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DIGEST: 1. A service member elected spouse and
children coverage under the Survivor
Benefit Plan at retirement. He was
thereafter divorced and remarried
but died prior to the first anniver-
sary of the remarriage. While his
surviving spouse did not qualify under
10 U.S.C. 1447(3)(A) for any annuity
at the time of his death because they
had not been married at least 1 year,
she was pregnant and later gave birth
to his child. On that basis she ouali-
fies as the eligible widow for annuity
purposes effective the date of the
child's birth.

2. A service member who elected spouse
and children coverage under the
Survivor Benefit Plan at retirement
was thereafter divorced and remarried
but died prior to the first anniversary
of the remarriage. While his surviving
spouse did not qualify for annuity
purposes as his eligible widow at his
death, she was pregnant. In view of
the 10 U.S.C. 1450(a) provision that
payment of the annuity will begin "the
first day after the death", an annuity
may be paid to his surviving dependent
children of the prior marriage but must
terminate on the date that the surviv-
ing spouse qualifies under 10 U.S.C.
1447(3)(B) for an annuity by the birth
of his posthumous child.

3. A service member who was married and had
children, elected spouse and children
coverage under the Survivor Benefit Plan
at retirement. He was thereafter
divorced and remarried, but died prior
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to the first anniversary of the remar-
riage. His surviving spouse who was
pregnant when he died, later gave birth
to his posthumous child. Not only does
the birth of a posthumous child qualify
the surviving spouse as the eligible
widow for annuity purposes, but such
child immediately joins his other
children the class stipulated in 10 U.S.C.
1450(a)(2) as potential eligible benefi-
ciaries to share the annuity should the
eligible widow thereafter lose eligibility
by remarriage before age 60 or death.

§his action is in response to a request for advance
decision on several questions concerning the eligibility
of certain survivors of the late Staff Sergeant Martin P.
Roberts, Jr., USA, Retired, to receive an annuity under
the Survivor Benefit Plan (SBPQ) 10 U.S.C. 1447-1455.
The request was submitted by the Disbursing Officer, Army
Finance and Accounting Center, and submission num-
ber DO-A-1351 by the Department of Defense Military Pay
and Allowance Committee.

Cit appears that Sergeant Roberts retired from the
Army effective D cember 1, 1973, under the provisions of
10 U.S.C. 3914. Kffe elected to provide an SBP annuity
based o0 his full retired pa in favor of his spouse>
Helen, and his two children) Tammy and Cheri, born
September 15, 1961, and. April 19, 1963, respectively.

On April 20, 1978,QZrgeant Roberts and Helen were
divorced. As a result, his electiAn was changed to
"children only" qoverage effectiveklay 1, 1978. On
June 11, 1978, h(e married Donpn L. Zalvidea and on
September 26, 1978, he died. Yhnile Donna had not
been married to him for a minimum of 1 year at the date
of his death, she was pregnant when he died and on
March 11, 1979, gave birth to a chil9 Martin P.
Roberts III.
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2 ffective September 27, 1978, an SBP annuity was
esta lished in favor of his two children by the former
marriage. When it was determined that the birth of the
child, Martin P. Roberts III, qualified Donna to receive
the annuity, payment of the children's annuity was
terminated effective May 31, 1979, and the annuity was
established in Donna's favoD retroactively to April 1,
1979. Subsecuent to that retroactive payment, it was
determined that she was entitled to Dependency and
Indemnity Compensation (DIC) from the Veterans Adminis-
tration in an amount in excess of her monthly SEP
annuity, and further SBP payments were discontinued.

The first Mrs. Roberts (Helen) questions the loss
of the annuity by her two children. Since doubt is
expressed as to the proper persons eligible to receive
the annuity, the Disbursing Officer asks the following
questions:

"a. Does a child born subsequent to the
retiree's death meet the criteria of 10 U.S.C.
1447(3)(B) so as to qualify the mother as an
eligible beneficiary for SEP annuity purposes?

"b. If the answer to a. is affirmative,
may the annuity be established on behalf of
eligible children from a prior marriage from
the day after the retiree's death until the
surviving spouse becomes eligible?

"c. If the answer to a. is negative,
would the child born subsequent to the
retiree's death be entitled to an ecual
share of the annuity payable on behalf of
the eligible child beneficiaries?"

Subsection 1447(3) of title 10, United States Code,
defines "widow", for the purpose of SBP annuity entitle-
ment under 10 U.S.C. 1450, to mean:
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n* * * the surviving wife of a person who,
if not married to the person at the time he
became eligible for retired or retainer pay--

"(A) was married to him for at least
one year immediately before his death; or

"(B) is the mother of issue by that
marriage."

Subsection 1447(4) similarly defines "widower."

The legislative history of the SBP, generally, shows
that while the congressional purpose was to establish an
income maintenance program for families of deceased
service members, Congress sought to prevent spouses who
become widows or widowers of SBP participants only by
virtue of a short term marriage after retirement from
automatically receiving an annuity. As a result,
Congress established as a condition precedent to receiving
an annuity that surviving spouses in cases such as this
must have been married to the member for at least 1 year
immediately before the member's death, or be the parent of
issue by that marriage. See in this connection, 53 Comp.
Gen. 470 (1974); id. 818 (1974); and 54 Comp. Gen. 266
(1974); compare B-190908, June 26, 1980. The requirement
under 10 U.S.C. 1447(3)(B) is simply that the spouse is
"the mother of issue by that marriage." There is nothing
in the law or legislative history that suggests that the
meaning of that phrase is limited only to children born
prior to the member's death. Therefore, it is our view
that that the birth of a posthumous child of the member's
marriage qualifies the surviving spouse as the eligible
widow for annuity purposes, and question a. is answered
in the affirmative.

The second question asked involves the date on which
payment of the SBP annuity to such eligible spouse begins.
Section 1450 of title 10, United States Code, provides
in part:
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"(a) Effective as of the first day after
the death of a person to whom section 1448 of
this title applies, a monthly annuity under
section 1451 of this title shall be paid to--

"(1) the eligible widow or widower;

"(2) the surviving dependent children
in eaual shares, if the eligible widow or
widower is dead, dies, or otherwise becomes
ineligible under this section;"

Ordinarily, the eligibility of a surviving spouse to
be a beneficiary is determinable when the member dies.
In those cases where spouse coverage is elected, the vest-
ing of the annuity in that spouse would occur immediately
upon that death and would continue so long as she remains
eligible. However, section 1450(a) provides that payment
will begin "the first day after the death," with distri-
bution to be made in the order of precedence stated.
Donna Roberts had not Qualified uncer the law as an
eligible beneficiary on the date of the member's death
since she had yet to give birth to the "issue by that
marriage." It is our view that where a member has spouse
and children coverage and the surviving spouse does not
qualify as his eligible widow, an annuity may be paid to
surviving dependent children effective the first day
after the member's death. However, that annuity must
be terminated effective the date that the surviving
spouse Qualifies for a survivor annuity in her own right,
which in the oresent case is SMarch 11, 1979, the date she
became the mother of issue by her marriage to
Sergeant Roberts. Accordingly, question b. is also
answered in the affirmative.

With regard to question c., even though it is
suggested that it does not reouire an answer if
Question a. is answered in the affirmative, we believe
that the scope of the question is such that a response
is desirable.
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Subsection (b) of 10 U.S.C. 1450 provides certain
conditions under which a widow or widower may lose
entitlement to an annuity as follows:

"(b) An annuity payable to the bene-
ficiary terminates effective the first day
of the month in which eligibility is lost.
An annuity for a widow or widower shall be
paid to the widow or widower while the
widow or widower is living or, if the widow
or widower remarries before reaching age 60,
until the widow or widower remarries. If
the widow or widower remarries before reach-
ing age 60 and that marriage is terminated by
death, annulment, or divorce, payment of the
annuity will be resumed effective as of the
first day of the month in which the marriage
is so terminated. However, if the widow or
widower is also entitled to an annuity under
this section based upon the marriage so termi-
nated, the widow or widower may not receive
both annuities but must elect which to receive."

If the widow or widower should lose eligibility for
the annuity, under 10 U.S.C. 1450(a)(2) the surviving
dependent children would become entitled to the annuity.
Compare B-191524, June 30, 1978. In the present case,
at the time of Sergeant Roberts' death he had two
dependent children who qualified as potentially eligible
beneficiaries. Later the child posthumously born to
Donna Roberts became eligible. The fact that this
child was born after Sergeant Roberts' death, would not
alter that conclusion. Therefore, if Donna Roberts
subsequently becomes ineligible, all of Sergeant Roberts'
children who then Qualify as dependent children under
10 U.S.C. 1447(5), would share equally in the annuity
for the remainder of their oeriod of dependency. In
that regard question c. is answered in the affirmative.

for the
Comptroller Geileral
of the United States




