
/~~~~~~~~~ O,; ...- V;;TetCzi rP T F,' gD L EL R E O W7:g P 2;HE 
k ( ,, . f .1 T E U 7 ' D 5 To AT E S

W A S H I N G T o N C. c 2 O 5 4 3

69, 
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MATTER O F: George J. 'Nlehrstedt XRelocation expenseso/ eal ,4
~inance ch-rges

DIGEST: 1. Employee who purchased a residence incident to
transfer may not be reimbursed for loan origina-
tion fee, commitment fee, underwriting fee, new
loan tie-in fee, and tax service chargets, as
such payments are finance charges under Regula-
tion Z and are not reimbursable undet Federal
Travel Regulations, para. 2-6.2d (MIay 1973).

2. Employee may be reimbursed $5 sub-escrow fee
paid in purchase of residence incident to trans-
fer as an expense under Federal Travel Regula-
tions, para. 2-6.2f, since such charge was.
customary in area.

This action. is in response to a letter dated August 14, 1978,
w.Tith enclosures, from the Chief, Finance and Accounting, Central
Security Service, National' Security Agency, Fort George G. Meade,
Iary lard, reu utig a decision as to the propriet y of certifyin-
for payment certain itanTis and amounts claimed bL y Mlr. George J.
Pehrstedt, representilio real estate e<penises in connection with the
purchase or a residence in .'tarch 1978, in Hluntington 13each, Califor-
nia, upon tra]-tsfer of station. The request was assigned PDATTAC
Conltrol ""o. 78-33 and for-Ifiarded to this Off~ice by t'le Per Diem,
Travel and Transportation illloerance Conmittee on September 3, 1978.

The expenses questioned are lnant origination fee, $633;
commitment fee, $311.50; underwriting fee, $18; new loan tie-in fee,
$35; sub-escrovw fee, $5; and tax service, $16.50. The finance
officer is aware that the loan origination fee and the tax services
cearges are finance charges and as such are not reimbursable.

Reimbursement of relocation expenses is governed by the
Federal Travel R'egulations, Fl?'FMR 101-7 (~ay ]973) (FTR).
Para. 2-6.2d of those rapulations prohibits ro-im-lbursement of any
item w.Thich is fo-und to be a finance charge under Regulation .

issued by the Board of Governors c^, the Federal Reserve System
in implementation of tLhe Truth in Lending Act:. In deter-mining
wilhether.or not an item is parlt ofa finnce ch.ar-ce, the reviewing
officials must examine ir in Ligh, oaf Regoulation Z (12 C.F.R.
§ 226.4 (1978,) and Our deci;s-ions.
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As the finance officer knows we have held that lump-sum loan
origination fees are finance charges and may not be reimbursed.
B-183972, April 16, 1976; B-189295, August 16, 1977; and B-191040,
November 29, 1978. Therefore, we affirm the agency disallowance of
the $633 item for loan origination fee.

The $311.50 commitment fee amounts to a charge of 1/2 percent
of the $62,300 loan negotiated. The commitment fee is identified
as the cost of setting aside the funds for Hr. UIehrstedt's loan at
the agreed interest rate. In such circumstances, the commitment fee
is a charge that is incident to the extension of credit and must be
considered to be part of the finance charge, and as such is not
reimbursable. B-191040, supra.

The $18 underwriting fee claimed by Mlr. Vehrstedt was a fee
charged by the financing entity to cover a fee charged by their
underwriter for reviewing each loan which the entity sends to them.
Clearly, the fee paid by the borrower constitutes a charge paid by
him incident to and as a condition precedent to his obtaining a
loan from the creditor. As such, it is a finance charge incident
to the extension of credit and thus not reimbursable. 13-183972,
supra.

The $35 new loan tie-in fee paid to the lending agency is in
the nature of a service charge and as such is not allowable.
B-181037, July 16, 1974.

The $5 sub-escrow fee was paid by Mr. Wehrstedt to the settle-
ment agent as a part of the charges for the loan closing. Since
such charge by this agent was customnary in the area, the pea~~a s
reimbursable as an incidental expense~unfflr para. 2-6.2f, FTR.

The $16.50 tax service charge is usually made by the lender
incident to its prorating the tax obligation of the buyer or
seller covering the year in which settlement; is made. As noted
above the finance officer is aware that this charge is regarded
as an expense incident to the extension of credit and while not
listed as a finance charge, is actually one, and as such is not
reimbursable. 49 Comp. Gen. 483, 486 (197'), B-180981, October 1,
1974.
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AcLxomjieJ4,,on I y the isub-cscrow fee mnay be certified for
paymen t.

Deputy Comptroller General
of the United States
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