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MATTER OF: Constructive service credits to medical

and dental officers for retired pay con-

DIGEST: putation purposes-
Since 37 U.S.C. 205 only reduces constructive
service credit for professional education of
medical and dental officers by a'mount of ser-

vice during period of nember's professional
education with which member is otherwise
credited and since 10 U.S.C. 1405 restricts
right of officers to count inactive service
after Hay 1958 for retirement multiplier
purposes, these provisions should be inter-
preted to permit such officer who was in the
Reserves during professional training to
receive the sam~e amount of constructive ser-
vice toward retirerient he would be entitled
to had he not been in the Reserves. 1lowever,
any credit he might otherwise have accrued
during the sable period by reason of Reserve
membership would not be for use in deter-
mining the multiplier for computation of
retired pay.

This action is in response to a letter dated July 30, 1974,
from the Assistant Secretary of Defense (Comptroller), requesting

an advance decision concerning the interpretation which should be
given to certain provisions of the act of April 30, 1956, ch, 223,
70 Stat. 119, and the act of 7.ay 20, 1958, Public Law 85-422,

72 Stat. 122, which relate to the service creditable to certain
rkedical and dental officers for the purpose of computing their

retired pay entitlement.

The Assistant Secretary, states in his letter that the act of
April 30, 1956, svpra, was enacted for the purpose of reversing the
alarnin- rate of losses airiong career medical and dental officers of
the Armed Forces. Tie Assistant Secretary noes on to say that in

order to achieve thlis, the act provided additional compensation to

such officers through constructive service credits for pay longev-
ity purposes. 1-.owever, it is stated that section 3[2] of the act

provides that the constructive service credit must be reduced by
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the ariount of service otherwise creditable to medical and dental
officers whnlich covers any part of that professional education or
internship.

liith reiard to the act of .'-ay 30, 195S, _urae, the Assistant
Secretary states that among other things it &rtended the law relat-
ing to the co-putation of retired pay, thle effect of which was
that all service, including the constructive service authorized by
the 1956 act for nedical and dental officnrs and inactive ti:e for
Reserve me.ufiership prior to J-une. 1, 19530, would be used in
deteridning the !:;ultiplier Used in cor!putiwn, retired pay. iow0-ever,
it is pointed out that the 1953 act rcquired that service in a
Reserve cs;snponent on or afte:r June 1. 1953, could be credited
only to the extent of jpartic:ipation as Pctual active service ,
active duty for training, da, for day credit for eaaci drill per-
formed, credit for correspondence courses completed, end 15 days'
gratuity credit for eacr year as a imeuber in an active status
Reserve component.

The tasistant Secretary states that a question has been
raised concerning a possible inequity Nihich nay arise in certain
circutiitances whu.n ti-ese two statuteis are read together, tihereby
a ncber of a Reserve co-ponent receiving his pro1-essionai educa-
tion could be Penaltized in relation to a sinilarly situatad officer
who had not been In the Reserves clurin ; his professional educa-
tion and internshiLp. The followuing exa-ple was used to illustrate
the potential inequity:

"* * t ^,oth (officers A and Ii] attended dental
school fro- 1 June i?)S, to 31 .ay 190G2. They both
were co-.-missioncd in thre *ental corps and entered
on active duty 10 Juiine 19SG2. 'Tney both w-ill retire
after 20 ye-ars continuoU3 active duty. Officar A
did not becomes- a .ne:id~er or a reserve cox.-ponent
dutring the period of hRis educational trainin.v and
accorditiX,1y received a four full years of construc-
tive credit for pay lorzgevity purposes in accordance
with P. L. 34-497. Off-icer B was a L-,enber of a
reserve com.ponent for two years during his educa-
tional trainiui,. Accordlin-ly, his ccnstrulctive
credit for pay longevity purposes is reduced by
two years since his two years in the reserves is
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'otherwise credited' under P. L. 85-422. Retired
pay for both officers will be computed as follows:

"Officer A

2-1/2% of basic pay at time of retirement,
multiplied bv 24 (20 years plus 4 years
constructive credit) - dot of basic pay.

"Officer B

2-1/2%, of basic pay at tire of retirement
multiplied by 22 (2'1 years plus two years
constructive credit, plus 30 days repre-
senting gratuitous credit of 15 days for
each of his two years as a me-mber of a
Reserve component) -a 55% of basic pay."

Thus, if, as suggested in the Assistant Secretary's letter,
the act of April 30, 1956, is interpreted as requiring a period of
Reserve membership to be substituted for the allowable amount of
constructive service credit even thoug.h such Reserve membership
status is not itself counted 'toward retirement under Public
Law 85-422, there would be an actual loss of virtually all
credits toward retirement which would otherwise accrue for any
period during which the member was both serving in the Reserves
and receiving his professional training.

The Assistant Secretary sugg.ests as a possible alternative
interpretation of the statutes in question to only require a
reduction of any Reserve service credits otherwise authorized
which occur during any part of a menber's professional education
or internship which is credited as constructive service for retire-
ment iultiplier purposes. This would eliiinate the "double count-
ing" of both Paserve service and constructive service but would
not penalize medical and dental officers with Reserve service.

With regard to the foregoing, the Assistant Secretary points
out that if the first interpretation is correct, then remedial
legislation will be necessary in order to correct the inequity.
Further, that while such proposed legislation has already been
prepared, our interpretation of these statutes is requested in
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order to determine whether it will be necessary to have such
corrective legislation introduced in Congress.

Section 2 of the act of April 30, 1956, ch. 223, 70 Stat. 121,
amended section 202 of the Career Compensation Act of 1949,
37 U.S.C. 233--which on codification becamne in part clauses (7) and
(8) of 37 U.S.C. 205(a)--to authorize physicians and dentists of
the uniformied services to be credited with either four or five
years of constructive service, representing the requirad period of

-professional training and, in some cases, internship, in the coc-
putation of the rate of basic pay to wnich they would be entitled
upon entry into military service. 7Nowever, another portion of
section 2 of that act-Anhich was codified as 37 U.S.C. 20,5(b)-
provided: 'that the servica authorized to be credited to an
officer under this clause sh1ll be reduced by the araount of any
service othleri.ise credited under this section which covers any
part of the period of the officer's professional education or
internsIlip.*

The legislative history of the 1956 act makes it clear that
Congress intended to place medical and dental officers in a posi-
tion comparable to their line officer contem.poraries. In this
regard, the following statement is contained in S. Rep. No. 1756,
84th Cong., 2nd Sess. 8 (19565) concerning the constructive
service credit provision of the then proposed bill:

"* * * By recogniz.ing the period of
professional education for lonftevity pay
purposes, medical and. dental officers would
be in the same pay bracket for their grade
as their line officer contemporaries who
entered Tilitair service at the same tinte as
the medical and dental officers entered their
professional schools. * * *l

Also iu this connection, see 37 Coinp. Gen. 237 (1957) and cases
cited therein.

The legislative history of the 1956 act further shows that
the intent of Congress in enactina the provisions now contained
in 37 U.S.C. 205(b) was to insure that periods of timue for which
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constructive service was to be counted for basic pay longevity
purposes under the act could not be counted more than once in.any
case where there was otherwise creditable service for the same
period. In this connection, the following statertents are con-
tained in 1.R. Rep. No. 1806,. 84th Cong., 2d Sess. 11 (1956):

"Section 2 of the till amends the Career
Compensation Act of 1949 so that physicians and
dentists of the uniformed services will be
credited with 4 years-and in the case of phy-
sicians who have complet:ed an internship,
5 years-constructive service credit for their
professional education in computing their cinuu-
lative years of service for purposes of deter-
mining their basic pay. Under this section, a
medical officer entering on active duty after
completing an internship would, even though he
had had no prior service, be credited with
5 years of service for pay purposes. A physi-
cien who had a mirlitary internship could not
count such service twice under this section.
Li e-vise. a person -.'.o hn~d keen ar ev-ner of a
Reserve co--,onlont (nor on active dity) hilie in
nedical. school or P.*;<ile -ter-cinf a civilian.
internshin counL nt C':tCOUnt MUCi 'erioi A-ic- for

pav pur.oses undr this section.: (i:Llasis

supplied.)

Section 11 of the act ol '.Mny 30, 1958, Public Law7 :35-422,
72 Stat. 130, added section :1405 to title 10, United States Code,
which currently provides in pertinent part that for the purposes
of the sections of title 10, relating to retirement from. an armed
force and therein enuamerated, the years of service to be uwed as
a multiplier in computing retired pay, are as follows-

"( 1 ) his years of active service;

"(2) the years of service credited to hin
under section 205(a) (7) and (8) of title 37;

"(3) the years of service, not included in
clause (1) or (2) with which ho was entitled to

5



P

B-loi 313

be crc.Eted, on the day before the alffectiva date
of tits section, li con.-puti", Lis bisc pay;, z:

"(4) !se yearm of service, rvot inek2-d ie
claus e (1), (2), or ('1), wits t.'!ch '3e wol4l b'e
entitlez to be crialtrd trwder seetioxi 1333 of
thi-s title, if he -were etit*d to retircd pa-y
under 1J31 of thia title."

In S. Uep. 1472. "5th Con-i., 24 Seas. 23 (115:), to
&ceox~y--%y !;,.R. I1s47., V-Ac'i cva~tivmlly bveiic*e P-,:bi~lc La:w IS-422,
the foiis&Ing statetwent is :^Cae

'Me effect of thi s ru'a is to oliainate. vithi
oce c4xcPt11', the futtirc ac.-n.:m-ation of ?earg of
no~~azt1,vt- ezrvle-e fvr u-e ai a -:A;Itiriler -in t.-.*
cn:l-t-t-ion of rerir-z -iy. s'ntver, x:c1i 7ycars
aCzi:'iit~j :beford tCho (f4'ftiv. ' or tlid act
wIll cor.tiz e to ~e rrsiceq. * * *

Ciof3-rese in evirvctin.R ter 19;; -. i.ti.r7 pay bill rxalther
el:.-anate.; t.Cse evty c.-c of n~kIttir7 *.y oor &'f it dolete
sectlor. 52il of dho Cara.'r C[..;rsutioa iPct of ' 049. kt'r, it

uJ C I C- P tC. ,-r ircS- -- v i "V. rpe-t to thoe
credltit+ of ser-isce for C retired y e by x^ti sec-
tioa i54-iS ta tit' 1,1. Uittrlts .',nres Coe%. In ti13 r:.ar¾ it ls
to be cb,;erviz t. t thm e V roeicAsIca of clwan (2) of tuxkt secttlo
0ptcifl.c.-Ily autr1ori.e rl4e credt.;1tia ot all . .an_ aent.
profesnio...t1 edu~c.-lt>n .xr.i S:tr.bfo-tr retire'!,xZ poa p-rjascts,
arid tc:lt clause (4) jsrovtisl.o 4[r cocly c iktUr.-Pe !W4&n 4 - to
C te C:tcat nat t~ltq atue not Included in clauaes (1), (2) or (3).

'^r.:a the a;Rj)1izP.l* lxv PTovisc9 f-r the t seriest a 
the mualtiplir iG Cu p;1tit.- :retired pSy ty qidlin. to active ctrvice
the cgtruct.ivs s;rviC# ItiA nt invoit4 P3 t.i. C.-se. Za that
tatnl. sy be n .ed ccrtmitt keorve i er,-ric cre,±itnz ';t onrll i tie
creiit tor such service has not beon allowed os active Service or
constructiva serLce.

It is rmao4onailb7 cltar thprt Pblfc L-va 35-422 vzs -iot inte-n.Jtt
to alt4r tl.o r£ I<;t bf c wrszifc treatvztst used for purl~osa4
of co,-putin- basic par san sn'~opt a ctifi ermnt *et:d to cunp-4tt
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retired pay whereby medical and dental officers who did not enter
military s2rvice until the completion of their professional educa-
tion would be placed in a position superior to that of their own
contemporarica who entered Reserve service before or during their
professional training.

Accordingly, it is the viife of this Office that, in the
circurmstances enumerated in the Assistant Secretary's letter, a
medical or dental officer who was in the Reserves for a period of
time durinn whaic;a he also was receiving his educational training
would be entitled to receive the sate amount of constructive serv-
ice credit with which he would have been credited Mid he not been
in the Reserves. lowever, any credit he micght othertzise have
accrued during the 8s!e period by reason of his Reserve membership
would not be for use in deterfining the multiplier for cormputing
retired pay.

In view of the foregoing, we conclude that remedial legisla-
tion is not required.

19iPutyeomptroller General
of tie United States




