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DIGEST:

1. Decision that contract experience of
proposed subcontractor may be used in
determining whether bidder/prime
contractor meets solicitation experience
requirement when bidder was also prime
contractor on previous similar contracts
is affirmed since protester did not
show that GAO improperly applied key
precedent.

2. Request for conference is denied, since
Bid Protest Procedures do not explicitly
provide for conference on reconsiderations
of decisions, and matter can be resolved
without conference.

Contra Costa Electric, Inc. (Contra Costa),
requests reconsideration of our decision in Contra
Costa Electric, Inc., B-200660, March 16, 1981, 81-1
CPD 196. in that decision,we found that the experi-
ence of a proposed subcontractor could be considered
in determining whether the bidder met an experience
requirement in the solicitation, if the bidder had
been the prime contractor with the proposed subcon-
tractor on the contracts relied on to satisfy the
experience requirement. In reaching that result,
we relied on 39 Comp. Gen. 173 (1959).

Contra Costa contends that we misapplied the
decision in 39 Comp. Gen. 173. The protester points
out that the solicitation in that case specifically
provided that subcontractors' experience could be
used to determine bidders' experience, while in the
present case the solicitation provision refers only
to the contractor. Therefore, Contra Costa asserts,
a fair reading of 39 Comp. Gen 173 would be that
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unless the solicitation specifically provides that
subcontractors' experience may be used to meet the
experience requirement, it may not be considered.
The following quotation from that case is cited in
support of this proposition:

"'Does Phoenix [the low bidder] qualify
as competent and qualifying bidder under
Section 2-22 [the definitive experience
requirement] of the specifications?
[which] ... necessarily involves con-
sideration of whether experience of the
subcontractors proposed to be used by
the bidder may be imputed to the bidder
under Section 2-22.'"

We do not understand the relevance of this
quotation to the protester's assertion. It is nothing
more than a statement of the first issue of the deci-
sion with a reference to the experience provision of
the solicitation. It does not indicate that the
decision's conclusion is limited to procurements in
.which the solicitation experience provision is sub-
stantially similar. As we showed in our initial
decision, 39 Comp. Gen. 173 specifically stated that
the experience provision's reference to subcontractors
was unimportant. Contra Costa claims that the quota-
tion from 39 Comp. Gen. 173 which we used to support
that proposition was taken out of context. In the
interest of clarification, we will examine 39 Comp.
Gen. 173 in greater detail.

The solicitation provision in 39 Comp. Gen. 173
stated that bidders "either with their own organiza-
tions or through the subcontractor they will use on
this project" must have had certain experience in
elevator installation. The low bidder, Phoenix, had
no experience installing the required type of elevator
either by itself or as a prime contractor using a
subcontractor. However, Phoenix proposed using a
subcontractor that had the requisite experience. The
General Services Administration (GSA) asked us whether
Phoenix, through its proposed subcontractor, met the
experience requirement.
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In resolving this question, we first discussed
the experience clause which had been used by GSA in
the past. That clause:

"* * * referred only to the bidder
himself, and no mention was made of
the use, qualifications or experience
of subcontractors. * * * Presumably
this was because full responsibility
for satisfactory performance would be
placed upon the prime contractor, and
because satisfactory performance of
prior contracts, whether accomplished
solely by use of the prime contractor's
organization or with the aid of subcon-
tractors, would be indicative of the
prime contractor's competency and
responsibility." (Emphasis added.) (We
quoted this portion of 39 Comp. Gen. 173
in our initial decision.)

We then stated that the provision in question
could not be viewed as a relaxation of the former
requirement. That is, the experience provision
mentioning only the bidder and the experience pro-
vision explicitly permitting subcontractors'
experience to be considered required the same thing.
What both clauses require is that the bidder must
meet the experience requirement by having performed
the requisite work on the prior contracts either
alone or as a prime contractor using subcontractors.

Contra Costa quotes the following portion of
the same decision in support of its contention that
proposed subcontractors'-experience cannot be
considered in determining bidders' experience:

"'The justification for inclusion in an
invitation for bids of any experience
requirement designed to indicate a
bidder's competency to perform the
contract must necessarily be based upon
determining whether the bidder himself
has the qualifications required, and
not upon a determination of whether the
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bidder is capable of, or intends to,
procure the services of a number of
subcontractors whose combined exper-
ience is sufficient to meet the
experience requirements set out in
the invitation for bids. ... This
must be determined in the first
instance by the performance of the
bidder's own organization and only
secondarily by the qualifications of
said contractors which the bidder
proposes to use. [Emphasis supplied.]
39 Comp. Gen. at 176.'"

While Contra Costa has asserted that our initial
decision quoted portions of 39 Comp. Gen 173 out of
context, it is the above quotation by Contra Costa
that has been taken out of context. That quotation
follows the portion of the decision quoted by us.
In that context, it is clear that the phrase "whether
the bidder himself has the qualifications" refers back
to the earlier statement that the experience of the
bidder himself" means with the bidder's own organiza-
tion or as a prime contractor. The rest of the
quotation essentially states that a bidder that has
not had experience on similar contracts as a prime
contractor cannot meet the experience requirement by
hiring experienced subcontractors. To conclude
otherwise would render the earlier portion of 39 Comp.
Gen. 173 a nullity. Our reading of the case is
confirmed by the holding that Phoenix was not a
qualified bidder because of its:

"* * * failure * * * to have
previously made-such installations,
either with its own organization
or by using the subcontractors now
proposed * * *" 39 Comp. Gen. 173,
at 176.

Contra Costa also argues that by permitting
consideration of subcontractor experience where the
experience clause only mentions the contractor, our
decision does not require a finding that the subcon-
tractor proposed is committed to doing the work for
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which the experience is required. This, however,
is no different from the situation where the solicita-
tion explicitly permits subcontractor experience to
be considered, as was the case in 39 Comp. Gen. 173.
The only requirement in either case is that the
contracting officer have some evidence from which to
conclude reasonably that the bidder, with its proposed
subcontractors, meets the experience requirement. See
Westinghouse Air Brake Company, B-191537, February 15,
1979, 79-1 CPD 109.

Contra Costa has requested a conference on this
reconsideration. Our Bid Protest Procedures do not
explicitly provide for conferences on reconsiderations.
4 C.F.R. § 20.9 (1980). We believe that a conference
should be granted only where the matter cannot be
resolved without a conference. In our judgment, this
is not such a case. Serv-Air Inc.--Reconsideration,
58 Comp. Gen. 362 (1979), 79-1 CPD 212.

Our decision is affirmed.

Acting Compt 11er General
of the United States




