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FILE: B-196840 DATE: August 25, 1980

MATTER OF: Sergeant Harold L. Sandkulla, Jr., USAF

DIGEST: A military member married to a military member
occupies Government quarters with their dependent
child. Upon a permanent change of station of the
male member, the female member remains in Govern-
ment quarters with the dependent child. Male
member is not provided Government quarters at new
station and claims a basic allowance for quarters
(BAQ) at the with-dependent rate since he is paying
child support to a former non-military spouse not
residing in Government quarters with dependent
children. The male member is-entitled to BAQ at
the with-dependent rate since his BAQ entitlement
is determined independent of his military spouse
where they do not reside in the same household.

* In this case a military member married to a military
member occupied Government family quarters with their dependent
child. The male member also has a child by a previous marriage
for whom he pays child support and who is in the custody of
the former. spouse who is a civilian not occupying Government
quarters. The male member upon a permanent change of station
vacates Government family quarters. The female member remains
in the Government family quarters with their dependent child.
The question presented is may the male member be paid basic
allowance for quarters (BAQ) at the with-dependent rate based
on the dependency of the child of his former marriage. In the
circuinstances described we find that the male member should be
paid BAQ at the with-dependent rate.

The question was presented upon a request for an advance
decision from an Air Force Accounting and Finance Officer,
24th Composite Wing, APO Miami, on a claim by Sergeant Harold L.
Sandkulla, Jr., assigned submission number DO-AF-1335 by the
Department of Defense Military Pay and Allowance Committee, and
forwarded-here by Headquarters Air Force.

Under 37 U.S.C. 403 (1976) entitlement to BAQ accrues to
every member regardless of sex or grade by virtue of his or her.,I ' '*'
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status as a member of the uniformed services if quarters are
not provided by the Government. 56 Comp. Gen. 46, 48 (1976).

Where a member is married to a member and they are living
in the same household, we have determined that if one of the
members is receiving BAQ at the with-dependent rate on account
of minor children from a previous marriage not residing in the
household, a child born of the marriage of the two service
members does not authorize the payment of another BAQ at the
with-dependent rate, since the child of the present marriage is
automatically included in the class of dependents for which one
of the members is already receiving BAQ at the with-dependent
rate. 54 Comp. Gen. 665, 667 (1975). Both members are not
permitted to claim the same dependent to qualify for BAQ at
the with-dependent rate and where a member is married and
residing with a member only one may draw BAQ at the with-
dependent rate even though some dependents may live outside
the household and others live within the household. 54 Comp.
Gen. 665, supra.

However, as in the present case, where married members .are
living separate and apart due to their military assignments,
though married to each other, BAQ entitlement should be deter-
mined on an individual basis. In this case, the female spouse
and dependent child occupy Government quarters. Therefore, she
is not entitled to BAQ. The male member is living in non-
Government quarters and therefore qualifies for BAQ. Since
the male member, Sergeant Sandkulla, has a dependent for whom
he provides support who is not residing in Government quarters,
he is entitled to BAQ at the with-dependent rate.

Accordingly, the Military Pay Order submitted is being
returned for payment, if otherwise correct.
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For the Com t ler General

of the United States
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