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DIGEST:

Claim for retained funds from a contract for
services performed in 1973 is not barred by
the 6-year statute of limitations, 31 U.S.C.
§ 7la (1976), since the contract prohibited
the agency from making final payment prioﬁ to
completion of the final audit report, which
was completed on April 21, 1982, at which
time the claim first accrued.

The Peace Corps (Corps) has requested an advance
decision regarding the propriety of payment of a claim for
$481.05 submitted on April 20, 1982, by Arthur Young &
Company for reimbursement of services rendered in 1973.

The issue presented by the Corps is whether the claim
is barred by the statute of limitations, 31 U.S.C. § 71(a)
(1976). Based upon our review of the record, we find that
the claim is not barred and may be paid by the Corps if
otherwise correct.

A cost-plus-fixed-fee contract was entered on April 27,
1973, and scheduled to be completed on September 30, 1973.
Payment was to be made in accordance with paragraph 9, of
the General Provisions, "Allowable Cost, Fixed Fee, and
Payment," and, "pending establishment of final overhead
rates,"” the contractor would be reimbursed indirect costs on
the basis of the "negotiated provisional rates" included in
the contract. Those rates would remain in effect until the
contract was amended to include the final overhead rate.
Paragraph 9 further provided that the contractor would be
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paid on an agreed-upon schedule and 15 percent of the fixed
fee would be retained by the agency "to protect the
interests of the Government." Under paragraph 21, the
contractor was to be reimbursed at "negotiated provisional
rates as provided in the contract * * * subject to appro-
priate adjustment when the final rates for that period
[were] established."”

The record discloses that the $481.05 covers fee
retentions required by the contract and made under voucher
numbers 4 and 5. Under voucher number 4, paid October 31,
1973, the contractor submitted a claim for $4,314.50.

The Corps' finance office deducted $224.37 for fee
retention. With regard to voucher number 5, paid January
15, 1975, the contract shows an additional fee retention of
$256.68.

A final audit report on direct costs was issued by the
Defense Contract Audit Agency (DCAA) on April 21, 1982.
Upon receipt of the repcrt, the contractor submitted the
final voucher for $481.05, which represented the
15-percent, fixed-fee portion retained by the agency.

The act of October 9, 1940, 31 U.S.C. § 71(a) (1976),
provides that every claim or demand against the United
States cognizable by the General Accounting Office must be
received in our C%ffice within 6 years after the date it
first accrued, or be forever barred.

In our view, the claim is not barred by the statute of
limitations, since it was made within 6 years after the
claim first accrued. The general rule is that, for the
purposes of the statute of limitations, a claim first
accrues on the date when all events have occurred which fix
the liability, if any, of the United States and entitles the
claimant to sue or file a claim. Empire Institute of
Tailoring Inc. v. United States, 161 F.Supp. 409 (Ct. Cl.
1958). See also 42 Comp. Gen. 622 (1963). Where a claim is
based on a contractual obligation of the Government to pay
money, the claim first accrues on the date when the payment
becomes due and is wrongfully withheld in breach of the
contract. Cannon v. United States, 146 F.Supp. 827 (Ct.

Cl. 1956); 44 Comp. Gen. 1 (1964).
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It has long been recognized that the running of a
statute of limitations is delayed where a right, to be
either actionable or ripe for a claim, is dependent on the
occurrence of an event or contingency, and that the right
does not accrue until the event or contingency occurs. 20
Comp. Gen. 734 (1940). Here, the contractor's right to
final payment of the withheld amounts did not accrue until
April 21, 1982, when the final audit report was completed.
Therefore, the claim is not barred from consideration and
the claim may be paid by the Corps if otherwise correct.
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