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MATTER OF: Lieutenant Colonel William P. Cassedy, US%ZﬁgL/_/l

DIGEST: 1. The written communication required by 10 U. S. C.
1331(d) as notice to a member of a Reserve com-
ponent of an armed force advising that he has
completed the years of service requirement for
retired pay at age 60, need not be in any specific
format. So long as the notice is from an authorized
activity of his military service and uses appropriate
words advising him that he has completed the ser-
vice requirements for such retired pay at age 60,
such notice satisfies the requirements of 10 U. S. C.
1331(d) so as to invoke 10 U.S. C. 1406, thereby
preventing denial of retired pay due to administra-
tive error.

2. The exceptions to the invocation of 10 U.S. C. 1406
preventing denial of retired pay entitlement due

| to erroneous written notice of entitlement, are
limited to cases of direct fraud or misrepresen-~
tation on the part of the person to whom the notice
is sent. Where the evidence fails to show that the
member caused his service record to be altered
or induced the erroneous notice to be sent, the
statutory exceptions have not been met. A showing
that the member possibly should have had reason-

~able doubt as to the propriety of the notice is
insufficient to serve as a basis to deny entiflement
to retired pay at age 60, if he is otherwise qualified.

This action is in response to a ietter dated November 17, 1878, with
enclosu1 es, from the Principal Deputy Assistant Secretary of the Air
(Financial ‘\’Iané’g‘??rrenﬁ——requ‘esﬁrrg‘an—adw ance decision concern-
gthe entitlement of Lieutenant Colonel William B Cassedy, USAFR,
F\7 793065/573-50-6260, to receive non-Regular retired pay under the
provisions of chapter 67 of title 10, United States Code. The request
has been assigned Air Force submission No. SS~-AF-1308 by the Depart-
ment of Defense Military Pay and Allowance Committee.

The submission indicates that under the provisions of 10 T7.S. C. 1406
(1976), a person who receiveg notification as provided for in 10 U.S. C.
1331(d) (1976) of entitlement to non-Regular retired pay from the service
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concerned is entitled to that pay even though he does not in fact have
sufficient service (20 years) for such retirement. Apparently,
Colonel Cassedy received correspondence from the Air Force which
purportedly advised him that he had fulfilled the service requirement
for eligibility to receive retired pay at age 60. As a result, he is
asserting his right to retired pay. - _ _ ~-

The submission expresses doubt as to whether the correspondence
in question ¢onstituted official notification since it was not in the form
provided inL artment of Defense Directive 1340, 7,/ and the record
indicated that Colonel Cassedy had reason to believg that such corres-
pondence was in error, Therefore, we are asked o resolve the
following questions: -

"a, Where the Secretary of Defe has provided for
format angd procedure for notifications under 10 U. S, C.
1331(d) 1nEOD Directive 1340. Wmay a notlflcatlon which
does not meet the Tequiréments of * * * [that directive]
be considered official under 1331(d) so as to invoke the
provisions of 10 U.S.C, 1406°? V/j

"b. 1If the answer to a, sbove, is affirmative, in the
instant case, is the letter dated August 11, 1969 from Head-
quarters, Air Reserve Personnel Center, to Lieutenant
Colonel William P, Cassedy, USAFR Retired, an official
notification under 10 U.S. C. 1331(d) which invokes the provi-
sions of 10 U. S, C. 1406? Vfﬁ

e, If the answer to b, above, is affirmative, is
Lieutenant Colonel William P. Cassedy entitled to retired
pay under Sections 1331 and 1401 of Title 10, as a result
of the invocation of the provisions of Section 1408, not-
withstanding the fact that he has only 14 years, 2 months
and 3 days of satisfactory service under Section 1331, * * *”&/6

Section 1331{a) of title 10--which was derived from Title III of the
act of June 29, 1948, ch. 708, 62 Stat. 1087-1091--provides in per-
tinent part:

L e

""(a) * * * a person is entitled, upon application, to
retired pay computed under section 1401 of this title, if--

9.
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"(1) he is at least 60 years of age;

'""(2) he has performed at least 20 years of
service computed under section 1332 of this title;

'"'(3) he performed the last eight years of quali~-
fying service while a member of any category
named in section 1332(a)(1) of this title, but not
while a member of a regular component, the Fleet
Reserve, or the Fleet Marine Corps Reserve; and

"(4) he is not entitled, under any other provi-
sion of law, to retired pay from an armed force
or retainer pay as a member of the Fleet Reserve
or the Fleet Marine Corps Reserve."

In 1966, subsection (d) was added to section 1331 of title 10, by
section 1 of the act of October 14, 1966, Public Law 89-652, 80 Stat,
902, which reads as follows:

"(d) The Secretary concerned shall provide for
notifying each person who has completed the years of
service required for eligibility for retired pay under
this chapter. The notice must be sent, in writing,
to the person concerned W1th1n one year after he has
completed that service.'

The same law also added a new section 1406 to chapter 71 of title 10,

which provides in pertinent part:

"'s 1406. Limitations on revocation of retired pay

After a person * * * has been notified in accordance
with section 1331(d) of this title that he has completed the
years of service required for eligibility for retired pay
under chapter 67 of this title, the person's eligibility
for retired pay may not be denied or revoked on the
basis of any error, miscalculation, misinformation, or
administrative determination of years of service per-
formed as required by section 1331(a)(2) of this title,
unless it resulted directly from the fraud or misrepre-
sentation of the person. The number of years of credit-
able service upon which retired pay is computed may be
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adjusted to correct any error, miscalculation, mis-
information, or administrative determination and when
such a correction is made the person is entitled to
retired pay in accordance with the number of years of
creditable service, as corrected, from the date he is
granted retired pay.'

The Navy Department in its report of June 6, 1966, on the need for
H.R. 5297, which becamestated that the compli-
cated method of computation of service creditable for retirement under
chapter 67:

™x % * ysually leaves the reservist in serious doubt
as to whether he has in fact passed the 20-year mile-
stone. The services, by a variety of administrative
procedures, have attempted to keep the reservist in-
formed of his progress and his completion of the years
of service required. In some cases, however,
reservists have received erroneous information or have
miscomputed their years of service and in reliance
thereon have reduced their Reserve participation only
to find upon reaching retirement age that they have not
in fact met the 20 years of service requirement, When
the errors are not discovered until at or near retire-
ment age the reservists no longer have time to renew
their participation and acquire the necessary additional
service.'' Page 3 of H. Rept. No. 1689, and page 2
of S. Rept., No. 1693, 89th Cong., 2nd., Sess.

The primary purpose of Public Law 89-652, supra, as shown by
its legislative history, was to mandate that every person who has
completed 20 years of creditable service be notified in writing of
that fact as provided for by the Secretary concerned, within 1 year
following completion of such service. And, if administrative error
is made, in the absence of fraud or misrepresentation on his part,
he may not be denied chapter 67 retirement benefits at age 60, if
all other conditions for qualification have been met.

Based on the Secretarial notice requirement in 10 U.S. C. 1331(d),

Department of Defense Directive 1340, 7 (March 29, 1967) was issued
setting forth the notification policy to be followed by the services.
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Basically, that directive reiterated the provisions of 10 U, S, C, 1331,

as amended, and the newly enacted 10 U, S, C. 1406. Additionally, it
makes provision for the format of the notification, and makes the
following statements regarding the purpose for its use:

P,

”G.

In view of the restrictions on denial or revocation of
eligibility for retired pay * * * suitable controls

and procedures shall be established to avoid errors,
miscalculations, misinformation, and erroneous
administrative determinations.

The notification shall be issued in the name of an ,
official having general responsibility for administer-
ing the controls and procedures referred to in F.,
above, and shall be authenticated by the handwritten
signature of the officer or employee immediately
responsible for the detprmlnatlon of the eligibility of
the member being notified,

The reported facts show that Colonel Cassedy, by orders dated
August 1, 1969, was transferred from the Ready Reserve to the
Retired Reserve in the grade of lieutenant colonel, effective that
date. He did not receive a letter in the format prescribed in Direc-
tive 1340. 7, but by letter dated August 11, 1969, from Headquarters
Air Reserve Personnel Center, signed by the Director, Personnel
Actions, enclosing those orders, he was advised in part as follows:

"You have fulfilled the service requirements for

eligibility to receive retirement pay when you reach
60 years of age. Approximately six months before
your 60th birthday we will furnish you further infor-
mation and forms in order that you may apply for this
pay benefit.

The pertinent language of 10 U.S. C. 1331(d) is that the Secretary
"shall provide for notifying each person” and the ''notice must be

sent, in writin

* within one year." Section 1406 provides that

after a person g'has been notified in accordance with section 1331(d)
* % % the person's eligibility for retired pay may not be denied or

revoked on the basis of any error.

1
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/{t is evident that the law requires that the member be notified/
However, it contains nothing which requires the notice to be in any
specific form, only that the notice inform the member of the fact of
completion of years of service for chapter 67 retirement purposes.
Implicit in that requirement is that the words used in the notice are
such that a reasonable person would understand their import.
Considering the purpose for the law, it is our view that if an
individual receives a written communication from one who has
apparent responsibility for the issuance of such notice and the notice
uses words advising the recipient that he has completed the service
requirements for eligibility for retired pay at age 60, such written
notice satisfies the requirements of 10 U.S. C. 1331(d), so as to
invoke the provisions of 10 U.S. C. 1406. The August 11, 1969 letter
to Colonel Cassedy meets these criteria. Accordingly, questions a.
and b. are answered in the affirmative., = -

Air Force correspondence with Colonel Cassedy, before the erro~
neous letter of August 11, 1969, apparently advised him that he would
not be able to qualify for retirement under chapter 67 of title 10, In
effect, question ¢, asks whether such prior knowledge on his part
would negate the August 11, 1969 letter and preclude him from receiv-
ing benefits at age 60,

The file shows generally that Colonel Cassedy performed creditable
service as an enlisted member with the Mississippi National Guard in
1934. In 1942 he enlisted in the United States Army and served on
active duty in that capacity and as a Reserve officer until 1945, when
he was released. He remained assigned to the Officer Reserve Corps
until 1949 when he was transferred to the Inactive Air Reserve and was
ineligible to earn service retirement points. In 1953, he was returned
to an active status, and while he did participate between then and 19586,
he apparently did not earn enough points on an annual basis to be credited
with any years of satisfactory service. It further appears that between
1956 and 1962 he did not participate in the Reserve program even though
he was in an active status. -On April 20, 1962, he was again assigned
to an inactive status. :

During the period from 1262 to 1968, Colonel Cassedy and the Air
Reserve Personnel Center corresponded regarding his Reserve
status and qualification for retirement pay. By letter dated July 25,
1962, he was apparently notified that he had a mandatory separation
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date of November 7, 1970, and even if he succeded in qualifying for
satisfactory years of service from April 20, 1962, to November 7,
1970, the maximum number of creditable years of service he could
achieve would be 16 years, 8 months and 2 days.

In April 1962, the member, having previously received notifica-
tion of assignment to the inactive Reserve, was granted a waiver for
the purpose of assignment to the Judge Advocate General's Depart-
ment of the Army and served in that organization from April 20, 1962,
until April 19, 1965. It is reported that at the completion of that
service he had to his credit, 1l years, .2 months and 3 days of satis-
factory service for retirement quahflcatlon purposes.

By letter dated May 9, 1966, £fhe member was adain notified of
his inability to complete the service requirements prior to nis manda-
tory separation date in 1970 to make him eligible for retired pay at
age 60. In letters to him dated September 17 and October 7, 1968,
which apparently were in response to an earlier inquiry by him con-
cerning the possibility of his promotion to the grade of colonel, he
was advised that he would be ineligible for such a promotion when the
colonel selection board next convened in 1970, because that board
would only consider those with a promotion service date prior to
June 30, 1966, and his service date was July 30, 1966, He was
also advised that the unit vacancy board would be convened in Novem-
ber 1970, but not until after he was mandatorily separated on Novem-
ber 6, 1970, He was also apparently told in the same correspondence
that on that date he would have a choice of either assignment to the
Retired Reserve or complete separation from his Reserve status.

On July 17, 1969, the Air Reserve Personnel Center received an
application from him for transfer to the Retired Reserve ''without
pay'' to be effective August 1, 1969, It is indicated that

Colonel Cassedy's annotations on that application show that he was
fully aware of the fact that the assignment to the Retired Reserve
was without eligibility for retired pay at age 60. At that point, he
had only completed 14 years, 2 months and 3 days of satisfactory
service,

—>Based on the foregoing, it is contended that in spite of the fact that
the member received the letter of August 11, 1969, containing erroneous
retirement information, he was well aware that he was not eligible for
retired pay at age 60, :
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In rejoinder, the member made two principle assertions. First,
when he received the August 11,1969 letter, he thought that there
had been a correction of an earlier mistake regarding the creditable-
ness of certain of the years of service already performed. Second,
under the law and regulations in effect in 1969 he could have secured
additional years of service in grade with the Selective Service after
transfer to the Retired Reserve until his 60th birthday; that there was
sufficient time between August 1269 and December 20, 1975 (his 60th
birthday), to acquire all of the additional years of creditable service
needed for retirement eligibility even though it would have incon-
venienced him, but he refrained from doing so because of the
August 11, 1969 letter.

The pertinent language in 10 U.S. C. 1406 permitting denial or
revocation of an erroneous notification of eligibility, is when "it
resulted directly from the fraud or misrepresentation of the person."
The term 'fraud' is defined as the 'intentional perversion of truth
in order to induce another to part with something of value or to sur-
render a legal right" and "misrepresentation'' is defined as giving
"a false or misleading representation of'', Webster's Seventh New
Collegiate Dictionary (1963),

The clear connotation of those terms are that they require a
positive act on the part of an individual with intent to achieve an
improper end or gain unjust enrichment. The points raised con-
cerning the information provided Colonel Cassedy over several
years' time suggest that he may have had reasonable grounds to
believe that he did not have sufficient time to qualify for retirement
pay as of the date he was placed in the Retired Reserve and possibly
should have had doubts as to the propriety of the August 11, 1969
notice. Aowever, such arguments fall far short of the criteria
stated in the law. There is no evidence of record to show that the
member in any way induced or caused his record of creditable service,
which record was maintained by the Air Force, to be altered or con-
fused or the erroneous statement concerning retirement eligibility to
be introduced into the letter sent to him. That is, there is no showing
of "fraud or misrepresentation'' on his part. Therefore, it is our
view that the error made was purely administrative and the resulting
situation in this case was of the type which the Congress sought to
prevent by enactment of 10 U.S.C. 1406. Accordingly, question c. is

—
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answered in the affirmative, subject, of course, to the adjustment
limitation authorized in the last sentence of 10 U, S. C. 1406. _

« {
Deputy Comptroll§ Ge’r?éral
of the United States






