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=7\ THE COMPTROLLER GENERAL
DECISION . /7 ./«.. OF THE UNITED BTATES
\ i el) WASHINGTON, O.C. 20548

FILE: B-195133 DATE: January 13, 1981

MATTER OF: Bureau of Indian Affairs -[P‘rocurement of

lodgings and meals for employees on temporary

_ duty ]

DIGEST:

1. A Government contracting officer may
contract for rooms or meals for em-
ployees traveling on temporary duty.
Appropriated funds are nct available
however, to pay per ciem or actual
subsistence expenses in excess of
that allowed by statute or regula-
tions, whether by direct reimburse-
ment to the employee or indirectly
by furnishing the employvee rooms or
meals procured by contract. Because
of the absence of clear nrecedent,
the apprcopriations limitation will
only be apolied to travel performed
after the date of this decision.

2. When a contracting officer procures
lodgings or meals for an employee on
temporary duty and furnishes elther
to the employee at no charge, the
lodgings plus system is normally in-
appropriate and a flat per diem at
a reduced rate should be established
in advance.

3. When an employee submits a travel
voucher which includes three dir-
ferent trips, the average cost of
lodging is determined by dividing
the total amount paid for lodging
by the traveler during the three
trips by the number of nights lodg-
ing was or would have been reguired.

This action is in response to a request from
Donald M. Gray, an auvthoriced coertifying officer of
the Depavtment of the Interior, bureau of Indian Af-
fairs (DLA), Albuaquerque, MNew Mexico, for an advance
cdlecision concerning various questions raised by
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These cuestions arise bhecause contracting
£ the BIA have directly procured rooms Or
hotels for travelers <uring the perfor-

the travelers' temporary or authorized

utv. We shall discuss the three main
sues and then answer the specific gues-
ed by each voucher.
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2. Should the amount paid by the CGovernment by
contract with a vendor for lodging or meals for an
employee on temporary duty De applied to the $325 per
diem limitation contained in 5 U.S.C. § 5702?72 ° :

At the time in guestion, the statute which estab-
lishes a rner diem rate, 5 U.S.C. § 5702 provided in

) - P
pertinent part:

"(a) Under regulations
section 5705 of this title,
while traveling on official
from his designated post of
case of an individual descr
5703 of this title, his hom
of business, 1s entitled to
allowance for travel 1inside

prescribed under
an emplovee
fusliness away
duty, or in the
1bed under section
e or regular place
(1) a per diem
the continental

United States at a rate not to exceed $35,
* % * 0

The applicable regulations pronmulgated pursuant to
this statute provided:

"Relmbursement for official travel within
the limits of the conterminous United
States shall be a daily rate not in excess
of $35 except when actual subsistence
expenses travel 1s authoriced or approved
due to the unusual circumstances of the
travel assignment or for.travel to a desig-
nated high rate geographical area as pro-
vided in l1-g8.1."

Federal Travel Regulaticns (FTR) 1-7.2a, FPMR 101-7,
Temp. Reqg. &A=-11, Supp. 4, April 1977.

goth the statute and regulaticn quoted above 1m-
posed a %35 limitation on the amount of noney to which
an employee 1s entitlod or may be relubursed while in
a per dicim status on temporary duty C

The regulations also provided
establish a per diem rate, tha

that, in order to
verage amount which
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the traveler pays for lodging should be used. See
FTR para. l—7.3c(l)(a) The regulations <o not
specifically address the issue as to how to treat the
amount paid under a contract with a commercial con-
cern for lodging and/or meals in determining the pro-
ver per clem oOr cctual expense entitlement. If a .
Government contracting officer procures food and/or
lodgings for an employee on temporary duty either no
per diem should be allowed or a reduction should be
macde from the amount otherwlise allowable to the em-
ployee as appropriate. FTR para. 1-7.0f.

In instances where .it is known in advance that
rooms will be furnished to the emplcyee under a con-
tract for the entire trip the lodgings plus system is
rnorrmally inappropriate in such cases.- Rather, a
specific per diem rate appropriately reduced, should
ke established in advance under FTR para. 1-7.3c.(3)
rp¥R 101-7, Temp. Reqg. A-11, Supp. 4, May 1, 1977. In
that regard, 1t is pertinent to note that the training
act, 5 U.S.C. § 4101 et seqaq. specificallv provides for
direct arrancements witn a school or other institution
spensoring training courses for ledgings, meals and
other necessary costs of training. If the training
cost charges include lodging and meal costs as an in-
tegral part of the charges they would be considered
a "necessary cost of training” payvable by the Govern-
ment. A reduced per diem rate, 1I appropriate, still
would be allowed to the employee. If charges submit-
ted by sponsor for the training course do not include
lecdging or subsistence costs the per diem rate or sub-
sistence charges should be treated as indicated above
for temporary duty travel

3. Should lodging procured by a Government con-
tracting officer bhe considered Government furnished
auarters?

If such a reduced per diem rate is not estabp-
lished in advance, the Federal Travel Regulatic -
vide that when meals or lodgling are Ifurnished without
charge or at a nowminal cost by a lMederal Government
agency at a temoorary duty station, an appropriate
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deduction shall be made from the authorized per diem
rate. TR para. 1-7.6f, FPMR 101-7, May 1073. Hence,
we conclude tnat wnen the vnrxmov“ rents roowns, and/
or meals by purchase order for emnloyees on temnnorary
duty, these rooms or meals shculd be treated as Gov=-
rs or meais. Thus, a reduc-
se due 1is reouired in such
tual exronse travel no re-
imbursement would be made for meals or lodgings rur—
nished by the Government.

ticn in per diem otherwi

We will now answer the specific cuestions raised
by the certifying cfficer which pertain to the six
vouchers submitted.

INDIVIDUAL VOUCIHERS

A. TEmil Kowalczyk, an emnlovee of the BIA,
traveled con temporary duty between Juneau, Alaska,
Seattle, Washington, and Denver, Colorado, from
February 19, 1879, to February 22, 1979. TIor 6 of

the 9 nights he traveled, the Covernment procured

lodgings for him by purchase order at a total cost of
$147.52. For the days he procured his own lodaings

he did not provide receints nor <did he claim to have
spent any specific amount. In his travel voucher,

ir. Kowalczyx claimed $35 per diem for the portions

of the trip which involved his securing his own lodg-
ings and 3lv per diem for the portions of the triv in
which the lodaoings were paid by the BIA. The certify-
ing officer determined that this method of computing
reimbursement was inappropriate Lﬂcaub it could re-

sult in charges to the BIA in excoss of the $35 limita-
tion in 5 U.S.C. § 5702 (127¢). 7The 2IA computed
reimbursemant by comoining all costs of ledging,
including the amounts pald by purchaso order by th

the
BIA, and divided that total by the nuaber of nights
which lodaings were rogulred. To comnlete the lodging
plus covn\ration he certlfving cfficer added $10 a
day to the lodaing cost, and a $33 ner diem rate was
o

r

T
stablicshed and applicd according to the appropriate
Dt 2H
roqulatlon. After the computation of rhe per diem

allowance, the certirving officer doeductad the exact

v
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amount paid by the BIA for MMr. Kcwalczyk's lodgings.

we find no objection to the certifying officer's method
for cemputing per diem 1n these particular circumstances
as there are apparently no excess costs chargeable
against Mr. Kowalczyk.

B. The second travel voucher was submitted by
Mr. Peter Soto who traveled to DTenver, (Colorado, on
temporary auty from april 16-19, and secured lodgings
by a Government purchase order £for $28 per nicht.
Mr. Soto claims per diem expenses of Sl a day for
4-3/4 davs. Since the combination of the ccsts of
lodging and other expenses would exceed the limits
set by 5 U.S.C. § 5702 the certifying officer refused
to certify this amount and asks us who should bear
the excess cost. Any excess costs resulting from
hotel accommodation charges normally in the future
will be regarded as being in violation of the above
stated rule limiting the availability of appropria-
tions. lowever, as stated above, since there has
been scme confusicn 1in this area and no decision
of this Cffice has stated a clear rule, the limita-
tion on the availability of approvriations for such
excess costs will only be anplied to travel performed
after the date of this decision. Accordingly, the
amounts claimed are allowable, if otherwise proper.

The certifying officer also asks what documen-
tation should support the traveler's vouchers regard-
ing the cost of lodging supplied by the purchase order.
Regulations state that lodging receipts may be re-
quired at the discretion of cach agency. FTR para.
1-7.3c(a) sunra. Therefore 1t 1s up to BIA to decide
if employegg_gﬁould supply receipts.

C. The third voucher covers three separate
trips made by Mr. Daniel Saodongel, whosoe official duty
station was anadarko, Cklahoma. On the first trio,
from Anadarko to Oklahoma City, from Februarv 28 to

March 2, 1979, tr. Sadongel claimoed only a mileage
allowvance and turnpike tolls since lodging and meals
were pald ny Government purchase order. Yr. sadongeli's
second trip was fLfrom Anacark to Horton, kKansas, from

o
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March 4 to 9, and his final tri» included on the vouch-
er was to Pawnee, Orxlahora, Irom iftarch 13 to 14. 1In
computing his per diem, he figured out the average

cost of lcdaing to ke $13.42 for the two trips togeth-
er. The issue 1is when an employee includes three

f
trivs on one voucher should per diem for each trip kbe

L

computed serarately or should per diem for the three
trips be computed together.

The Federal Travel Regulations clearly state
that in order to compute the average cost of lodging,
the total amount pnaid for lodging during the periocd
covered by the voucher should be computed. FTR para.
1-7.3c(1l)(a). The General Services Administration
has informally advised us that the purpose of this
regulation is to allow an employee some latitude if
he is faced with a situation in which the cost of
lodging in one area 1s more expensive than another.
In this way the emnloyvee can average in less expensive
trips with others that cost more. However, when an
employece exercises hils option and includes more than
one trip on a travel voucner, all the trips must be
counted together in order to compute per diem expenses,
This rule would normally apply to sir. Sadongei's case.
However, in view of the confusion in this areca, refer-
red to above, we will not object to payment for sub-
sistence as claimed by the employee, notwithstanding
any excess cost that may have resulted from the use
of the purchase order.

COMMERCIAL VOUCHERS

The next three vouchers which the certifving of-
ficer has sent to us ceoncern billing from commercial
vendors directly to the Govaernment {or services ron-
dered emplovees of the Government. Hone of the vouch-
ers cover a situation in which the lodging costs or
meal cost 1s part of a training course package under
which such costs are a part of necessary costs of
traininga. Accoraingly, these vouchers will be treated
as if they were for travel on recgular temvorary duty.

-7 -
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D. Three emplovees of the BIA traveled to Tempe,
Arizona, from March 13 to liarch 30, 1979, to attend a
training conference at Arizona State University. On
March ©, 1979, Duane Mariocn, contracting ofificer for
the BIA, 1lssued an corder oY suvplies or service
(Sstandard Fcrm 147) to the [lolidav Inn in Tempe,
Arizcna, Ior lodging and meal costs for these en-
ployees., BIA was billed $£93.65 for each emplovee
which includecd $312 for room and 5121.85 for £food.
The certifving officer has not vaid this bill since he
states that tne average cost per day per employes 1s
$41.1) and. -this is in excess of the limitation con-

S

tained in 5 U.

The certifiying officer asks whether the voucher
should be vaid in full arnd 1f the voucher 1is paid,
who should bear the ccst of pavment. If the empleoy-
ee nmust pay back some money, the certifying officer
also asrs whether thne eaplolaes snould subriit a travel
voucher, even though there nmight not be an additional
claim. The certifving cofficer dsks 1f the voucher
could bhe treatea on an actual subsistence rasis 1in a

per diem area. Finally, the certifying cfficer in-
quires into the itemization necessary by the vendor
to determine the correctness of the claim.

Earlier in this decision we held that a Govern-
ment contracting officer may procure rocms oOr meals
from a commercial ccncern for employees on temporary
duty, prrovided the cost is not in ecxcess of that
authoriced bv statute to be paid for per diem or
actual subsistence expenses. The second 1ssue which
rust be decided before the Government may pay loliday
Lo a contract
with the lielidav Inn for hotel accommodations or
whethor the agoency versonnel Just reserved a room on
behalf of an emnloves., We have examined this lssue
in cases where o rocm roserved by an agency was not
used and the emplovees and the agency failled to cancel
the reservation. Wwe have hield that 1f a contract
existed beotween the GCovernment and ho thon the
Governamaent is. liable to pay for thoe s, 9l Comp.
Gon. 453 (1972) and 41 Comp. Geon. 730 (192v2), but

<*
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if there is no contract then the Government is not
obligated to pay. Richard E. Cunnincham, B-192804,
December 18, 1978:; E-1£l1l2¢s6, December 5, 1974,

In this situation Standard Form 147 establishes
the fact that a contract existed between the Govern-—
ment and the hotel. Since tioliday Inn supplied the
services as recuested, the Government is liable to
pay for the rooms and meals on the basis of the con-
tract. In the future, agencies are not authorized
to expend appropriated funds for any such excess
costs.

The next guestion that the certifying officer
asks 1s wnhether or not the travelers should submit a
travel voucher even though there may be no additional
claim. Federal Travel Regulations »nrovide that agencies
are authorized to prescribe the manner of suD“‘ttlng
vouchers for traveili. FTR para. 1-11.4. %We believ
BIA must decicde for itself whether the proyer admin—
istration of its official travel requires that vou-
chers be submitted wnere no reimbursement 1s claimed.

The certifying cfficer inquires into what type
of itemization is reaquired when the vendor submits a
bill. Since the vendor is paid on the basis of the
contract established bty the purchase order, the vendor
must show that the services rendered are covered by
the contract.

In this regard we have held that coffee, soft
drinks and similar refreshments are in the nature of
entertainment and are not pavaple from a: nroorlat ons
for necessary exvenses 1n absence of speclfic statutory
autborlty. 47 Comn. Gen. 657 {1968), B-1u8078, lay 3,
1977. ve have also held that where an emnlovee is
autborlﬁnu actual subsistence incident to orfficial
travel, expendltures wmade by him ror coffece during
coffee braaks may not be reimburced since such ex-—
penditurcs are not necessary cxpenses ol subolstence
under the PFederal Travel Roqulations.  Sanuel S, Rey,
B-197820, aApril 22, 1980, It 1s lncumbent upon the

-
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hotel to itemize 1its bill so that ithe agency uses ap-
propriated funds only fer necessar items of subsis-
tence. Therefore, this voucher snould ke pazid 1 the
goods and serv1ces prcvided were relmnursao¢e under
the Federal Travel Regulations.

E. An acting procurement
issued Standard Form 147 to a
City for meals and lodging for
tend a Soclal Services Staff e - ictivation
Seminar frcom March 22 tc 23, 1979. The only restric-

tion on Standard Form 147 was that the cost was not
to exceed $2,500. There also was a statement on
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hotel having conference space and sleeping rooms

vailable on the dates of the meetina. ' The total bill
submitted to the certifying cfficer for payment was
$1,077.36, Zor a total of 25 pecple. mhls Dill comes
out to a total of approximately $21.50 per person for
each day. .

Standard Form 147 that the fHoliday Inn was the only

The certifying office asks if this type of Blanket
Authorization 1s legal bec the potentlal that
some enployees would exc 5 per diem limita-
tion established in 5 U.

As we have previously stated, a contracting of-
ficer can contract for rooms and meals for employees
on official travel only within the limitations of the
per diem and actual subsistence expenses authorized
by statute or reqgulations. Here the total cost divided
by the number of emnlovees came out to about $21.50
per day. Since this is less than the per diem maxinunm,
the certlhv1ng officer neced ncot examine individueal
costs to ; sure that cacu cfnloyee was under the
per diem

. The last voucher concerns a conmercial bill
ted by emplovees and students and teachers on
d trip. The ceortiiying officer asks 1f this
e proper mathod for coverina the expuonses of
ors and studonts on a Jiwlu trip. The certifv-
ing officer also asxs 1f stuwdents are subject to the

- 10 -
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‘per diem limitation established in 5 U.S.C. § 5702

under the circumstances.

We believe that & contracting officer may pro-
cure rooms for emnlovees and students on a field trip
as long as ‘i1t is necessary to conduct official busi-
ness. The aetermination as to whether the trip is
necessary to conduct orfficial pusiness should be made
by an approrriate agency ofrficial. Under these cir-

cumstances, we would not object to this type cf pro-
curement. The per diem limitation set forth in
5 U.5.C. § 5702 is applicable in this situation and

the amount due shall be computed consistent with the

discussion in the other situaticns covered in this
decision. :

The certifyving officer asks i1f a traveler on
temporary duty may be required to eat and lodge at a
specific place. The general rule is that agencies

ER Y

may not recuilre its emnlovees o use Government

gquarters while on temnorary duty without making the
finding that use o0if such guarters was necessary to
accomplish the emnlovoe S mission. rederal Zviation
Administraticn, B-195859, dMarch 18, 1980. The "neces
sity" cdetermination cannot be made on a blanket basis
but must be tailcred to each particular situation.

We are not aware of any sinilar reqguirement in law
for such a determination in the case of meals. How-
ever aqencies should .only reguire meals at a specific
place when it is clearly recuired by the circumstances
and only after consideration of both the Government's
and employee's interest. Generally, we would not ob-
ject to the use of the same test, namoly, whether it

is "necessary to accownlishh the emnlevee'szs mission.'
This would plzce cuarters : : ne basis
An example of a situation meals
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