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MATTER OF: Retirement credito
service as a cadet or midshipman

DIGEST: Section 971 of title 10, U.S. Code, CQr& C °
provides that cadet or midshipman
service at a service academy may not
be included in the computation of
length of service for any purpose of
an officer. 10 U.S.C. 971. However,
this does not preclude the crediting
of such service for the purposes of
determining the eligibility of an
enlisted member to retire under
10 U.S.C. 8914. Service as a cadet
or midshipman at one of the academies
is service in the Navy, Army, or Air
Force since the academ-Iiesr-e--i-n-teg-r-al
parts of those services.

The following question has been presented for advance
decision:

"May a member count his cadet time spent
in a Military Academy under the provisions
of 10 U.S.C. 8911 or 8914 for retirement
purposes?"

The answer is that service as a cadet or midshipman
at a service academy is creditable for the purpose of
determining eligibility for retirement under 10 U.S.C.
8914 (enlisted retirement) but is not creditable for a
member r tiring under 10 U.S.C. 8911 (commissioned
officer r~etirement).

This question was asked by the Assistant Secretary of
Defense and he enclosed with it Department of Defense
Military Pay and Allowance Committee Action No. 545, con-
taining a discussion of the question.

A factual situation typifying other cases is pre-
sented in the Committee Action. Staff Sergeant John W.
Shirley, USAF, 250-54-3776, enlisted in the Regular Army
un 1~Tny28, 1 Sa. On July 6, 1959, he was released from
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active duty to enter the United States Military Academy.
He entered the Academy on the following day and graduated
June 4, 1963, receiving a commission as a second
lieutenant in the Regular Air Force on June 5, 1963. He
served on active duty as an officer until June 29, 1977,
when he was discharged from all appointments by resigna-
tion. On July 15, 1977, he enlisted in the Regular Air
Force and has continued on active duty to date in that
status.

The Committee Action generally concludes that the
only apparent bar to crediting cadet or midshipman service
at one of the academies for the purposes of retirement is
10 U.S.C. 971, which prohibits the crediting of such
service in computing for any purpose the length of
service of an officer.

Subsection 971(a) provides in part that a period of
service under an enlistment or period of obligated service
while also serving as a cadet or midshipman at one of the
service academies under an appointment accepted after
June 25, 1956, may not be counted in computing the length
of service of an officer of an armed force. Subsection (b)
provides that no officers of the Army, Air Force, Navy,
and Marine Corps may be credited with service at any of
the service academies in computing length of service for
any purpose after certain dates not relevant here.

The provisions of 10 U.S.C. 8911, to which the J
submission refers, authorize the retirement of Air Force
Regular or Reserve commissioned officers who have at
least 20 years of service, 10 years of which have been
active service as a commissioned officer. Since 10 U.S.C.
971 precludes officers counting of academy service for any
purpose, it clearly precludes crediting of cadet or
midshipman service for retirement purposes under 10 U.S.C.
8911.

As to crediting academy service in cases such as
Sergeant Shirley's for retirement as an enlisted member,
we note that he was appointed to the academy subject to
10 U.S.C. 516. Subsection 516(a) provides that an enlist-
ment or period of obligated service of an enlisted member
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who accepts an appointment as a cadet or midshipman at one
of the service academies may not be terminated because of
acceptance of such appointment. While serving as a cadet
or midshipman, he is entitled only to the pay, allowances,
compensation, premiums and other benefits provided by law
for cadets or midshipmen of the academies. If a person
covered by section 516 is separated from service as a cadet
or midshipman, for any reason other than appointment as an
officer or because of physical disability, he resumes his
enlisted status and must complete the enlistment or period
of obligated service. Time spent as a cadet or midshipman
is included in the period of enlistment or obligated service.

Section 8914 of title 10, to which the submission also
refers, authorizes the retirement of an enlisted member of
the Air Force who has at least 20 but less than 30 years'
service computed under 10 U.S.C. 8925. Section 8925 pro-
vides that an enlisted member's years of service for
retirement and computation of retired pay are determined
by adding all active service in the armed forces and
service computed under 10 U.S.C. 8683.

Active service as used in 10 U.S.C. 8925 means service
on active duty. 10 U.S.C. 101(24). Active duty is defined
in 10 U.S.C. 101(22) as:

"(22) 'Active duty' means full-time duty
in the active military service of the United
States. It includes duty on the active list,
full-time training duty, annual training duty,
and attendance, while in the active military
service, at a school designated as a service
school by law or by the Secretary of the
military department concerned."

While service schools referred to in this provision do not
include the academies, it is well established that service
as a midshipman at the Naval Academy or as a cadet at the
Military Academy is considered service in the Navy or the
Army, since such academies are integral parts of those
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services. United States v. Morton, 112 U.S. 1 (1884),
United States v. Baker, 125 U.S. 646 (1888), United
States v. Watson, 130 U.S. 80 (1889). This is equally
applicable to the Air Force. See also 10 U.S.C. 3075 and
8075 (1976).

Furthermore, we have construed service at the
academies as active Federal service. See 29 Comp. Gen.
331 (1950), 31 Comp. Gen. 528 (1952); 35 Comp. Gen. 566.
See also 37 Comp. Gen. 465 (1958) wherein it was held
that retired enlisted men who are advanced on the retired
list to commissioned or warrant officer grade may credit
cadet or midshipman service at the academies since they
retain their enlisted status and are not affected by
statutes similar to 10 U.S.C. 971.

Accordingly, in the absence of a specific provision
precluding crediting such service, service at the academies
as a cadet or midshipman may be credited to an enlisted
member for the purposes of retirement under 10 U.S.C.
8914. It may not be credited to an officer for the pur-
poses of retirement under 10 U.S.C. 8911.

For the Comptrolle neral
of the United States
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