head of the official's home component at CIA subsequently counseled the
official in writing that this use of a government vehicle was improper.

The CIA official is the immediate successor to an individual who was removed from
the same position in the summer of 1995, 3 months before the use in question, and
suspended without pay for 30 days, for having misused a government vehicle for
home-to-work transportation. The CIA official was aware of his predecessor's
vehicle misuse and the disciplinary proceedings brought against the predecessor.

Further, about 11 months prior to the use in question another CIA employee was
disciplined for misuse of a government vehicle. CIA publicized the misuse
throughout the agency, warning CIA employees that use of a government vehicle for
personal use was prohibited and that there were severe penalties for the violation
of the prohibition.

The CIA has internal regulations and notices dealing with the use of government
vehicles. One specifies that use of a government vehicle for official purposes is the
sole justification for its use, and warns that severe penalties may be imposed for
willful misuse of a government vehicle. The definition of official purposes under
the regulation includes use of the vehicle to carry out the authorized mission of
CIA, to render assistance in emergency situations, and for home-to-work
transportation under narrowly defined conditions. Also, every 6 months each CIA
employee receives a compilation of internal agency rules and must certify in writing
that she or he has read it. The compilation specifically states that severe penalties
can be imposed against employees who willfully misuse a government vehicle.

The Inspector General asks whether the CIA official's use of a government vehicle
to attend the funeral in question may be viewed as proper. Further, if we decide
that the use was not official, the Inspector General asks whether the use constituted
"willful" misuse that requires a minimum 30-day suspension under 31 U.S.C.

§ 1349(b).
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DISCUSSION

Attendance at the funeral. Traditionally, attendance at the funeral of a fellow
employee was not considered official business and therefore an agency could not
spend its appropriation to reimburse its employees for expenses incurred in
attending such funerals. See, e.q., B-236110, Jan. 26, 1990; B-166141, Feb. 27, 1969;
B-129612, July 1, 1957. In B-199526, February 23, 1981, we held that attendance at
the funeral of the child of an employee could not be official business, and an
agency employee could not be reimbursed for the costs of attending the funeral,
even if the agency designated the employee as its "official representative" at the
funeral.

More recently, however, we recognized that in some cases the expenditure of
appropriated funds for attending a funeral would be justified:

"There are situations where the attendance by an official agency
representative at a funeral may be considered important to the mission
of the agency and where an appropriate representative would be
unable to attend without the travel being authorized at government
expense. The agency head or delegatee, in his or her discretion, may
consider that an agency representative at a funeral would serve the
governmental purposes of sustaining employee morale and reinforcing
to the agency's employees and others the significance of the deceased
to the agency."

70 Comp. Gen. 200, 201 (1991). Although our decision involved attendance at the
funeral of a law enforcement officer killed in the line of duty, we modified earlier
decisions "to the extent that these decisions conflict with today's holding." Id. One
of the decisions we modified was B-199526, above, involving the funeral of the child
of an employee, thereby acknowledging that attendance of an agency representative
at the funeral of an employee's child could be important to the agency's mission so
that it might be considered official business.

As we noted in 70 Comp. Gen. 200, the determination that attendance at a funeral
constitutes official business must be made by the agency head or a delegate
authorized to make that determination. Specifically, we said:

"We would expect, however, that before an employee is authorized to
travel to a funeral as the official agency representative, the matter
would be reviewed and the authorization made at an appropriate level
of the agency."

70 Comp. Gen. at 201.
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The Inspector General's letter indicates that the CIA official here was not
designated as the official agency representative at the funeral either by the Director
of Central Intelligence (or his delegate) or by a comparably high official in the
government component to which he was assigned. He made the decision himself,
without consulting or seeking approval at "an appropriate level" of the agency.
Therefore, his attendance at the funeral did not constitute official business under
the guidelines set forth in 70 Comp. Gen. 200.

Use of the government vehicle. Section 1344(a)(1) of title 31, United States Code,
provides that:

"Funds available to a Federal agency, by appropriation or otherwise,
may be expended by the Federal agency for the maintenance,
operation, or repair of any passenger carrier only to the extent that
such carrier is used to provide transportation for official purposes.

In other words, government vehicles may only be used for official purposes.
Section 1349(b) of title 31 provides for disciplining employees who violate section
1344. It provides:

"An officer or employee who willfully uses or authorizes the use of a
passenger vehicle or aircraft owned or leased by the United States
Government (except for an official purpose authorized by section 1344
of this title) or otherwise violates section 1344 shall be suspended
without pay by the head of the agency. The officer or employee shall
be suspended for at least one month, and when circumstances
warrant, for a longer period or summarily removed from office."

(Emphasis added). The penalty imposed by section 1349(b) is mandatory. There is
no authority to impose a lesser penalty. See Fields v. Veterans Administration, 21
M.S.P.R. 176, 177 (Merit Systems Protection Board 1984); Himmel v. Department of
Justice, 21 M.S.P.R. 149, 152 (Merit Systems Protection Board 1984).

Not every misuse of a government owned or leased vehicle carries with it a
minimum month-long suspension from duty, only "willful" misuse. The question of
whether the misuse of a government vehicle is "willful" is one of fact, to be
determined in each instance. It is a determination that must be made by the
employee's agency, not this Office. Based on the statute and court and
administrative interpretations, we believe that for an agency to conclude that a
violation is willful there must be more than a showing that the employee intended
to use the vehicle for the purpose that is later found to be unauthorized.

"Rather, in order for the action to constitute willful use for a
nonofficial purpose within the meaning of the act, the employee must

Page 4 B-275365
4311210



have had actual knowledge that the use would be characterized as
‘nonofficial' or have acted in_reckless disregard as to whether the use
was for nonofficial purposes.”

Kimm v. Department of the Treasury, 61 F.3d 888, 891-92 (Fed. Cir. 1995) (emphasis
added). See also, Felton v. Equal Employment Opportunity Commission, 820 F.2d
391, 394 (Fed. Cir. 1987).

In this instance, we think that actual knowledge that the use would be characterized
as not official would require a showing either that an internal agency regulation
specifically stated that attendance at a funeral was not official business, or that the
CIA official had been informed that attending the funeral was not official. In our
opinion, the Inspector General's letter contains nothing that would support a finding
of actual knowledge.

The question whether the CIA official acted with "reckless disregard" as to whether
the use of a government vehicle to attend the funeral was for official or nonofficial
purposes is more difficult. There are two decisions of the United States Court of
Appeals for the Federal Circuit that provide guidance on this issue.

In Eelton v. Equal Employment Opportunity Commission, above, Felton was
suspended for 30 days under 31 U.S.C. 8§ 1349 for willfully authorizing a subordinate
to use a government vehicle to help her secure her personal vehicle that had broken
down during the commute to work. The subordinate, Mitchell, was a secretary in
Felton's office. At her hearing, Felton had indicated her rationale in approving the
use of the government vehicle, as follows:

"(1) Mitchell was the only typist in the office, (2) the caseload was
very heavy due to a large backlog, (3) it would be better for the office
if Mitchell secured her personal vehicle as quickly as possible and
returned to the office to do her work, and (4) thus, if Mitchell was
going to be out of the office anyway to take care of her vehicle, she
should be assisted so as to get it accomplished as expeditiously as
possible . . .."

820 F.2d at 393. In overturning Felton's suspension, the court indicated that in
order to be willful, under 31 U.S.C. § 1349, approval of the use of a government
vehicle must either be with knowledge that the use is unauthorized or in reckless
disregard of whether the use was for an official purpose.! After quoting from an

'In approving the knowledge or reckless disregard standard for determining "willful"
under 31 U.S.C. § 1349, the court relied on Trans World Airlines, Inc. v. Thurston,
(continued...)
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agency policy which indicated that determining what constitutes an "official
purpose” is a matter of administrative discretion, the court stated:

"Viewing official use as a matter of administrative discretion, we think
it clear that an administrator in Felton's position could reasonably
have determined that the use authorized in this case would promote
the successful operation of the agency.

"Felton's testimony makes clear that she acted in good faith in
attempting to solve an office emergency. Poor management judgment
in selecting an alternative to solve an office emergency does not rise
to the level of 'reckless disregard.™

820 F.2d at 395.

In the second case, Kimm v. Department of the Treasury, above, Kimm was
suspended for 30 days for using his government car to transport his child to day
care when his wife was disabled due to complications arising from her pregnancy.
Kimm had a specially equipped government vehicle assigned to him and was on call
at all times, round the clock. In justifying his action, Kimm indicated that he only
deviated from his normal route by 2.6 miles in delivering his son to day care. His
only alternative would have been to drive his son to day care in his personal vehicle
and then drive back to his home to get his official vehicle. This alternative would
have been a round trip of over 20 miles and would have taken 40 minutes, during
which time he would not have had access to the equipment in his government
vehicle. Kimm stated that due to his heavy workload and his wife's medical
situation he believed "he was making the most efficient use of his and the agency's
time" by transporting his son in the government vehicle. He further stated that he
believed that the agency's rules governing the use of government vehicles allowed
him the discretion to make this "minor deviation."

In reversing the decision of the Merit Systems Protection Board that Kimm's use
constituted a willful violation under 31 U.S.C. § 1349, the court stated:

!(...continued)

469 U.S. 111 (1985). In that case, the Supreme Court was reviewing the imposition
of liquidated damages against the airline for "willful" violation of an age-
discrimination statute. The Court held that knowledge or reckless disregard was an
acceptable standard for measuring whether conduct was willful under the statute.
The Court concluded that the airlines' good-faith, albeit unsuccessful, attempt to
comply with the statute indicated that its violation was neither knowing nor in
reckless disregard of whether it was complying with the law.
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"[T]he agency policy does not specify that the conduct at issue here is
permitted. However, the policy does not set forth specific types of
conduct and characterize the official nature of each; the policy calls
only for good faith judgment by an employee. Kimm does not dispute
that he was aware of the agency policy and of the impropriety of using
a [government vehicle] for other than official purposes; however,
whether a use constitutes a nonofficial purpose leaves room for the
exercise of judgment, which, under the circumstances, Kimm did not
improperly exercise."

"In particular, Kimm was involved in an around-the-clock, dangerous
investigation, which required him to be on call at all times. He was
authorized to commute to work in his [government vehicle], which
contained special equipment necessary to remain in contact with the
agency. . . . Given the circumstances, Kimm could reasonably have
concluded that bringing his son to and from day care on his way to
and from work during a limited medical emergency, saving time and
maintaining contact with his agency, was essential to successful
completion of his mission. Even if Kimm could have first secured
permission to transport his son, his failure to do so given the
circumstances does not amount to ‘reckless disregard’ for the
regulations.”

61 F.3d at 893.

In each of these cases, the involved agency had rules that provided that government
vehicles could only be used for official purposes, but did not specify what was
official. Therefore, it was left to the discretion of an employee to decide in each
instance whether a use was official. In each case the employee was faced with a
temporary, unusual occurrence, which the court characterized as an "emergency."

In each case the court found that the employee made a good-faith determination
that using a government vehicle in the circumstances was in the interest of the
government and was important to carrying out the agency's mission. Further, in
each case the employee did not seek guidance or approval before deciding to use or
authorize the use of the government vehicle.

As we stated above, CIA, rather than this Office, must determine whether the
official's use of the government vehicle was undertaken in reckless disregard of
whether or not it was official use, and therefore willful, under 31 U.S.C. § 1349. In
making this determination, CIA must decide whether its internal rules governing the
use of government vehicles are comparable to those of the agencies involved in
Felton and Kimm, and thus allow some administrative discretion to determine in
each instance what is official. It should consider whether the situation faced by the
CIA official in this case was similar to the situations the court characterized as

Page 7 B-275365
4311210



emergencies in Felton and Kimm. In the end, it must determine whether the CIA
official here made a good faith determination that using a government vehicle
(rather than some alternative) to attend the funeral was in the government'’s interest
and was important to carrying out the agency's mission.

Good faith. The Inspector General specifically asked that the guidance we supply
him specifically address the evaluation and effect under applicable standards and
precedent of asserted good-faith claims to a belief that the use of a government
vehicle in any given situation is for an official purpose. In our opinion, the mere
assertion by an employee that he or she was acting in the good-faith belief that use
of a government vehicle was authorized in a given situation is insufficient to avoid a
finding of reckless disregard. Faced with the possibility of 30 days suspension
without pay, we assume that any employee would claim that he or she acted in
good faith. We think that in addition to a finding of good faith, an agency must
conclude that the employee's decision to use a government vehicle was reasonable
under the circumstances. In both Felton and Kimm the court concluded that the
employees' determinations that using a government vehicle in the circumstances
they faced was in the government's interest and was needed to efficiently carry out
their mission was reasonable.

To avoid future misunderstandings within the agency concerning when the use of a
government vehicle is authorized, we recommend that CIA amend its internal
guidance consistent with this decision.

/s/IRobert P. Murphy
for Comptroller General
of the United States
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