
o/75 3 R a
Ac THE COMPTROLLER GENEAALe?

cEmCISioN OF THE UNITED STATES
WASH INGTO N, D. C. 20548

FILE: B-195180 DATE: October 24, 1979

MATTER OF: Cathryn P. White - Relocation service agreement -

Creditable service

DIGEST: 1. The 12-month Government. service obligation
required by 5 U.S.C. § 5722(b)(2) and FTR
2-1.5a(l)(b) is a statutory condition pre-
cedent toj ayment of relocation expenses
incident to change of official duty statioh3
to Alaska. Thus, employee may be bound by
12-month service obligation even though she
did not execute a service agreement, and
where employee has been continuously employed
for a 12-month period following a transfer,
the condition precedent is satisfied and a
service agreement need not be executed. See
cases cited.

2. Employee bound by 12-month service obligation
incident to transfer of official station to
Alaska served 10 months and was then granted
3 months leave without pay by agency. Although
she resigned at conclusion of leave without pay
period, employee is entitled to specified travel
and relocation expenses incident to transfer
since time spent in leave without pay status is
creditable time in Government service within the
meaning of 5 U.S.C. § 5722(b)(2) and employee
fulfilled 12-month service obligation.

This action is in response to a request for a decision sub-
mitted by the Director, Financial Management Division, U.S. Customs
Service, Department of the Treasury, as to the propriety of payment
of-a-veuefher for reimbursement of expenses incurred in the sale of
a residence by Ms. Cathryn P. White, a former employee of the Customs
Service, incident to a transfer. The agency has refused payment on
the voucher on the basis that the former employee apparently did not
agree in writing to remain in the service of the United States for
12 months as required by statute, and she did not in fact remain in
Government service for 12 months following her change of official duty
station. The agency further requests a determination as to whether it
may properly seek recovery of additiohal amounts reimbursed to Ms. White
in the form of travel and relocation expenses paid in connection with
Ms. White's transfer.
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The record indicates that Ms. White was transferred on March 26,
1978, from Tampa, Florida, to Anchorage, Alaska, in connection with
her continued employment with the Customs Service. Ms. White
reported at her new duty station effective March 27, 1978. In
January 1979, Ms. White requested and was granted leave without pay
for 3 months effective beginning January 28, 1979. Ms. White
resigned from the Customs Service - and presumably from all Govern-
ment service - effective April 29, 1979.

The agency states that while the payment of expenses incident
to Ms. White's transfer of official duty station on March 26, 1978,
was approved, she apparently either failed to provide the required
12-month Government service agreement or it was lost, but in either
case the agreement cannot be located. As a result the agency contends
that the voucher representing expenses incurred in the sale of her
residence in connection with Ms. White's change of official station
is not properly payable because she failed to provide a written service
agreement. In addition the agency contends that in any event Ms. White
did not fulfill the 12-month Government service agreement because her
time spent in a leave without pay status did not constitute creditable
service in terms of the required agreement. In view of these contentions
the agency believes that the submitted voucher is not payable and
previous amounts reimbursed for travel and relocation expenses incident
to the transfer in question should be recovered.

Pursuant to the analysis which follows we hold that if the
voucher and previous payments are otherwise proper, the voucher may
be certified for payment and no collection action is required.

Section 5724(d) of title 5 of the United States Code provides
that when an employee transfers to a post of duty outside the
continental United States - which pursuant to section 5721(3) of
that title includes Alaska - his or her expenses of travel and
transportation to and from the post shall be allowed to the same
extent and with the same limitations prescribed for a new appointee
under section 5722 of title 5 of the United States Code. Thus the
primary statutory basis for requiring the execution of a service
agreement in Ms. White's case is found in the following provisions
of 5 U.S.C. § 5722:

"(a) Under such regulations as the President may
prescribe and subject to subsections (b) and (c) of this
section, an agency may pay from its appropriations-
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"(1) travel expenses of a new appointee and
transportation expenses of his immediate family and
his household goods and personal effects from the
place of actual residence at the time of appointment
to the place of employment outside the continental
United States; and

11(2) these expenses on the return of an employee
from his post of duty outside the continental United
States to the place of his actual residence at the
time of assignment to duty outside the United States.

"(b) An agency may pay expenses under subsection
(a)(l) of this section only after the individual
selected for appointment agrees in writing to remain
in the Government service for a minimum period of-

*i * * * *

"(2) 12 months after his appointment, if selected
for appointment to any other position; unless separated
for reasons beyond his control which are acceptable to
the agency concerned. If the individual violates the
agreement, the money spent by the United States for the
expenses is recoverable from the individual as a debt
due the United States.

"(c) An agency may pay expenses under subsection
(a)(2) of this section only after the individual has
served for a minimum period of-

* * * * *

"(2) not less than one nor more than 3 years
prescribed in advance by the head of the agency, if
employed in any other position; unless separated for
reasons beyond his control which are acceptable to the
agency concerned. These expenses are payable whether
the separation is for Government purposes or for personal
convenience."

In addition, section 5724a of title 5 comprehensively provides for
payment of relocation expenses of employees transferred under section
5724 of that title under such regulations as the President may prescribe.
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Subsection 5724a(a)(4) specifically provides for the reimbursement
of certain expenses for the sale of the residence of the employee.

Pursuant to sections 1(4) and (7) of Executive Order No. 11609,
July 22, 1971, the authority of the President under 5 U.S.C. § 5722(a)
and 5724a was delegated to the Administrator of General Services.
Regulations implementing the above statutory provisions appear in
the Federal Travel Regulations, FPMR 101-7, May 1973 (FTR), as
amended. Thus, the service requirements relative to Ms. White's
entitlement to relocation allowances are contained in the following
pertinent parts of FTR 2-1.5a(l)(b) and (c):

"(b) Transfers, appointments, and separations involving
posts of duty outside the conterminous United States. The
expenses of travel, transportation, moving and/or storage of
household goods, and applicable allowances as provided in
these regulations in connection with the transfer or appoint-
ment of employees to posts of duty outside the conterminous
United States, * * * shall not be allowed unless and until
the employee selected for such transfer or appointment agrees
in writing to remain in the service of the Government for 12
months following the effective date of the transfer or appoint-
ment unless separated for reasons beyond his control and
acceptable to the agency concerned. In case of a violation
of such an agreement, including failure to effect the transfer,
any funds expended by the United States for such travel,
transportation, and allowances shall be recoverable from the
individual concerned as a debt due the United States. Except
as precluded by these regulations upon separation from service
the expenses for return travel, transportation, moving, and/or
storage of household goods shall be allowed whether the separation
is for the purposes of the Government or for personal con-
venience. However, such expenses shall not be allowed unless
the employee transferred or appointed to posts of duty outside
the conterminous United States shall have served for a minimum
period of not less than 1 nor more than 3 years prescribed in
advance by the head of the agency * * * or unless separation
is for reasons beyond the control of the individual and ac-
ceptable to the agency concerned. * * *

"(c) Employee liability for each agreement. The agree-
ment to remain in the service of the Government for 12 months
following the effective date of transfer is not voided by a
subsequent transfer whether such subsequent transfer is at
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the employee's request or in the interest of the
Government, nor is such agreement voided by another
service agreement made in connection with a second
transfer. The liability of the employee for any
funds expended by the United States for his travel,
transportation, and relocation allowances is a
separate liability for each service agreement. The
liability in each instance is effective for the full
12 month period in connection with the transfer for
which the service agreement was made."

The 12-month Government service obligation created by the
provisions of 5 U.S.C. § 5722(b)(2) and implemented by FTR 2-1.5a(l)(b)
is not contractual, but is a statutory condition precedent to payment
of relocation expenses. See 54 Comp. Gen. 71 (1974). In this sense
it is the obligation to serve the Government for 12 months following
the effective date of the transfer - rather than the physical evidence
of an agreement - which controls the employee's entitlement to the
relocation allowances provided by statute. Thus an employee may be
bound by the 12-month service obligation even though she did not
execute a Government service agreement. Therefore, where an employee
has in fact been continuously employed for a 12-month period following
a transfer, the condition precedent has been satisfied, and a service
ageeement need not be executed. Szarka, B-188048, November 30, 1977.
We have also concluded that absent the execution of a service agreement
or the actual satisfaction of the 12-month service obligation, there
is no authority for an employee to receive or retain relocation ex-
pense reimbursement. 57 Comp. Gen. 447 (1978). In view of this
reasoning it is clear that, while Ms. White may not have been
originally entitled to relocation expenses if in fact she failed
to execute a 12-month Government service agreement, the presence or
absence of such an agreement no longer controls her entitlement.
Rather, the controlling issue is whether or not Ms. White actually
satisfied the 12-month Government service obligation.

Under the facts presented in Ms. White's case she would have
satisfied the 12-month Government service obligation had she remained
in the Government service for 12 months dating from March 27, 1978.
Ms. White resigned from the Customs Service effective April 29, 1979,
an inclusive period of over 13 months following the effective date of
her transfer. However the agency contends that since Mr. White was
in a leave without pay status for 3 months, beginning January 28, 1979,
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she failed to fulfill the 12-month Government service obligation
because time spent in a leave without pay status does not constitute
creditable service in the computation of the required 12-month period.

We have held that the leave without pay status of a civilian
employee of the United States is partially creditable for certain
purposes, such as retirement, step increases and leave; and, that
an employee in such status remains on the rolls of the Federal
agency as an employee until he is separated from the service. In
these circumstances the employee may be regarded as "in the Govern-
ment service" within the meaning of that term as it appears in the
statute which requires an agreed period of service. 45 Comp.
Gen. 680 (1966).

We have further held that an employee on leave without pay
remains in the Government service as indicated in our decision in
45 Comp. Gen. 680, supra, notwithstanding the reasons which.the agency
deemed sufficient to justify placing him in that status. Engstrom,
B-184948, November 18, 1975. In that decision we evaluated the
situation where a transferred employee executed a service agreement
by which he agreed to remain in the Government service for 12 months
subsequent to reporting at his new duty station. After reporting,
the employee was granted leave without pay which was later extended
at his request, beyond the expiration of his agreed period of ser-
vice. Although the employee was thereafter separated for abandoning
his position, he was not liable for repayment of otherwise compensable
relocation expenses advanced to him incident to transfer because,
adhering to our decision in 45 Comp. Gen. 680, supra, we concluded
that time spent in a leave without pay status is time in service
within the meaning of 5 U.S.C. § 5724(i) (1970) and the service
agreements executed pursuant to it.

In accordance with the above reasoning Ms. White's period of
time in a leave without pay status from January 28, 1979, to the ef-
fective date of her resignation on April 29, 1979, constituted
creditable service within the meaning of 5 U.S.C. § 5722(b)(2) and
she fulfilled her 12-month Government service obligation.

The voucher may be certified for payment in accordance with
this decision if otherwise proper and no action should be made to
recover previously reimbursed relocation expenses.

For The Comptroller, eneral
of the United States
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