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DIGEST:

Where carrier's rate tender provides for separate charges "for

each man required," Government request for two drivers and an -

armed guard requires carrier to furnish three people to perform
the services in order for the Government to be obligated to pay
the charges.

Tri-State Motor Transit Company (Tri-~State), in a letter dated
August 17, 1978, requests the Comptroller General of the United States
to review the General Services Administration's (GSA) action on 44 of
its bills for transportation charges. See 49 U.S.C. 66(b) (Supp. V,
1975), and 4 C.F.R. 53.3 (1978). GSA, after auditing the bills,
notified Tri-State of overcharges that in the absence of refund were
collected by deduction from subsequent bills. A deduction constitutes
a reviewable settlement action [4 C.F.R. 53.1] and Tri-State's letter
complies with the criteria for requests for review of that action.

4 C.F.R., 53.3 (1978).

The bills in dispute cover 44 shipments of various types of
ammunition and explosives transported by Tri-State in 1975 and 1976
on Government bills of lading (GBL) between places in the United
States.

GBL No. M-3080146 covers a typical shipment; it was issued on
September 13, 1976, and shows that Tri-State transported a pallet of
rocket ammunition with explosive projectiles weighing 700 pounds from
Tooele Army Depot, Utah, to Fort Polk, Louisiana. The bill of lading
contains these annotations authorizing protective, security and
surveillance services:

"ARMED GUARD REQUESTED"; "DUAL DRIVER PROTECTIVE SERVICE
(DDPS) REQUESTED'; '"PROTECTIVE SECURITY SERVICE REQUESTED"
"EXCLUSIVE USE OF VEHICLE FOR GOVERNMENT USE."

Tri-State collected transportation charges of $2,801.25 on the
shipment. The truckload line-haul charges were $1,950.40; the charge
for the armed guard was $309.40; the charge for duval driver protective
service was $232.05; and the charge for the protective security
service was $309.40.
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Attached to Tri-State's bill for the transportation charges are a
Signature and Tally Record showing the signatures of persons accepting
custody of the shipment during transportation and a signed form letter
on Tri-State's stationery stating "WE HEREBY CERTIFY THAT EXCLUSIVE
USE AND DUAL DRIVER OPERATION (TWO-MAN OPERATION) WERE PROVIDED ON
SHIPMENT WHICH MOVED ON GBL M3080146." GSA audited Tri-State's bill,
deleted the charge for the armed guard service, and notified the
carrier of an overcharge of $309.40 which in the absence of refund was
collected by deduction. 49 U.S.C. 66(a) (Supp. V, 1875).

Tri-State's transportation charges on this shipment are derived
from its Government Rate Tender I.C.C. No. 815-E, effective April 2,
1976. The provisions of Tender 815-E relevant to this dispute read:

"Armed Guard and Escort Car Service:

When carrier is required to furnish armed guard and/or
escort car service, the following charges will be
assessed in addition to all other charges applicable
to the shipment.

"(a) Armed Guard and/or Escort Car Driver: Charges will be
204 per loaded mile traveled for each man required: Minimum
charge $50.00 per man per day.

* * * * *

"DUAL DRIVER PROTECTIVE SERVICE (DDPS)

A Signature Security Service (SSS) plus continuous attend-
ance and surveillance of the shipment through the use of
dual drivers. The vehicle containing the shipment must be
attended at all times by one of the drivers. A vehicle

is "attended" when at least one of the drivers is in the
cab of the vehicle, awake and not in a sleeper berth or is
within 10 feet of the vehicle. Subject to Notes (1) and (2)
[Note (1) not here involved]. |

"Note (2) CHARGES FOR DUAL DRIVER PROTECTIVE SERVICE

(a) The charge for an extra driver (two-man operation)
shall be 15¢ per loaded mile, subject to a minimum
charge of $75.00, in addition to all other applicable
charges."

GSA contends that since the armed guard service and the extra
driver service were performed by the same person (a fact apparently
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admitted by Tri-State), the charges for the armed guard service are
not applicable. GSA believes that Tri-State is required by Tender
815-E to furnish an armed guard in addition to the two drivers for
the armed guard charge to apply. GSA points out that the armed guard
charge is "for each man required"” and that while Tri-State certified
that two drivers were used the record contains no proof that an armed
guard was used.

Tri-State says that it provides various types of physical security
and protective services for freight shipments requiring special pro-
tection and that charges for these services are set forth in Govern-
ment rate tenders like Tender 815-E. It contends that the GBL
authorized and that Tri-State furnished and billed for two protective
services, Dual Driver Protective Service and Armed Guard Surveillance.

Tri-State relies in part on a Department of Defense Manual (DOD
5100.76-M) and Army Regulation No. 190-49, both including provisions
dealing with the physical security of arms, ammunition and explosives
while being transported. It quotes paragraph 2-4(2)(a) of AR 190-49:

"Commercial [motor freight] carriers will move truckload
shipments under continuous armed surveillance (driver and

one other person, one of whom is armed) in a lock and sealed,
exclusive-use vehicle."

Tri-State contends that since DOD requested that the "one other person'
be a driver, it brought about an additional charge for a second
service, and claims that the two employees it furnished performed

all the requested services.

Rate tenders, such as Tender 815-E, are made to the United
States pursuant to Section 22 of the Interstate Commerce Act, 49
U.S.C. 22. They are considered to be continuing offers to perform
transportation services at the quoted rates subject to the terms and
conditions contained in the offers. C & H Transportation Co. v.
United States, 436 F.2d 480, 481 (Ct. Cl, 1971). They are the same
as any other offer made by a party seeking to form a contract and their
interpretation is subject to traditional rules of contract law. Union
Pacific R.R. v. United States, 434 F.2d 1341, 1345 (Ct. Cl., 1970).

One rule of contract law specifies that 'the parties to a contract
should be able to rely on their contract's express language."
Artisan Electronics Corporation v. United States, 499 F.2d4 606, 611
(Ct. Cl. 1974). Tender 815-~E states that charges for armed guard
service will be assessed in addition to all other charges "for each
man required.'" Similarly, the tender provides for a separate charge
for an extra driver, when requested. These provisions appear to
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require that an additional person be furnished for each additional
service in order for the Government to be obligated to pay these
charges. According to this interpretation, Tri-State would have
been required to furnish three persons for the additional charges
for both the extra driver and the armed guard services to apply.
We believe that GSA's interpretation of Tri-State's tender is
reasonably correct.

An ambiguity arises when the language of the tender is construed
with that of the Army Regulation and the DOD manual, upon which the
tender presumably is based. The regulation and manual, quoted above,
seem to allow a driver to act as armed guard but the tender arguably
is ambiguous because it does not clearly show that two drivers could
perform the three services requested by the Government. It is a
principle of contract law that ambiguities are resolved against the
drafter of the agreement (i.e., the tender). See, e.g., Hughes
Transportation Inc. v. United States, 169 Ct. Cl. 63, 68 (1965).

‘For this reason also, we must agree with GSA's settlement action.

In addition, Federal Motor Carrier Safety Regulations establish
maximum driving and on-duty time restrictions. See 49 C.F.R. 395.3
(1977). The purpose of this regulation is to insure that fatigued
drivers are not operating motor vehicles on the public highways.

The object of having an extra driver is to move the shipment quickly.
Thus one driver should be sleeping while the other is driving. In
this situation, an extra driver could not also perform armed guard
services. Three persons would be required to perform the services
of driver, extra driver, and armed guard.

Finally, even if the tenders could be construed to allow two
drivers to perform driving and armed guard services, we would uphold
GSA's settlement action. While the record clearly shows that dual
drivers were provided, by virtue of signed statements to that effect,
Tri-State has not furnished any proof that armed guard service was
provided.

The burden of proof of claims against the Government is upon
parties presenting them. United States v. New York, New Haven &
Hartford R.R., 355 U.S. 253 (1957). The fact that the rate tender
" provides a basis for the charge and that the Government bill of
lading establishes that the service was requested does not establish
actual performance of the armed guard service.  See 52 Comp. Gen.
945, 948-49 (1973). Pacific Intermountain Express Co. v. United
States, 167 Ct. Cl. 266 (1964). This would be tantamount to
attempting to prove performance of a contract solely by existence
of the contract itself. As there is no evidence to establish per-
formance of the armed guard service, the United States cannot be
liable for the corresponding charges. :
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Based on the present record, GSA's settlement action on Tri-
State's 44 bills is correct and is sustained.

7K1 100

Deputy Comptroller General
of the United States






