
PURCHASE OF LAND. 791 

THE PITRCHASE OF LAND WITHOUT AUTHORITY 
OF LAW. y<^^^'^]l 

An appropriatiou for tbo erectlou of a monument t o 6ergt. Charles 
Floyd doua not antborize the purcliufio of loud for a site tberttfor, 
and a ooaveynnce to tho United States of land therefor Ju conBidera- o 
tioD for 0. Bnm specified is in contravention of sectioo 3736, Hevised 
St^atutes, which prohibits the purchase of land except nndcr a law 
authoriziDg its purchase, and is void. 

(Aasistant Comptroller Mitchell to the Secretary of War., April 
13,1900.) 

I have received your letter of the 3l8t ultimo, as foUowa: 

" I bave the honor to trausmit herewith a letter from Capt. 
H. M. Ohitteoden, Oorpa oi Engineers, United States Army, 
dated February 17 ultimo, Bubmitting papers pertaining to the 
acquisition by tbe United States of an acre of ground withia 
which is to be erected a monanient to the memory of Sergt. 
Charles Floyd (see item iu deficiency appropriation act of 
March 3, 1899, 30 Stat., 1225), authorizing the Secretary of 
War to cooperate with tbe Floyd Metooriol As.sociation in the. 
erection of said toouament. 

"Attention is invited to the indorsement on aaid letter by 
the Judge Advo'jate-General of the Army, dated 20th instant, 
from which it appears that in the absence of statute the Sec­
retary of War has no authority to acquire land ou behalf of 
the Uiuted States (sec. 3730 K. S.), and in the opinion of the 
Judge-Advocate-General the act appropriating the monej for 
the erection of the monument La queation does not authorize 
tbe acquisition of the land upon which it is to be built; alao 
that he is not aware of any statute which woald prohibit the 
expenditnre of the said appropriation, without acquiring title 
to the Bite." 

Tour letter does not present any speeitic queation nptni 
which, you desire my decision, nor does any such question 
clearly apjiear from the papers submitted, therefore my reply 
must necessarily be based upon such question or questions as 
occur to me from the subject-matter of the case. 

The act of March 3, 1S99 (30 Stat., 1235), provides: 
'^Monument to Sergeant Charles Floyd: To enable tho 

Secretary of War, in cooperation with the Ployd Memorial 
Association, to cause to be erected over the remains of 
Sergeant Charles Floyd, a member of the Lewis and Clark 
expedition, who died and was buried August twentieth, 
eighteen hundred and four, near the present site of Sioux City, 
Iowa, a fitting monument commemorative of tliat expedition 
aud of thefirst soldier to lay down his life within tbe Louisi-
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ana purchase, five thousand dollars: Provided, That the total 
cost and expense to the United States of erecting said monu­
ment shall not exceed live thousand dollars." 

I t appears that for the consideration of $1 the Floyd Memo­
rial Association, a corporation under the laws of the State of 
Iowa, executed a deed conveying to the United States one 
acre of land for, and the i-ight of way to, the site for the 
monument. The Attorney-General has given it as his opinion 
that the deed vests in the L'nited States a valid title to the 
premises. The State has not ceded .inrisdiction over the prem­
ises conveyed. I t is now desired to i>roceed with tbe erection 
of the monument, expeiuling tbe appropriation nmde therefor. 

Tlie que.-tious which occur to me are— 
First, l^oes the act above cited authorize tbe purchase of 

land upon which to erect the monnment? 
Second. 0;irU any part of the appropii.ition be used in pay­

ing for land? 
Thiril. Does tbe deed above mentiomul vest in tbe United 

{States a valid title to the premises'? 
Fourth. Is it nececsary that the title should be conveyed to 

the United States.before the money can be expended on the 
monument? 

Fifth. Do the provisions of aection SS.'i, Revised Statutes, 
apply in this case; iu other words, must the State cede juris­
diction before the ajipropriation can bo expended in the erec­
tion of the raonument on the site proposed? 

The Judge-vVdvocate-General, in his indorsefTient of March 
20, 1900, says: 

" Tbe Chief of Eugineers in tbe latter indorsement recom­
mends that Captain Chittenden bo anthorized to procure tho 
title to the site for the monument, payment therefor to be 
made from tbe appropriatiojLfor the erection ofthe monument; 
aud that a driift of an act ceding the jurisdiction of the State 
over the site to the United States be prepared. 

" Tu the absence of statute the Secretary of War has uo 
authority to acquire land on behalf of the United States {sec. 
."iT̂ O, It. S.), and in the opinion xj'i this olhce tbe act appropri­
ating the money for the erection of tlie monument does not 
authorize the acquisition of tht' bind upon which it is to be 
built, for the reason that the act oan be given full force and 
effect without purchasing tbe title to the land. 

" The act provides for the expenditnre to be made in cooper­
ation with the Floyd Memorial Assitciation; aud, as stated by 
t:hc Chief of .Engineers— 

" ' No provision is made for tbe cai'e and nniintenanee or tbe 
nioimmeut after erection, or ofthe site.' 
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" In my opinion it may fairly be assumed that Congress 
intended that the monument should be cared for by the asso­
ciation, and that the United States should be at uo further 
expense in tbe matter than that of the appropriation for assist­
ing in its construction. 

" T am aware of no statute which would prohibit tbe expendi­
ture of this appropriation without acquiring title to the site; 
and, in practice, appropriations have frequently been expended 
in works of improvement without acquiring title to the sites 
of such works, particularly iu improvement of navigable waters 
aud highways."' 

I concur iu tbe opinion of the JndgeAdvocate-General that 
the act above cited does uot authorize tbe purchase of land, 
therefore the first qnesciou is answered in the negative. 

The second queation is also answered in the negative. 
If it were necessary for me to pass upon the i/Hrd question, I 

sbonid find some difficulty in agreeing with the Attorney-Gen­
eral, basing my doubts upon the decision of tbe circuit court 
tor tbe district of Oregon in tbe case of United Statea v. Tiche-
nor (12 Fed. Kep., 415), in which the court held, quoting from 
the syllabus: 

"A conveyance of lamls to tbe TJnited States is void and 
inoperative unless tbe purchase is authorized by Congress. 
Sectiou 3736 of tho Kevised Statutes." 

In view of my answer to the fourth question, it does not seem 
necessary to consider this point further. 

In regard to thti/ourth iit\^ Jifih questions, I am of the opin­
ion that it was the inteutiouof Congress, in making tbe appro­
priation above mentioned, to antborize the expenditnre of tbe 
money in cooperation with the Floyd Memorial Association in 
assisting said association iu the erection ol tbe monument, aud 
that when the monumeut was erected the duty aud obligation 
of the United States was to end. This seems to contemplate 
that said monument was to be erected ou laud owned or con­
trolled by the asaociatiou, and I find nothing in tbe act which 
makes the acquirement of the title to the site by the United 
States a condition precedent to the expenditure of the money. 
I, also, am of the opinion that section 355, Itevised Statutes, 
does not apply to this case. In reaching this ctuiclnsion 1 have 
uot overlooked the deeisiou found iu 3 Comp. Dec., 530. 


