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DIGEST: Use of appropriated funds by Mine Safety and Health
Administration (MSHA) to pay travel and subsistence
expenses of miners and mine operators attending safety
and health training seminars is prohibited by 31 U. S. C.
§ 551, in the absence of specific authority. MSHA has
no such authority either in its organic legislation or
in its appropriations language. Also, 5 U.S. C. § 5703
does not provide the necessary authority since it author-
izes payment of travel expenses of non-Government
employees only where they are providing a direct ser-
vice to the Government.

The Assistant Secretary for Mine Safety and Health, Department
of Labor, requested a decision on whether the Mine Safety and Health
Administration (MSHA) has authority to expend appropriated funds
to pay the travel and subsistence expenses of non-Government
employees to attend mine safety and health training seminars con-
ducted by MSHA. For the reasons that follow, we conclude that the
expenditures are not authorized.

MSHA holds its safety and health training seminars pursuant to
authority contained in section 502 of the Federal Coal Mine Health
and Safety Act of 1969 (Coal Act), as amended by the Federal Mine
Safety and Health Amendments Act of 1977, Pub. L. No. 95-164,
November 9, 1977. Section 502 provides in part as follows:

"(a) The Secretary shall expand programs for the
education and training of operators and agents thereof,
and miners in--

"(1) the recognition, avoidance, and prevention
of accidents or unsafe or unhealthful working condi-
tions in coal or other mines; and

"(2) in the use of flame safety lamps, permissible
methane detectors, and other means approved by the
Secretary for detecting methane and other explosive gases
accurately.
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"(b) The Secretary shall, to the greatest extent
possible, provide technical assistance to operators
in meeting the requirements of this Act and in further
improving the health and safety conditions and practices
in coal or other mines. * -1

MSHA's training seminars are usually held at the request of
either mine operators or labor organizations, and encompass the
requirements of health and safety regulations and technical matters
related to mine safety and health. The Assistant Secretary states
that the seminars are conducted at sites away from the mines to
introduce a high level of efficiency in the training process and pro-
vide an environment that is conducive to instruction. Because
seminars are held away from the mines, MSHA has been subsidizing
the travel and subsistence expenses of some of the participants.

MSHA's current seminar program is based upon the research and
experience of its predecessor agencies, the Bureau of Mines and the
Mining Enforcement and Safety Administration (MESA), both of which
were organizational components of the Department of the Interior.
These predecessor agencies began the practice of subsidizing the
travel and subsistence expenses of some of the participants several
years ago. In January, 1975, the Solicitor, Department of the
Interior, at MESA's request, issued an advisory opinion upholding
the legality of such payments. The Solicitor's opinion was based on
the then-current version of the Coal Act, a similar provision in sec-
tion 15 of the Federal Metal and Nonmetalic Mine Safety Act, 30
U.S. C. § 734 (1976) (repealed by Pub. L. No. 95-164), and on the
Department's appropriations language. The Solicitor's opinion also
relied on the provisions of 5 U.S. C. § 5703(c) (now 5 U.S. C. § 5703),
which authorizes per diem allowances for "individuals serving with-
out pay."

Subsequently, we issued two decisions -- B-166506, July 15, 1975,
and 55 Comp. Gen. 750 (1976) -- concerning the Environmental Pro-
tection Agency's (EPA) payment of travel and subsistence expenses
for State officials attending the National Solid Waste Management
Association Convention in 1974. Those decisions concluded that such
payments violated 31 U.S. C. § 551, which prohibits the use of public
funds for expenses of conventions or other assemblages without
specific authority. Section 551 provides as follows:

"Unless specifically provided by law, no moneys
from funds appropriated for any purpose shall be used
for the purpose of lodging, feeding, conveying, or
furnishing transportation to, any conventions or other
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form of assemblage or gathering to be held in the
District of Columbia or elsewhere. This section
shall not be construed to prohibit the payment of
expenses of any officer or employee of the Govern-
ment in the discharge of his official duties."

The apparent conflict between these decisions and MSHA's existing
practice prompted the present request.

In our decision B-166506, supra, we noted that the prohibition of
section 551 applies unless payment is specifically provided by law.
By using the word "specifically, " Congress indicated that authority
to pay travel and subsistence expenses of non-Government employees
attending conventions or other assemblages should not be inferred
from other laws but rather that there should be a definite indication
in an enactment that the payment of such expenses was contemplated,
intended and authorized. In our decision, we stated that this require-
ment is not satisfied merely by showing that an agency has legisla-
tive authority to hold conventions or other assemblages. The same
reasoning is equally applicable to authority to train private indivi-
duals. (EPA has training authority similar to MSHA's.) We cited
31 U. S. C. § 552 as an example of authority sufficient to satisfy
section 551.

Our review of MSHA's legislation and language contained in the
Department of Labor Appropriation Act, 1979, Pub. L. No. 95-480
(October 18, 1978), title I, 92 Stat. 1567, has not uncovered any pro-
vision specifically indicating that MSHLA has authority to pay such
expenses. Similarly, the legislative history of these enactments
contains no indication that Congress intended that MSHA should sub-
sidize the travel expenses of miners or mine operators who attend
MSHA training seminars.

As previously indicated, the 1975 Interior Solicitor's advisory
opinion also relied on 5 U. S. C. S 5703(c). The present version of
5 U.S. C. § 5703, similar in substance to the version in effect at
the time of the Solicitor's opinion, provides as follows:

"An employee serving intermittently in the Govern-
ment service as an expert or consultant and paid on a
daily when-actually-employed basis, or serving without
pay or at $1 a year, may be allowed travel or-transporta-
tion expenses, under this subchapter, while away from
his home or regular place of business and at the place of
employment or service.

The Solicitor's opinion correctly pointed out that, under the provisions
of section 5703(c), we have authorized the payment of travel expenses
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for private individuals serving without pay in order that they could
visit the staffs of varipus agencies and confer on matters of impor-
tance to the Government. E. ., 27 Comp. Gen. 183 (1947) and
39 id. 55 (1959).

In 55 Comp. Gen. 750, supra, we discussed the relationship
between 5 U. S. C. § 5703(c) and 31 U. S. C. § 551. There we stated:

"Chapter 57 of title 5 of the United States Code is
concerned primarily with the authorization of travel and
transportation expenses for Government employees and
as a general rule, an agency's appropriation for travel
expenses would not be available to support the travel of
anyone else. Section 5703(c), quoted supra, provides
a limited exception for 'dollar a year men' who, while not
Government employees, are nevertheless serving the
Government. Thus, even without considering the prohibi-
tion in 31 U. S. C. § 551, there was no authority to use EPA
travel funds to pay expenses of persons who were neither
Government employees nor 'dollar a year men' under the
exception provided by section 5703(c).

"The relationship between 5 U.S.C. § 5703(c) and
31 U. S. C. § 551 has never been discussed in any of our
prior decisions. However, if EPA's contention is valid,
then section 5: 2,-ivould be effectively repealed to the extent
that a meeting or conference is administratively deter-
mined to be related to official agency business. * *

"We have reviewed the legislative histories of both
Acts and have found no evidence of any congressional
intent to impart to section 5703(c) the scope suggested by
EPA. Rather, it is clear from the legislative history--
and, in fact, implicit in the statutory language--that this
authority applies only to persons performing a direct
service for the Government, such as experts, consultants,
or other advisors, to permit travel to confer with Govern-
ment officials in connection with the performance of that
service. dr

"We thus do not believe that section 5703(c) was ever
intended to establish the proposition that anyone may be
deemed a person serving without compensation merely
because he or she is attending a meeting or convention,
the subject matter of which is related to the official
business of some Federal department or agency-
We believe that being called upon to confer with agency
staff on official business is different from attending a
meeting or convention in which a department or agency

-4-



B-193644

is also interested. In this context, both statutes may
be construed and given effect consistently. "

In light of the foregoing, we do not believe that MSHA has author-
ity under 5 U. S. C. § 5703 to pay the travel expenses of miners and
mine operators attending mine safety and health training seminars
inasmuch as these individuals are not performing a direct service
for the Government. Usually, the seminars are held at the request
of mine operators or unions, which is a clear indication that the
Government is not the sole or primary beneficiary of the training.

In sum, we believe that B-166506, July 15, 1975, and 55 Comp.
Gen. 750 are precisely in point and the result in those decisions is
equally applicable here. In the absence of specific statutory authority,
31 U.S. C. § 551 prohibits the use of appropriated funds to pay travel
expenses of miners and mine operators attending MSHA training semi-
nars. If MSHA considers such payments essential to its mission
accomplishment, specific authorizing legislation should be sought from
the Congress.

Deputy Comptror Aifteneral
of the United States
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