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DIGEST: Employee may not be reimbursed loan transfer
fee incurred incident to purchasing a house
since fee is finance charge within the meaning
of Regulation Z, 12 C.F.R. § 226.4(2) (1978).

This action is in response to reque dated Februa 20,
1979, from an authorized certifying cer of the Department
of the Interior, regarding the propriety of certifying for
payment a reclaim voucher in the amount of $200 in favor of
Mr. Lawrence F. Roth representing a loan transfer fee incurred
in connection with the purchase of a residence in Kansas City,
Missouri. The purchase was pursuant to a permanent change of
station from Sunnyvale, California.

Mr. Roth's claim was denied by the Department of the
Interior on the basis that the loan transfer fee represented a
cost incident to the extension of credit within the purview of
Regulation Z, 12 C.F.R. § 226.4(a) (1978), and was thus not
reimbursable under the Federal Travel Regulations (FPMR 101-7)
para. 2-6.2d (May 1973). The pertinent part of Regulation Z
states:

"226.4 Determination of finance charge.

i(a) General rule. Except as otherwise
provided in this section, the amount of the
finance charge in connection with any trans-
action shall be determined as the sum of all
charges, payable directly or indirectly by
the creditor as an incident to or as a con-
dition of the extension of credit, whether
paid or payable by the customer, the seller,
or any other person on behalf of the customer
to the creditor or to a third party, including
any of the following types of charges:
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"(2) Service, transaction, activity, or
carrying charge.

"(3) Loan fee, points, finder's fee, or
similar charge.* * *"

Mr. Roth contends that the Department of the Interior's
determination was improper because the 1976 Realty Bluebook
does not refer to a loan transfer fee as a finance charge;
Internal Revenue Service (IRS) Publication 17 does not address
assumption fees in the section explaining interest deductions;
and an Assistant Vice President of the company that made the
loan transfer states that the charge covers the cost of doing
a credit report, and transferring paperwork.

Our Office has long held that a loan transfer fee or
loan assumption fee is not reimbursable because it is regarded
as a finance charge under Regulation Z, despite the fact that
such a fee merely reflects administrative costs. Matter of
Dean E. Taylor, B-184626, February 12, 1976; B-180103, June 14,
1974. A loan transfer fee or loan assumption fee is also not
reimbursable because it is incident to the extension of credit
from the lender to the purchaser. Matter of Bernard C. Zecha,
B-187363, December 21, 1976.

Mr. Roth's entitlement is statutory in nature and is
provided for by the cited regulations. Therefore, it is
irrelevant that a loan transfer fee is not referred to as a
finance charge in the 1976 Realty Bluebook, nor is it relevant
that it is not addressed as an interest deduction by the IRS
in its Publication 17. See Matter of Donald W. Espeland,
B-186583, April 11, 1977. Accordingly, the voucher may not be
certified for payment.

We have held, however, that charges for a credit report
are made specifically reimbursable by FTR para. 2-6.2d, to the
extent they do not exceed the customary charges made in the
area involved. Matter of William N. Baggett, B-187123,
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February 9, 1977. If Mr. Roth can submit evidence of the
specific amount of the loan transfer fee which was chargeable
to the credit report he may be reimbursed that amount in
accordance with the above. Matter of Kenneth DeFazio, B-191038,
November 28, 1978.
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