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MATTER OF: National Guard Technicians--Military Leave

DIGEST:

Civilian employees who are reservists
of the uniformed service or are National
Guardsmen who perform active duty for
training, are charged military leave on
a calendar-day basis, and there is no
authority for allowing the charging of
military leave in increments of less
than 1 day, regardless of the type of
schedule the employee may work.

This action is in response to a request for
clarification of the provisions for charging of mxlltary
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leave for technician employees of the National Guard. / R

The technicians are currently charged leave on a calendar~
day basis, regardless of the number of scheduled hours in
their workday.

Military leave for reservists of the uniformed services
and National Guardsmen who are civilian employees of the
Federal Government or the District of Columbia is provided
by statute. See 5 U.S.C. § 6323. Reservists and Guardsmen
are entitled to leave without loss of pay, time or perform-
ance or efficiency rating for up to 15 days in a fiscal
year, for training. 5 U.S.C. § 6323(a). If called upon to
provide military aid to enforce the law, they are entitled
to additional military leave, not to exceed 22 days, for
such service, 5 U.S.C. § 6323(b).

The National Guard Bureau asks whether its current
procedure of charging military leave for active duty for
training, on a calendar-day basis is proper. We hold that
military leave charged pursuant to 5 U.S.C. § 6323(a),
is properly being charged on a calendar-day basis.

l/ The question was presented to us by Thomas L. Link,
Director of Personnel, National Guard Bureau,
Departments of the Army and Air Force, Falls Church,
Virginia.
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The question arises from the differences in the
charging of leave that occur when the employees working
on compressed schedules perform military duty. For example,
if a technician who works a 4-day, 10-hour workweek, Tuesday
through Friday, goes on military duty for 15 days beginning
on a Saturday and ending on Saturday of the second week, he
is charged 11 days of military leave. Since the first
3 days, and the last Saturday are not his workdays, and are
at the beginning and end of his tour, they are not charged
as military leave days. However, if a technician worked
a 5-day, 8-hour workweek, Monday through Friday, and
performed the same military duty, he would be charged
12 days because only the first 2 days of his duty would be
non-workdays at the beginning of his tour.

The word "days" as used in statutes generally has been
regarded as referring to "calendar days," in the absence of
a clear intent to the contrary. In the applicable statute,
5 U.S.C. § 6323(a), there is no indication that Congress
intended "days" to mean anything other than calendar days.
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We have consistently held that military leave may not
be computed in hourly increments, and it should be computed
on a calendar-day basis instead of a workday basis except
for the days at the beginning of the active duty period.

We are aware of no authority for allowing the charging of
military leave in increments of less than 1 day. See,

52 Comp. Gen. 471 (1973); 27 Comp. Gen., 245 (1947); and
George McMillian, B-211249, September 20, 1983,

Until Congress enacts legislation which would allow the
charging of military leave on a basis other than a calendar-
day basis, the National Guard Bureau should continue its
current procedure of charging military leave on a calendar-
day basis, despite disparate results based upon the type of
schedule worked by the employee.
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