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THE COMPTROLLER GENERAL

DECISION . . OF THE UNITED STATES
0 w S HI-WINGTON. D. C. 20548

FILE: B-203925 DATE: September 2, 1981

MATTER OF: Randall G. Ciechna - Per Diem During
Active Duty for Training I

DIGEST: Reserve member on active duty for training
for 35 days at a service school where
Government Quarters and messing facilities
are available is not entitled to per diem.
Prohibition against payment of per diem to
Reserve members during annual training where
Government quarters and messing facilities
are available is also applicable to periods
of active duty for training. Army Regulations
provision which permits member to use other
than Government facilities is not applicable
to a reservist attending military service
school.

This action is in response to the appeal by Warrant
Officer Randall G. Ciechna, USAR, of the settlement of
our Claims Group, dated September 30, 1980, which dis-
allowed his claim for per diem while on active duty for
training. Because Mr. Ciechna's training duty was performed
at a post where Government mess and quarters were available
to him, his claim may not be allowed.

Mr. Ciechna was ordered to active duty for training
for a pe:iod of 35 days at the Army Service School at Fort
Benjamin Harrison, Indiana, beginning January 23, 1977.
He claims per diem for this period. He indicates that
his original orders to that training required that he
use Government quarters at Fort Harrison. However,
Mr. Ciechna requested a review of the regulations to
determine whether authority existed for him to live
off-post during this period of active duty for training.
He states'that pursuant to his request, he was informed
by an employee of the Army Reserve Command Comptroller
Office that the provisions of paragraph 1-46c(l), Army
Regulations (AR) 37-106, authorized his use of non-Govern-
ment quarters. Following this his orders were changed to
read, "Government quarters and messing not required * * *

However; after Mr. Ciechna arrived at Fort Harrison,
the Finance Officer there determined that the regulation
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cited in his orders which purported to authorize him to
reside in non-Government quarters was not applicable to
him in his situation. Therefore, payment was not made on
his claim for per diem expenses.

The regulation, which sets forth those circumstances
in which a member is not required to use Government quarters
and messing facilities, provides that when the use of such
facilities would adversely affect the member's performance
of assigned duties, the authority issuing the order is to
issue a Code "B-5" statement, so stating. The Army Regulations
for issuing travel orders require that this statement, which
reads: "Use of existing Government facility would adversely
affect the performance of the assigned mission" is to be
issued in accordance with Volume 1, Joint Travel Regulations
(1 JTR) paragraph M4451.

Under para. M4451-1.1, 1 JTR, the Code B-5 statement
'is not applicable to personnel attending service schools
at an installation of the uniformed services." It appears,
therefore, that fir. Ciechna's orders did not include the
required Code B-5 because the regulation under which it
is to be issued was not applicable to his assigned tour
of duty. Consequently, his use of non-Government facilities
was not authorized by AR 37-106, para. 1-46c(l), as stated
in his orders.

Mr. Ciechna's letter of appeal implies that he believes
the Claims Division's denial of his claim on the basis of
1 JTR, paragraph M6000-la(3)1 was improper because that
provision pertains to Reserve or retired members performing
annual training duty and not to members, such as Mr. Ciechna,
who are on active d'uty for training.

The statutory authority under which a Reserve member
who is called away from home to perform duty is entitled
to per diem while at his post of duty is 37 U.S.C. § 404(a)(4).
Under that statute he may be paid per diem even though he is
not in a travel status since that post is his only duty station;
that is, he is not on temporary duty away from his permanent
station. Concerning the legislative intent of 37 U.S.C.
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§ 404(a) (4), which is the statutory authority for paragraph
M6000-1, 1 JTR, we stated in 48 Comp. Gen. 517, 522-523
(1969):

"On page 15 of S. Rept. No. 732, 90th Cong.,
* * * it is stated that the Department of Defense
has indicated that payment of per diem would not
be authorized during annual active duty training
periods where Government quarters and messing
were in fact available at a military installation.

"While those statements refer to periods of active
duty for training, we believe they should be
viewed as reflecting an intent that the right to
per diem should be denied generally to reservists
on tours of duty of less than 20 weeks' duration
at military installations where Government quarters
and mess are provided for them.

* * * * *

- * * * a reservist on duty at a station where mess
and quarters are provided for him may not be paid
a per diem.* * *" (Emphasis added.)

We also stated in that same decision:

'* * * the purpose of [37 U.S.C. § 404(a)] clause
(4) is to permit payment of per diem to reservists
ordered from their homes for short periods (less
than 20 weeks) of duty while at the training duty
station in cases where quarters and mess are not
available and the law is not limited as to the
type of ddty being performed* * *." 48 Comp. Gen.
517, 521.

Since the authorizing statute is applicable to Reserve
members on annual training and on active duty for training,
and since Government quarters and mess were available,
we conclude that Mr. Ciechna was not entitled to per diem
for the period of active duty for training. Accordingly,
the settlement of the Claims Division is sustained.

Acting Comptroller General
of the United States
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UNITED STATES GOVERNMENT GENERAL ACCOUNTING OFFICE

Memorandum September 2, 1981

TO Associate Director, AFMD - Claims Group - (Room 5858)

FROM GActing Comptrolle Gneral

SUBJECT: Claim for per diem or actual expenses by Mr. Randall G.
Ciechna, USAR, while in active duty for training -
B-203925-O.M.

Returned is claim file Z-2821524 pertaining to the subject
claim. By our decision of today, copy attached, we have sustained
the disallowance of Mr. Randall G. Ciechna's claim for per diem
while on active duty for training.

Attachments - 2




