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MVIATTER OF: John B. Clyde -CMileage Costs Between
Residence and Official Station]

DIGEST: Under 2 JTR, para. C4657, employee who traveled
between residence and official station on official
business on days where at least one night's lodging
was required may be authorized mileage expenses
not in excess of taxi fare for use of privately owned
automobile. Where he was unaware of entitlement,
his failure to claim mileage on travel vouchers
initially submitted does not negate his claim for

!1 expenses incurred ,within the period of the 6-year
barring statute, 31 U.S.C. § 71a (1976).

This action is in response to a request by W. A. McFedries,
Disbursing Officer, Corps of Engineers, Department of the Army, oo305
for a decision as to whether a supplemental voucher in the amount
of $314. 05, submitted by TMr. John B. Clyde, mav be certified
for payment. The claim was -forwarded to this Office for review
and decision by the Chief, Finance and Accounting Division, Resource
Management Office, Office of the Chief of Engineers, Department
of the Army, in accordance with 31 U.S.C. § 74.

The facts and circumstances involved in the claim, as
reported by the agency, are as follows:

"a. Claim is for mileage for travel by privately
owned automobile from Mr. Clyde's home to the
office on days he departed from his office on official
trips requiring at least one night's lodging and from
his office to his home on the days he returned from
the trips.

"b. Claim is a supplemental voucher relating to a
number of official trips made during the period 7 January
1974 to 28 April 1977, and reflects itinerary data not
previously shown. The voucher has been approved by
an authorized approving official.
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"c. Amounts claimed do not exceed, in any instance,
the one-way taxi fare authorized in Joint Travel Reg-
ulations, Paragraph C4701.

"d. Claimant has indicated that he would have claimed
mileage from home to office and office to home on the
original vouchers had he been aware of any possible
entitlement.

The disbursing officer points out that 2 Joint Travel Reg-
ulations (JTR), para. C4657, and-local regulations provide for
the payment of mileage for this type of travel, when claimed.
The question asked is whether the employee's failure to claim
such expenses on his original travel voucher constitutes a voluntary

'.$ relinquishment of any right to entitlement. On each travel voucher
submitted and filed by Mr. Clyde, the following statement appeared
opposite his signature: "I hereby claim any amount due me. The
statements on face, reverse and attachment are true and complete.I Payment or credit has not been received. " Mr. Clyde also seeks
reimbursement for similar expenses incurred subsequent to
September 1972.

This Office has consistently held that an employee
X1 must bear the cost of transportation between his residence

and his place of duty at his official station, absent statutory or
regulatory authority to the contrary. 55 Comp. Gen. 1323, 1327
(1976); 36 id. 450 (1956); Richard F. Bollinger and Adam E.
Muckenfuss, B-189061, March 15, 1978; Department of Agriculture
Meat Graders, B-131810, January 3, 1978; and Carl P. Mayer,
B-171969.42, January 9, 1976. However, on those days when
travel is performed by the employee, mileage expenses may be
allowed in certain instances for travel between the employee's
residence and his official duty station.

In this regard, paragraph 1-2. 3d of the Federal Travel
Regulation (FTR.) (FPMR 101-7, May 1973), provides:

"Between residence and office on day travel is
performed. Reimbursement may be authorized or
approved or the usual taxicab fares, plus tip, from
the erfploTee's ho-me to his nffire ror the d1 he
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departs from his office on an official trip Requiring
at least 1 night's lodging and from his office to his
home on the day he returns to his office from the
trip, in addition to taxi fares for travel between
office and carrier terminal.

Paragraph 1-4. 2c(2), FTR, states as follows:

"Round trip when in lieu of taxicab between
residence and office on day of travel. In lieu of
the use of taxicab under 1-2. 3d, payment on a mile-
age basis at the rate of 18. 5 cents per mile (the
current rate) and other allowable costs as set forth
in 1-4. lc shall be allowed for round-trip mileage of
a privately owned automobile used by an employee
going from his residence to his place of business or
returning from place of business to residence on aj day travel is performed. However, the amount of
reimbursement for the round trip shall not exceed
the taxicab fare, including tip, allowable under

A 1-2. 3d for a one-way trip between the points
involved. " (Parenthesis supplied).

A Under this authority, the mileage rates in effect during the period
covered by Mr. Clyde's claim varied from 11 to 15.5 cents per mile.*1 Paragraph C4657 of 2 JTR similarly provides that in lieu
of reimbursement for the use of a taxicab, payment on a mileage
basis will be allowed, when claimed, for the use of a privately
owned automobile.

In each of the instances covered by this claim, Mr. Clyde
performed temporary duty requiring at least one night's lodging,
and the amounts claimed do not exceed the one-way taxi fare
authorized in the regulations. Since the voucher has been approved
by an agency official with competent authority, the employee has
established his basic entitlement under the above-stated regulations
to reimbursement of the mileage expenses incur~red for travel by
privately owned automobile between his residence and official station.

With respect to the specific question raised by the disbursing
officer, we note that FTR, para. 1-4. 2c(2), states that the mileage
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expenses in question "shall be allowed." Further, 2 JTR,
para. C4657, states that payment of mileage in the-se circum-
stances "will be allowed, when claimed. " It is also noted that
the claimant states that he would have claimed reimbursement for
the mileage expenses which he incurred between his residence
and official station on his original travel vouchers had he been
aware of any possible entitlement. W-hile 2 JTR, para. C5001,
contemplates that an employee will submit a travel voucher
for reimbursement of travel expenses immediately after the
travel has been performed, the failure to do so does not neces-
sarily negate his claim for reimbursement of such expenses. See
Charles W. Hahn, B-187975, July 28, 1977. Unless otherwise
imposed by the statute or regulations establishing the substantive
right of entitlement, the only time limitation upon an employee
claim for reimbursement is 31'U. S.C. § 71a (1976) which provides
that "Every claim or demand 44* against the United States cog-
nizable by the General Accounting Office 4 * shall be forever
barred unless such claim 44 shall be received in said office
within 6 years after the date such claim first accrued. " The
instant claim was received in the General Accounting Office on
July 11, 1979. Consequently, any portion of Mr. Clyde's claim
which accrued prior to July 11, 1973, may not be paid.

Therefore, the travel voucher submitted by Mr. Clyde
in the amount of $314. 05 may be certified for payment in accordance
with the foregoing. Any additional claims for reimbursement of
similar expenses are also for processing in accordance with this
decision.

Deputy Comptrolle General
of the United States
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