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DIGEST

Government employees using personal credit cards to charge lodging and rental car
expenses incident to official travel are not precluded under current regulations from
retaining for personal use frequent flyer mileage points earned on the amounts
charged to such credit cards, provided that the use of such cards for such expenses
is consistent with agency guidance and does not increase the costs to the
government. Under applicable federal regulation, individual agencies have
discretion to place additional requirements for employee use of agency-furnished
cards for official travel, and by implication may also place further limitations on
employee use of personal credit cards for charging expenses of official travel.

DECISION

By letter of October 25, 1995, the Inspector General (IG), Department of
Transportation, asks whether, and under what circumstances, a government
employee may use a personal credit card to charge lodging and automobile rental
costs incurred on official business and thereby accumulate bonus points for the
employee's personal use. The IG states that her question arises because of an
apparent conflict between our holding in Discover Charge Cards, B-236219, May 4,
1990, and a statement made in a footnote in Panama Canal Commission, B-257525,
Nov. 30, 1994.

Although the IG did not specify the particular credit card involved, we assume it is
one of the "affinity" cards now in wide use. Those involved here, as we understand
it, are standard credit cards (e.g., MasterCard, VISA) issued by a bank under
arrangement with an airline or hotel chain, which in turn awards bonus or mileage
points under a frequent traveler program based on amounts charged using the card
(e.g., an award of a bonus mile for each dollar charged). Points are awarded for
any purchase charged on the card, and are not limited to purchases of the services
of the particular airline or hotel affiliated with the card. Points or miles awarded in
this manner, based on aggregate amounts charged on the affinity card, are separate
from, and in addition to, any points or miles awarded for flying on an affiliated
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airline or for using an affiliated hotel's services, the costs of which may be charged
on the same affinity card.

The general rule is that a federal employee is required to account for any gift,
gratuity, or benefit received from private sources incident to the performance of
official duty, and any payments tendered to the employee are viewed as having been
received on behalf of the government. See 63 Comp. Gen. 229 (1984), and decisions
cited therein. Therefore, an employee may not retain any bonus or gift coupon or
similar item of value received from a commercial air carrier on the basis of
purchase of an airline ticket to be used for official travel. Id. Bonus travel
entitlements received by an employee through accumulation of frequent flyer
mileage credits earned on government travel are considered to be the property of
the government and may not be retained by the employee. Id. See also, Johnny
Clark, B-2156826, Jan. 23, 1985, applying these rules to bonus lodging points received
for using a motel while on government travel. The Federal Travel Regulation (FTR),
41 C.F.R. § 301-1.103, in essence, restates these rules.'

As the IG recognizes, in Discover Charge Cards, supra, we held that the rules set
out above do not apply to a cash or credit rebate an employee receives from a
credit card company based on all purchases he or she makes during a year using
the credit card, including official travel expenses charged to the card. The rebate in
these circumstances is distinguishable from such promotional benefits as half-fare
coupons and bonus points which are directly related to the official travel for which
the benefits are received, i.e., awarded incident to the purchase of an airline ticket
for official travel. The use of the personal credit card in the course of official travel
is a matter of personal convenience not directly related to the official travel, and
the choice of payment mechanism is purely personal on the part of the employee,

'See also Federal Property Management Regulations, 41 C.F.R. § 101-25.103-2, to the
same effect. In addition, regulations promulgated by the Office of Government
Ethics state that frequent flyer benefits earned on the basis of government-financed
travel belong to the agency rather than the employee. 5 C.F.R. § 2635.203(7), note.
Also, section 6008, Public Law 103-355, Oct. 13, 1994, 108 Stat. 3367, directs the
Administrator of the General Services Administration (GSA) to issue guidelines to
ensure that agencies promote, encourage, and facilitate the use of frequent traveler
programs offered by airlines, hotels, and car rental vendors by federal employees
who engage in official air travel, for the purpose of realizing to the maximum extent
practicable cost savings for official travel; and the act further provides that awards
granted under such a frequent traveler program accrued through official travel shall
be used only for official travel. However, neither the act nor GSA Bulletin FTR 17,
Oct. 24, 1995, providing the required guidelines to agencies, makes reference to
points awarded to the employee for the use of a personal affinity card.
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consistent with applicable regulations governing official travel, provided for in the
FTR. See Richard E. Stuart, 72 Comp. Gen. 251 (1993).

The Panama Canal Commission decision cited by the IG as in conflict with Discover
Charge Cards dealt with the problem of establishing ownership of frequent flyer
credits an employee receives incident to purchase of tickets for personal use when
they are commingled in the same airline frequent flyer account with credits received
for travel on official business. We held that, if adequate records clearly distinguish
mileage credits earned on personal travel from those obtained from official travel,
employees would be free to make use of those personal mileage credits. Footnote
3, which gives rise to the IG's concern, states:

"We also recognize that employees may earn mileage credits by using
certain credit cards for personal purchases or by other means. The
same rule applies to these credits, i.e., the employee may keep those
credits for personal use if he or she has adequate records to show that
they were derived from personal funds."

This statement was not intended to conflict with the holding in the Discover Charge
Cards case. It was intended as a recognition that frequent flyer credits earned as a
direct result of purchase of an airline ticket for official business may be
commingled in the same frequent flyer account with credits earned by use of an
affinity credit card. For affinity credit card credits resulting from purchase of
tickets for personal travel to be usable by the employee for personal travel, he or
she must keep adequate records to distinguish them from the credits in the account
that are earned as a direct result of tickets purchased for official business. The
statement was not intended to imply anything about the general rule regarding
benefits received by an employee from purchases incident to the conduct of official
business.

In the circumstances presented here, where the employee on official business uses
his or her credit card to charge lodging or rental car expenses and thereby earns
frequent flyer bonus points, those points derive from the use of the personal credit
card, regardless of the type of purchase charged to the card, as was the case with
the rebate or credit in the Discover Charge Cards case.> As stated therein, if the
use of a personal credit card for purchases on official business is not contrary to
applicable travel regulations, the choice of this method of payment is purely
personal on the employee's part, and the benefits and expenses that accrue to the

The factor which distinguishes this case and the Discover Charge Cards case from
others is the source of the benefit, here the general use of the personal credit card,
as opposed to any particular purchase, whether or not directly related to official
travel.
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employee as a result of use of the personal credit card are the employee's, not the
government's.

You also asked the extent to which an employee is permitted to use a personal
charge card for official travel. As to regulatory provisions governing the use of
personal credit cards for the expenses incurred on official travel, FTR Part 301-10
prescribes the various payment methods acceptable for procuring common carrier
transportation (which is not at issue in this case), and other necessities (such as the
lodging and automobile rental expenses in this case), including in various
circumstances, government travel requests, agency-issued credit cards, cash,
personal checks, and personal credit cards. FTR Part 301-10 states that as a general
policy, employees traveling on official business are responsible for meeting their
current travel expenses (and may later seek reimbursement of allowable expenses)
but that an employee should not have to pay official travel expenses entirely from
personal funds unless the employee has elected not to use government-provided
access to funds, such as through an agency-issued credit card. While the
regulations do not describe the circumstances permitting an employee to use his
personal credit card for lodging, automobile rental, and various other travel
expenses, they place strict limits on employee use of personal credit card for
procuring common carrier transportation, including airfare (FTR Part 301-10 and the
Federal Property Management Regulations, 41 C.F.R. Subpart 101-41.20). Note that
subsection 101-41.203-2(c)(2) provides that travelers shall not be reimbursed for
nonemergency use of cash (which includes personal credit cards) for procuring
passenger transportation in most instances unless written approval is granted by the
General Services Administration.

Further guidance on the question you pose is found in FTR Part 301-15, Subpart C,
which prescribes policies and procedures governing the use of the General Services
Administration's travel and transportation expense payment system, including the
use of agency-furnished, contractor-issued charge cards for official travel. FTR

§ 301-15.44(b) provides that participating agencies shall determine and name
employees who may be issued such charge cards. FTR § 301-15.44(c) provides that
such charge cards shall be used only to charge expenses incurred in conjunction
with official travel or to obtain authorized ATM cash withdrawals, and the employee
"shall use the charge card to pay for official travel expenses to the maximum extent
possible." However, these provisions offer no further guidance on when an
employee may use a personal credit card rather than one furnished by the
employing agency.

Within the parameters of these provisions, the individual agencies have discretion
to place additional requirements on employees' use of such agency-issued cards and
could require, for example, that they be used by those to whom they are issued to
cover all official travel expenses. One reason for such a requirement is the fact
that agencies may receive rebates from the credit card issuer based upon the total
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amount charged by its employees. However, unless current agency regulation
specifically precludes the use of a personal credit card to cover the expenditures
for lodging or car rental in this case, we see no basis to withhold reimbursement to
the employee for the expenditures in question, assuming they were otherwise
appropriate.

Robert P. Murphy
General Counsel
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