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DIGEST: An amendment to 37 U.S.C. § 501(b) deleted /
inclusion of allowances in lump-sum leave.
payments to military members upon discharge;
however, a saving provision retained entitle-
ment to include the allowances for leave
accrued prior to the amendment. Although
the claimant contends that the services'
regulation determining when a member will
be charged with use of preamendment leave
frustrates congressional intent of the saving
provision, in view of the services' authority
to prescribe regulations for accrual and use
of leave, the language and legislative history
of the amendment, the regulation is proper.

A disbursing officer requests an advance decision as to
whether basic allowance for subsistence (BAS) and basic
allowance for quarters (BAQ) may be included in computing
the lump-sum payment due Colonel William N. Jackomis, USAF,
Retired, for 6 days' accrued leave. We conclude that BAS
and BAQ may not be included in the computation.

The request for decision was presented by Major N.F.
Heisey, USAF, Accounting and Finance Officer, Bolling Air
Force Base, and has been assigned Submission No. DO-AF-1314
by the Department of Defense Military Pay and Allowance
Committee.

A
Colonel Jackomis retired on January 31, 1979, at which

time he received a payment for 60 days of accrued leave.
4 The payment consisted of basic pay for all 60 days and

BAS and BAQ for 54 of the days. Colonel Jackomis argues
that he was entitled to be paid BAS and BAQ for allI 60 days- The basis of his claim is that the Department
of Defense (DCD) regulation governing entitlement to
payment for accrued leave upon release from active duty
is inconsistent with the underlying statutory scheme
enacted by the Congress. Specifically, the question is
whether the current DOD system frustrates the congressional
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intent manifested in the 1976 amendments to 37 U.S.C.
§ 501 which repealed the provision authorizing the
inclusion of BAS and BAQ in the computation of lump-sum
leave payments. See Department of Defense Appropriation
Authorization Act, 1977, Public Law 94-361, § 304(c),
July 14, 1976, 90 Stat. 925.

In deleting the allowances from lump-sum leave payments,
Congress saw fit to preserve inclusion of the allowances
in payments for leave accrued before the effective date
of the amendments to 37 U.S.C. § 501. This was done by
including a saving provision in the amendments; that is,
§ 304(h), Public Law 94-361, 90 Stat. 926 which states:

"(h) Notwithstanding the provisions of
section 501(b)(1) of title 37, United States
Code, as amended by subsection (c), and subject
to the limitations prescribed in section 501(b)(3)
of such title, as amended by subsection (c),
any leave accrued by any member of the Army,
Navy, Air Force, Marine Corps, Coast Guard,
or National Cceanic and Atmospheric Administration
prior to the first day of the second calendar
month following the month in which this section
is enacted shall, at the option of such member,
be paid for on the same basis such leave would
have been paid for under the provisions of
section 501(b) of title 37, United States Code,
on the day prior to the first day of the second
calendar month following the month in which
this section is enacted." (Emphasis added.)

In explaining the elimination of BAS and BAQ from the
leave computation, and the saving provision, the Senate
Armed Services Committee where those provisions originated,
stated as follows:

"The committee amendment also deletes the
authority for payment of the quarters and
subsistence allowances as a part of terminal
lump sum payment for unused leave for all
military members. This is likewise not
retroactive and only applies to leave accrued
after the enactment of this provision. Thus,
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military members would continue to be paid
the current authorized amounts for quarters
and subsistence allowances in terminal lump
sum payments for unused leave accrued prior
to the date of enactment. Payment for all
unused leave accrued after enactment would
be limited to basic pay." S. Rep. No. 94-878,
94th Cong., 2d Sess. 135 (tray 14, 1976).

Thus, for leave accrued prior to the amendment's effective
date (September 1, 1976), a member is entitled to have included
in the lump-sum payment basic pay, BAS and BAQ, whereas for
leave accrued after the amendment's effective date, a member
is entitled to have included only basic pay. Colonel Jackomis
disagrees with the method devised by DOD to determine when
leave should be charged to preamendment accruals. The specific
DOD regulation is found in Department of Defense Military Pay
and Allowances Entitlements tManual (DODPM), Part Four, Chapter 4,
paragraph 40402 (change 49, September 2, 1977) which states:

"Settlement for leave accrued as of 31 Aug. 1976
will include basic pay, BAQ, BAS, and PMA as appro-
priate. See Table 4-4-5. Settlement for leave accrued
on and after 1 Sep 1976 will include basic pay only.

Example: On 31 Aug. 1976 a member has 65 days
of accrued leave. The member takes leave from 5
through 24 Sep 1976 (20 days). As he accrued 2 days
of leave 1-24 Sep 1976, he used 18 of his 65 days of
saved leave reducing the saved balance to 47 days.
Future leave accrued and used will be computed
accordingly."

Colonel Jackomis carried over the allowable maximum of
60 days' accrued leave into the 1977 fiscal year (10 U.S.C.
§ 701(b) (1976)) which was all preamendment leave. Thus, he
had a potential entitlement to receive a payment upon retire-
ment which included 60 days' basic pay and 60 days' BAS and BAQ.
However,-at some point in a postamendment fiscal year prior
to-his retirement on January 29, 1979, he took 6 days more
leave than he had accrued for that fiscal year. Accordingly,
those 6 days were charged to his carried over amount which
reduced it to 54 days. While Colonel Jackomis later increased
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his accrued leave balance to 60 days prior to his retirement,
6 of those days were postamendment accruals and, therefore,
under paragraph 40402, DODPM, he was to be paid only basic
pay for those 6 days upon his retirement.

The gist of Colonel Jackomis's argument is that it is
inequitable that the loss of carried over leave with entitle-
ment to inclusion of BAS and BAQ in his lump-sum payment may
depend on when in the fiscal year a member takes leave. For
example, the taking of extended leave in October 1976
(e.g. 15 days), the beginning of the fiscal year, would
require the use of carried over leave, whereas taking
15 days' leave in September 1977, the end of the fiscal
year, after having accrued additional leave, would
not require the use of the carried over leave.

Colonel Jackomis takes issue with the regulation
implementing the saving provision because of the potential
for loss of entitlement to include BAS and BAQ solely
due to when leave is taken. He questions whether the
regulation frustrates the congressional intent behind
the saving provision. He contends that only used leave
which exceeds the amount which will be earned in a
fiscal year should be charged to preamendment accruals.
In effect, he is stating that advance leave should
be given if the used leave is more than the member's
current fiscal year accrual but less than the member's
potential accrual for the fiscal year, thus preserving
the leave previously accrued.

Prom the legislative history behind the amendments,
it does not appear that Congress considered the precise
question before us. However, both the saving provision
and the legislative history ba-se the determination as to
whether allowances are to be included in the computation
on when the leave is "accrued." The DOD regulations are
consistent with the statute and legislative history in
that regard. In addition, under 10 U.S.C. § 704 (1976)
the Secretaries concerned have the authority to prescribe
regulations providing for the computation of leave and
the determination of the amount of leave to which members
are entitled. See 33 Comp. Gen. 337 (1954).
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As a general rule, in the absence of a clear indication
of legislative intent, the administration construction by
the agency responsible for implementing the statutory
scheme is deemed to be consistent with the congressional
intent unless it can be characterized as arbitrary or
inconsistent with the statutory purpose. See Forbes Federal
Union v. National Credit Union Administration, 477 F. 2d 777
(10th Cir. 1973) and citations therein; see also Satty v.
Nashville Gas Company, 522 F. 2d 850 (6th Cir. 1975).

In our view the DOD regulation is in accord with the
language of, and rationally effectuates the statutory purpose
behind the amendment and the saving provision. Accordingly,
we conclude that Colonel Jackomis is not entitled to BAS and
BAQ for the 6 days' leave he claims.

Deputy Comptrolle General
of the United States




