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THE COMPTROLLER GENERAL
OF THE UNITED 8TATES

WASHINGTON, D.C. 20548

 DECISION

‘-.

FILE:  B-194021 DATE:February 11, 1980

MATTER OF: Dr. David Pass —[Entitlement of Consultant to
Leave and Travel Expenses

DIGEST: 1. Individual, who worked 80 or more hours during
most of 13-month period he served as a consult-
ant, claims entitlement to leave benefits., Al-
though consultant worked along side of regular

| full-time employees, he did not serve regular

4 ' tour of duty and is therefore not entitled to

* ' leave benefits. See Copp Collins, 58 Comp.

Gen. 167 (1978). - -

2. Consultant, who was appointed on intermittent
‘ basis, automatically becomes employed on tempo-
rary basis after 130 days of service. As a tempo-
rarily employed consultant he must bear the cost
X - , of travel between his residence and place of em-
ployment, as well as his expenses while at his
official station. Erroneous travel payments must
be collected and may not be waived., Harvey J.
Nozick, B-187389, July 19, 1978. In addition,
claim for attorney fees incurred in connection
with this matter may not be allowed.

: This decision is in response to the request of Mr. Larry E.
3 Byrne, Director, Personnel Systems and Payroll Division, De-
partment of Housing and Urban Development (HUD), concerning
the entitlement of Dr. David Pass, a HUD employee, to annual
and sick leave while he was previously employed by HUD as a
consultant. The agency has also questioned Dr. Pass' entitle-
ment to travel expenses during the period he was employed as
a consultant.

Dr. Pass was employed by the New Communities Adminis-
tration of HUD as a consultant from July 2, 1973 until August 18,
1974, when he received a permanent appointment with HUD.
While serving as a consultant, Dr. Pass worked a full schedule
during many pay periods, but the agency states there is no docu-
mentation indicating that he had an established regular tour of
i : duty. For this reason and because the Standard Form 50 issued
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in 1973 upon Dr. Pass' appointment clearly stated ''NO ‘
ANNUAL OR SICK LEAVE BENEFITS, " the agency questions
whether Dr. Pass may be credited with annual and sick leave.

With regard to Dr. Pass' entitlement to annual and sick
leave, we have held that an expert or consultant who is employed
under the authority of 5 U.S.C. § 3109 is entitled to annual and
sick leave if he is eligible under the provisions of chapter 63,
subchapter I, title 5, Unites States Code. See Copp Collins,
BB‘CW(JMS\).FeroseS of this subchapter,
an "employee'' who is entitled to annual and sick leave does not
include ''a part-time employee who does not have an established
regular tour of duty during an administrative workweek.' See
5 U.S.C. § 6301(2)(B)(ii). The term "part-time employee' in-
cludes employees hired on an intermittent or when-actually-
employed basis, and the term applies to experts and consultants
serving on an intermittent basis. See Collins, supra, and
decisions cited therein. .

The mere fact that a person works 80 hours per pay period
does not entitle him to leave benefits unless his work is pursuant
to a regular tour of duty prescribed in advance. See 31 Comp
Gen. 215 (1951); and John W. Matrau, B-191915, September 29,
1978. Our Office will look to the nature of the actual work per-
formed and not the official job designation, in determining
whether an employee has a regular tour of duty under which he
is required to perform duty at a definite and certain time dur-
ing each of the two administrative workweeks in a biweekly pay
period pursuant tc an established schedule. See Kenneth L.
Nash, 57 Comp. Gen. 82 (1977).

Through his attorneys, Dr. Pass argues that he is entitled
to leave benefits for the period from December 8, 1973 to
June 8, 1974, during which he assumed the greater responsi-
bilities of ''project coordinator' with duties coextensive with
those of regular full-time employees. He has submitted a
proposed revision to his work statement issued December 26,
1973, reflecting those added responsibilities, which he claims
required him to maintain day-to-day involvement with ongoing
projects. '

On the other hand, we are advised by HUD that this revised
work statement was never approved because, as a consultant,
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Dr. Pass could not perform or supervise operating functions
nor negotiate on behalf of the agency. Dr. Pass contends that
he could meet his new responsibilities only insofar as he main-
tained a regular full-time tour of duty, but he concedes that

he was not specifically ordered to report for duty on a regular
basis.

The record before us does not clearly establish that
Dr. Pass served a regular tour of duty under which he was
required to perform duty at a definite and certain time during
two administrative workweeks pursuant to an established
schedule, See Nash, supra. Although Dr. Pass may have
shared certain project responsibilities with regular full-time
employees, that fact, in itself, does not entitle him to annual
and sick leave benefits in the absence of evidence to show that
he was required to work a regular tour of duty. Furthermore,
as we held in Collins, supra, the agency's awareness that
Dr. Pass was working substantially full-time may raise a
question as to whether he was properly appointed on an
intermittent basis. However, that awareness does not establish
that Dr. Pass had a prescribed regular tour of duty. Therefore,
we conclude that Dr, Pass is not entitled to annual or sick leave
benefits for the period claimed.

The agency has also questioned whether Dr, Pass was pro-
perly reimbursed for travel expenses between his residence in
New York and his official duty station, Washington, D.C., and
whether he was properly paid per diem while in Washington
during the period that he served as a consultant.

Through his attorneys, Dr. Pass claims that he was em-
ployed as a consultant by HUD from July 3, 1973 to August 18,
1974, Dr. Pass argues that he was never aware that his em-
ployment status changed from "intermittent' to 'temporary' or
that this designation affected his entitlement to travel expenses.
He argues further that he should retain this travel reimburse-
ment in view of the unique fact situation in this case and pur-

~suant to his contract with HUD as evidenced by the travel

orders issued July 13 and December 3, 1973. In the alternative,
Dr. Pass argues that any erroneously paid travel expenses
should be waived. Finally, Dr. Pass seeks reimbursement for
attorney fees in connection with this case,
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i “ During the period he served as a consultant, Dr. Pass"
entitlement to travel expenses was governed by the following
authority of 5 U.S.C. $ 5703(b) (1970):

"An individual employed intermittently in the
Government service as an expert or consultant
and paid on a daily when-actually-employed
basis may be allowed travel expenses under
this subchapter while away from his home or
regular place of business, including a per diem
allowance under this subchapter while at his
place of employment. "

Intermittent employment is defined as occasional or irregular

- employment on programs, projects, problems or phases

thereof requiring intermittent service. The Federal Personnel
Manual, at chapter 304, S1-2a(5), specifically provides that
"when an intermittent expert or consultant works more than
one-half of full-time employment, i.e., he is paid for all or
any part of a day for more than 130 days in a service year,

his employment automatically ceases to be intermittent and
becomes temporary.'' See Harvey J. Nozick, B-127389,

July 19, 1978. There is no special authority to pay the travel
and transportation expenses of an expert or consultant who is
employed on a temporary rather than an intermittent basis, and
such an individual, just as a permanent employee, must bear
the cost of travel and transportation from his residence to his
official station as well as his expenses while at his official
station. See John P. Quillin, B-180698. August 19, 1974,

Although the Standard Form 50 documenting Dr. Pass'
appointment on July 2, 1973, does not indicate whether he was
employed intermittently or on a temporary basis, he was ini-
tially appointed for a period of only 3 months. For this reason
and since there is no indication that he was initially expected -
to work a prescribed tour of duty, we find no basis to question
transportation and per diem expenses paid to him as an inter-
mittent consultant during the first 130 days of his employment.
However, once Dr. Pass had worked 130 days from the date
of his appointment on July 2, 1973, he could no longer be con-
sidered an intermittent consultant. As a temporarily employed
consultant he was no longer entitled to travel expenses between
his residence in New York and his place of duty in Washington,
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- D.C., or to per diem while in Washington. The fact that travel

orders issued to Dr. Pass may have indicated that New York
was his official duty station does not serve to validate payments
improperly made inasmuch as the record clearly indicates that
Dr. Pass performed substantially all of his official duties in
Washington.

We note that effective July 2, 1974, Dr. Pass was reap-
pointed as an intermittent consultant, and he served in that
capacity until August 18, 1974. As an intermittent consultant,
Dr. Pass was entitled to reimbursement of travel expenses
under 5 U.S.C. § 5703(b) in this subsequent service year,
and any payments he received during this period were proper.
See Nozick, supra.

While the circumstances that resulted in overpayments of
travel expenses being made to Dr. Pass appear to have been
due in part to HUD's failure to exercise proper controls over
its use of consulting services, there is no authority to waive the
erroneous payments. Erroneous payments of travel and trans-
portation expenses are clearly excluded from consideration under
the waiver statute, 5 U.S.C. § 5584, See Nozick, supra. Al-
though Dr. Pass was never informed that his entitlement to
travel expenses changed during the period of his employment as

" a consultant, he is not therefore entitled to such benefits since

it is well settled that the Government cannot be bound beyond
the actual authority conferred upon its agents by statute or reg-
ulation. See M. Reza Fassihi, 54 Comp. G:n. 747 (1975), and
court cases cited therein.

Finally, with regard to Dr. Pass' claim for attorney fees,
we point out that the only authority for such an award would be
under the Back Pay Act, 5 U.S.C. § 5596, as amended by
section 702 of Pub. L. 95-494, approved October 13, 1978,

92 Stat. 1216. Under that statute an employee, who was found
by an appropriate authority to have been affected by an unjusti-
fied or unwarranted personnel action, is entitled to reasonable
attorney fees related to the personnel action. See 5 U.S.C.

§ 5596(b}(1)(A)}({ii). There has been no determination that

Dr. Pass has been affected by an unjustified or unwarranted
personnel action, and we find no basis to award him attorney
fees under this authority.
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Accordingly, we hold that Dr. Pass is not entitled to leave
benefits and that he must repay erroneous travel expenses paid
to him while he was temporarily employed as a consultant.
Insofar as Dr. Pass' attorneys are corrrect in stating that
overpayments of travel expenses were made to other consultants
under similar circumstances, those overpayments should also

be collected.
/‘%‘Q’(j«\/

For the Comptrolled;}eneral
of the United States
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