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DIGEST:

Voucher covering expenses of luncheon for
Government civilian and military employee
participants at Personnel Management for
Executives training conference may be paid
as a training expense under the Training
Act since the issuance of the purchase order
by the Army constitutes a supportable deter-
mination that the luncheon is a necessary
training expense.

Major R. C. McClellan, Finance and Accounting DD
Officer, Department of the Army, Headquarters, Forth 
Sam Houston, Texas, requests an advance decision as
to the propriety of payment from appropriated funds
of a voucher for $202.50 in favor of the El Tropicano);1
Motor Hotel (reference AFZG-CM-FAPA). The voucher
covers the cost of a March 17, 1977, luncheon for 27
Government employee participants and support staff at
a Personnel Management for Executives (PME) training
conference, conducted in the vicinity of their perma-
nent duty station. Other participants in the confer-
ence who received a per diem allowance were required
to pay for the luncheon.

We are advised by the coordinator for the South-
west Regional Training Center that the luncheon was
mandatory for PME conference participants and that one
of the guest speakers gave a presentation entitled
"The Risk Takers," which was "considered to be training
as much as any other subject covered during the confer-
ence." Following the luncheon and speakers' presenta-
tion, certificates of completion were distributed. This
"formal ending and 'graduation' from PME" is alleged to
be a longstanding tradition at the Southwest Regional),ka
Traininq Center, which conducted the conference. For

ese reaso, the coordinator recommends payment to
the hotel, as authorized by Purchase Order No. DADAll-
77-M-2897.
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The U.S. Army Finance and Accounting Center
(USAFAC), Indianapolis, states that payment would be
improper, essentially because it views the expense as
one which results in reimbursing Government employees
for meals or refreshments from appropriated funds.

The USAFAC states that Chapter 4, Part K, 1 Joint
Travel Regulations (JTR) does not authorize reimburse-
ment for meals provided to military members in the
vicinity of their permanent duty station, and that it
can find no authority for such reimbursement to civilian
employees in 2 JTR. However, these regulations are not
dispositive; the issue is whether this luncheon expense
is properly chargeable to training expenses, payment for
which is authorized for civilian employees by 5 U.S.C.
§ 4109 (1976), and for uniformed members of the Army by
10 U.S.C. § 4301 (1976). If this is the case, the voucher
for the luncheon may be certified. 39 Comp. Gen. 119
(1959); 42 Comp. Gen. 549 (1963); 48 Comp. Gen. 185
(1968); 50 Comp. Gen. 610 (1971). If this is not the(/
case, the voucher may not be certified since, absent
specific statutory authority, the cost of meals or
refreshments provided to Government employees may not
be paid from appropriated funds. B-180806, August 21,
1974; B-168774, September 2, 1970; B-182527, February 12,
1975.

In order for meals to be paid for as a part of
training, they must constitute expenses which are
necessary to achieve the objectives of a training
program. In particular, we have held that there must
be an administrative finding that attendance of the
Government employees at such meals is necessary in order
for them to obtain the full benefit of the training.
39 Comp. Gen. 119 (1959).

The fact that the luncheon is traditional does not
establish that it is an integral part of the training
conference. Similarly, the fact that course completion
certificates were handed out at the completion of the
luncheon and speeches does not establish that the
luncheon was essential to obtain the full benefit of
the training session. Nevertheless, the other facts
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outlined by the coordinator provide a basis for
concluding that the expense of the luncheon was a
necessary training expense. It is our view that by
issuing the purchase order the ordering officer has
made an appropriate determination, for the Army, that
the luncheon was such a necessary expense of the
training.

Accordingly, the voucher may be certified for
payment..
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