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"MATTER OF:  Roberta Sugar —[l;’ay for Holidays
Part-time EmplGyees |

DIGEST: Part-time employee of the Department of
Agriculture, who was scheduled to work 4
hours on Monday, February 19, 1979, but
did not work because of the Washington's
birthday holiday, is only entitled to 4 hours
of pay. Section 6104 of 5 U.S.C. provides
that an employee is entitled to receive the
same pay for a holiday that the employee
would receive if the day were not a holiday
and the employee worked.

This decision concerns the appeal of Ms., Roberta Sugar, a former
part-time employee cf the Department of Agriculture, Plum Island
Animal Disease Center, from the disallowance by our Claims Division
of her claim for four additional hours of pay for the Washington's
birthday holiday, Monday, February 19, 1979, Ms. Sugar was sched-
uled to work 4 hours that day, but because of the holiday observance,
she did not work. She was paid for 4 hours, but believes she should
have been paid for 8 hours. —

Ms. Sugar's claim was disallowed by our Claims Division on the
basis of 5 U.S.C. § 6104 (1976) which provides as follows:

"Holidays; daily, hourly, and piece-work basis
employees

~

"When a regular employee as defined by sec-
tion 2105 of this title * * ¥ whose pay is fixed at
a daily or hourly rate, or on a piece-work basis,
is relieved or prevented from working on a day--
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"(3) solely because of the occurrence of a
legal public holiday under section 6103 of
this title, or a day declared a hollday by

Federal statute, Executive orderx *

he is entitled to the same pay for that day as for a
day on which an ordinary day's work 1s performed. '
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This same concept has long been applied to monthly and per annum
employees. See 45 Comp. Gen. 291, 292 (1965).

Ms. Sugar points out that other part-time employees who were
scheduled to work 8 hours on the date in question received a full 8
hours of pay. She does not believe that because her 4 hour day hap-
pened to occur on a holiday she should be paid any differently than
other part-time employees, who, like herself, were scheduled to
work a 36-hour week,

We point out, however, that section 6104, quoted above, provides
for pay on a holiday not worked on the same basis as if work had been
performed on that day. The ordinary pay for Monday work for an
employee whose scheduled Monday work is 4 hours would be 4 hours
pay. Therefore, when Ms. Sugar did not work on Monday, February 19,
1979, because of that day being a holiday, she is entitled to only 4 hours
of pay at the basic rate. See B-139345, May 25, 1959,

Accordingly, the disallowance of Ms. Sugar's claim is sustained.
ActingComptroller’Géneral
of the United States






