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DIGEST

1. Federal employees who are members of the Reserve or
National Guard serving on active military duty which extends
into a second or succeeding fiscal year may accrue and use
the 15 days of military leave which accrue at the beginning
of the second and each succeeding fiscal year without return
to civilian status. 70 Comp. Gen. 263 (1991) amplified.

2. When an employee who is a member of the Reserve or
National Guard serves on an extended period of active duty
that spans two or more fiscal years, such as Operation
Desert Shield/Storm, military leave need not be charged for
intervening nonworkdays occurring between the beginning of
the second or subsequent fiscal year and the date on which
the employee begins to use military leave. Each fiscal year
may be considered separately for charging periods of
military leave under 5 U.S.C. § 6323(a). However, once use
of military leave is begun, it must be charged on a calendar
day basis including intervening nonworkdays.

3. An agency may allow an employee to choose not to use
military leave at all for workdays included in an absence
due to military duty but rather to cover the workdays by
taking annual leave, leave without pay, compensatory time
off, or a combination of these. In such a situation, there
need be no charge to military leave for the nonworkdays
wholly within the absence.

DECISION

This decision is in response to a submission from the
Department of the Air Force asking several questions
concerning the accrual and charging of military leave under
5 U.S.C. § 6323(a) for federal employees who are members of
the Reserve or National Guard.1 The questions require
further interpretation of the 1980 amendment to the military
leave statute as interpreted in 70 Comp. Gen. 263 (1991) and

'The questions were submitted by the Director of Civilian
Personnel, Headquarters U.S. Air Force, Washington, D.C.



described in the Federal Personnel Manual (FPM). We
requested and received the views of the Office of Personnel
Management (OPM) on the questions submitted.

BACKGROUND

Our decision in 70 Comp. Gen. 263 (1991) was rendered in
response to questions presented by OPM which were prompted
by the call to active duty of members of the Reserve and
National Guard in August and September 1990 for the Desert
Shield Operation in the Persian Gulf and who remained on
active duty from the 1990 fiscal year into the 1991 fiscal
year. That decision interpreted the amendments to 5 U.S.C.
§ 6323(a) made by Pub. L. No. 96-431, § 1, 94 Stat. 1850
(1980), which allow unused military leave to be carried over
into the next fiscal year and combined with the 15 days
accrued in the new fiscal year, thus producing a maximum
military leave benefit of 30 days which may be used in one
fiscal year. The decision held that under the amended
statute employees may be continued in military leave status
on military leave they had to their credit in the fiscal
year they entered active duty, although the military duty to
which the leave is applied extends into the next fiscal
year. It also held that federal employees serving on active
duty which extends into a second fiscal year may accrue and
use the 15 days of military leave which accrues at the
beginning of the second year without return to civilian
status. This was a significant change from former military
leave statutes and rendered some of the rules in prior
decisions no longer applicable.

OPM has since revised its FPM guidance and issued FPM Letter
630-34, May 2, 1991, consistent with this decision.

QUESTIONS AND ANALYSIS

The questions submitted by the Air Force relate to the
issues addressed in our 1991 decision and the revised FPM
guidance provided by OPM. In our 1991 decision we
specifically dealt with members whose active duty spanned
two fiscal years, 1990-1991. The first two questions the
Air Force now presents concern those members who remained on
active duty through fiscal years 1990 and 1991, into fiscal
year 1992, and possibly beyond. Those questions are as
follows:

QUESTION 1. If the military duty extends further,
does the employee accrue 15 days of military leave
at the beginning of the third/fourth year of
military duty?
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QUESTION 2. If the answer to question 1 is yes,
is the employee permitted to use the third/fourth
year accrual without returning to civilian status?

For the reasons that follow, both questions are answered in
the affirmative. OPM concurs in these answers.

As we noted in the 1991 decision, in order to achieve
greater flexibility and avoid the loss of military leave,
Congress provided a different method for its accrual and use
in the 1980 amendment to the military leave statute.
Nothing in the amendment nor its legislative history
indicates that Congress intended to limit military leave
accrual to a fixed number of years. Without such a
limitation, military leave for a federal employee on active
military duty accrues according to the statute at the rate
of 15 days for each fiscal year for as long as the
individual remains a federal employee.

While the Desert Shield/Desert Storm Operation created an
unusually long, continuous period for active duty in which
most of the members of the Reserve or National Guard were
not separated from their federal civilian jobs but were
placed in a leave-without-pay (military furlough) status
after their military leave was exhausted, OPM states that
federal agencies should be faced with this situation only in
particular circumstances after the effect of FPM Letter
353-5, March 19, 1990. That letter provides that only those
employees who perform active duty or active duty for
training of relatively short duration should be placed on
leave without pay or military furlough. Other individuals
on extended periods of active duty should be separated,
except during periods of war or national emergency.

In any event, as outlined above, under the statute a federal
employee would be permitted to use the third and subsequent
years' accruals without returning to civilian status. An
employee/reservist on continuous active duty theoretically
would be eligible for military leave every fiscal year
indefinitely, as long as he/she is not separated from
his/her civilian position.

Questions 3 and 4 arise, the Air Force indicates, because we
have long held that in charging military leave any
intervening civilian nonworkdays occurring during periods of
military duty must be charged as military leave and annual
leave may not be used in such a way as to avoid this charge.
Questions 3 and 4 are as follows:

QUESTION 3. If the employee, who is entitled to
accrue and use 15 days of military leave accruing
at the beginning of the second fiscal year, elects
to use the second fiscal year amount, would an
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agency be required to charge military leave for
any intervening nonworkdays occurring since the
beginning of the second fiscal year (i.e. employee
elects to use second fiscal year amount starting
4 November 1991; intervening nonworkdays since
beginning of second fiscal year are 5-6, 12-13-14,
19-20, 26-27 October, and 2-3 November)?

QUESTION 4. If an employee covers his/her entire
period of absence on military duty by using annual
leave, leave without pay, compensatory time off or
a combination of these types of leave, would it be
necessary to charge military leave for nonworkdays
that fall wholly within the period of absence?

We have long held that military leave is to be charged on a
calendar day basis and, thus, when an employee uses it for a
period of active duty, it also must be charged for each
nonworkday falling within the period it is to cover. See
e.g., 61 Comp. Gen. 558 (1982); Reginald L. Campbell,
60 Comp. Gen. 381 (1981), and cases cited therein.
Therefore, military leave must be charged for an intervening
holiday or weekend day although such day would not be a
workday for the member in his civilian job. Reginald L.
Campbell, 60 Comp. Gen. at 384.

We have also held that ordinarily military leave should be
charged to the first 15 days of active duty and then the
following days of continuing active duty should be charged
to annual leave or leave without pay. George McMillian,
B-211249, Sept. 20, 1983. However, we have recognized that
this is a matter over which agencies have discretion, and we
have not objected to an agency practice allowing employees
to substitute annual leave for military leave. See e.g.,
B-156474, Apr. 27, 1965. Nevertheless, annual leave may not
be used in such a way as to avoid charges to military leave
for intervening nonworkdays, as discussed above. Charles W.
Haas, B-212851, Jan. 4, 1984; and B-141593, Jan. 7, 1960.

we have held that these long-standing principles were not
changed by the 1980 amendments to 5 U.S.C. § 6323.
Charles W. Haas, B-212851, supra; and George McMillian,
B-211249, supra. The issue here, however, is how these
principles are to be applied in light of our holding in
70 Comp. Gen. 263, supra, and in relation to the answers to
questions 1 and 2 above, that 15 days of military leave
accrues and is available for use at the beginning of each
successive fiscal year spanned by a continuing period of
active duty.

The unstated assumption in question 3 is that the employee
called to long-term active duty for Desert Shield exhausted
his accrued military leave in fiscal year 1991. When fiscal
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year 1992 began he elected to use annual leave and/or leave-
without-pay for civilian workdays through November 3, and
then to use his fiscal year 1992 military leave beginning
November 4. In such a situation where a member on extended
active duty has exhausted his military leave prior to the
end of a fiscal year, but remains on active duty into the
next fiscal year and accrues an additional 15 days, we
believe the leave, newly accrued at the beginning of the
next fiscal year, need not necessarily be immediately
applied as of October 1 to the continuing active duty. That
is, each fiscal year may be considered a separate period for
application of the principles discussed above. The use of
each newly accruing period of military leave is subject to
the agency's discretion to allow the member to take annual
leave or leave-without-pay prior to use of the military
leave without charging nonworkdays to military leave.
However, once the use of the military leave is begun, it is
to be charged in the usual manner on a calendar basis as
discussed above including intervening nonworkdays.

While we recognize that this is not a strict application of
the rules generally applicable to charging military leave to
a single period of continuous active duty, we believe it is
appropriate for long-term periods such as in connection with
Desert Shield/Storm that span fiscal years, and it conforms
to the increased flexibility intended by the 1980 amendment
to the statute.2 On this basis, question 3 is answered in
the negative; the intervening nonworkdays from the beginning
of the new fiscal year through November 3 need not be
charged to military leave.

For the same reasons, question 4 is also answered in the
negative. The agency has the discretion to allow the
employee to use other leave for a period of active duty and
allow his military leave to remain to his credit for future
use.

OPM also concurs in our answers to questions 3 and 4.

F~~

/gmes F. in an
General Counsel

2See the discussion in 70 Comp. Gen. 263, 267, concerning
the intent of Congress in enacting the 1980 amendment.
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