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DIGEST:

1. Employee claims reimbursement on the
pasis of constructive cost where nhe and
nis family performed permanent change-
of-station (PCS) travel from Frankfurt,
Federal Republic of Germany, to Denver,
Colorado, by mode of transportation
other than that authorized, and by an
indirect, i.e., circuitous or not
usually traveled route. Instead of
flying, they took the Queen Elizabeth
II, a foreign-flag ocean vessel, to New
York and drove by privately-owned
vehicle (POV) from New York to Denver,
Employee's constructive cost comparison
should be based only on the portion of
nis trip from Frankfurt to Naw York
since Federal Travel Regulations (FTR)
specify that POV use for portion of
travel from New York to Denver is
deemed to pe advantageous to the
Government,

2. Under GAO's internal travel policy, PCS
air travel by an employee and his
family is limited to "coach class"
fare. Therefore, "coach class" is the
proper measure for constructive cost
reimbursement.

3. Reimbursement for expenses of shipping
POV on a foreign-flag vessel, here the
Queen Elizabeth II, is prohibited under
section 901 of the Merchant Marine Act
of 1936, 46 U.S.C. § 1241(a) (1982),
which requires justification for the
use of a foreign-flag vessel where,
as here, American-flag vessels were
available. This includes its exclusion
from use on a constructive cost basis
since those items which would not be
allowed on an actual basis cannot be
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used for comparison on a constructive
basis.

4. Paragraph 1-4.3b of the FTR is
sufficiently broad in scope to allow
reimbursement of constructive cost of
axcess baggage when such charge was
authorized, and covers case where,
as here, there has been a change in the
node of transportation used. However,
claim is denied because the claimant
did not document the weight or cost of
what would be deemed excess baggage,
but merely estimated the costs
involved.

Ms. M. G. Wilkins, an Authorized Certifying Officer
of the Teneral Accounting Office (GAO), requests an -
advance decision as to the proper calculation of certain
items related to a comparison between actual and construc-
tive cost travel and transportation expenses of a GAO
amployee and his family incident to a permanent change-of-
station (PCS) from Frankfurt, Federal Republic of Germany,
to Denver, Colorado. For tne following reasons, we hold
that the disposition of the various items involved by the
Authorized Certifying Officer was correct.

Background

Mr. Paul S. Begnaud, a GAC employee, accompanied by
nis wife and two cnildren, was authorized PCS travel from
Frankfurt to Denver which he commenced on August 17, 1983,
under travel order 3151000031. This order identified
both Mr. Begnaud's entitlements and specified restric-
tions, Those germane to this decision are as follows:

1) the mode of transportation authorized was by common
carrier; 2) shipment of Mr. Begnaud's privately-owned
vehicle (POV) was authorized; 3) shipment of excess
baggage was authorized; and 4) travel by circuitous (i.e.,
indirect or not usually traveled) route was authorized
provided that ne bear any and all excess cost and charge
excess time to annual leave.

Rather than flying from Frankfurt to New York, and
driving by POV to Denver (which POV could have been
shipped beforehand on an American-flag carrier), the
Begnaud family traveled as follows:
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-Frankfurt to Cherbourg, France via POV,

" -Cherbourg to New York via the Queen Elizabeth II, a
foreign-flag carrier (Mr. Begnaud's POV was also
shipped on this vessel), and

-New York to Denver via POV.

As we have modified the questions presented by the
Authorized Certifying Officer, the issues in this case may
be framed as follows:

1) Wwhat is the correct method to be used in
computing constructive costs?

2) May the constructive cost of shipping the
POV on a foreign~flag carrier be allowed?

3) day the constructive cost of shipping excess
baggage be allowed?

Legal Analysis

The basic statutory authority for the reimbursement
of >CS travel expenses incurred by a civilian Government
employee is found in 5 U.S.C. § 5724 (1982). This section
also governs the transportation expenses of the immediate
family and movement of household goods of such an
amployee. Ancillary to such entitlements, 5 U.S.C.

§ 5724a (1982) authorizes the payment of per diem, tempo-
rary guarters subsistence expenses, and reimbursement of
certain other expenses not applicable here. The imple-
menting regulations are found in the Federal Travel
Regulations, FPMR 101-7 (September 1981) (FTR), reproduced
for GAO employees as Part II of GAO Operations Manual,
Order No. 0300.1 (chg. 8, May 25, 1978), as amended (here-
inafter cited by FTR paragraph number), and more specifi-
cally implemented by Parts III and IV of the Order.

Paragraphs 1-2.2 of the FTR lists a rather broad range
of methods of transportation (including airlines and
ships) which are authorized for employee travel on
official business. However, FTR para. 1-2.2c(1)(a)
orovides, in relevant part, that:
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"[S] ince travel by common carrier (air,
rail, or bus) will generally result in the
most efficient use of energy resources and
in the least costly and most expeditious
performance of travel, this method shall be
used whenever it is reasonably available."

Furthermore, FTR para. 1-2.2(e) provides, in relevant
part, that:

"[E] xcept for travel between points served
by ferries, travel by ocean vessel shall
not be regarded as advantageous to the
Government in the absence of sufficient
justification that the advantages accruing
from the use of ocean transportation offset
the higher costs associated with this
method of transportation; i.e., per diem,
transportation, and lost worktime."

Thus, travel on the Queen Elizabeth II in this instance
cannot be considered as travel on a common carrier;

nor has it been suggested that it was as advantageous to
the government., Where, as here, such an alternate mode of
travel was chosen, the employee may be reimbursed only for
the constructive cost of air travel (less than first
class) and must bear any extra expense attributable to the
alternate mode of travel. Tour Renewal Agreement Travel,
52 Comp. Gen. 596 (1983).

Additionally, paragraph 1-2.5a of the FTR provides
that travel shall be performed by a usually traveled route
and that an indirect or circuitous route between the auth-
orized points of travel must be justified as officially
necessary. When an employee, for his own convenience,
however, travels by an indirect route, reimbursement for
such travel is limited to expenses the employee would have
incurred had he traveled by a usually traveled route, FTR
para. 1-2.5b. See F. Leroy Walser, B-211295, March 26,
1984; Thea D. Willenburg and Warren R. Ham, B-211775,
October 5, 1983. The fact that an employee's travel
orders authorize circuitous travel is not controlling in
the absence of an administrative determination that such
travel is officially necessary. Sydney Smith, B-193923,
January 3, 1980. :
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In this regard we note that the wording of paragraph
4a of Chapter 1, Part I[II of GAO-OM, 0Ord. No. 0300.1
(chg. 22, September 12, 1380) (para. 4a) implements FTR
para. 1-2.5 in a more specific manner for GAO employees.
Para. 4a, in relevant part, provides:

"a, Use of Indirect Routes. A traveler
may use an indirect route for his conven-
ience if he bears any resulting excess
transportation costs and has the excess
time charged to nis annual leave. Trans-
portation requests will not include such
excess transportation (5 GAO 2020.80), but
the travel voucher will show the actual
itinerary (dates and places) used over the
indirect route. Per diem allowable will
not exceed that which would have been
incurred on uninterrupted travel over a
usually traveled route.,"

As discussed previously, Mr. Begnaud's travel from
Frankfurt to New York was by a circuitous route, It is
clear, thnerefore, that para. 4a, gquotel above, sets forth
the basic criteria for adjudicating Mr. Begnaud's claim
for reimbursement on a constructive cost basis on that
portion of his travel from Frankfurt to New York.

With one exception not relevant here, paragraph
2-2.3a of the FTR specifies that when an employee who is
eliginle for travel allowances uses a POV for PCS travel,
that use is deemed advantageous to the Government. For
example, Dominic D. D'Abate, B-210523, October 4, 1983,
53 Comp. Gen. , held that where the applicable regula-
tions prescribe that travel by POV is deemed advantageous
to the Government, the employee is antitled to be reim-
bursed on that basis despite a clause in his travel orders
purporting to limit his reimbursement to the cost of
travel by common carrier. Thus, FTR para. 2-2.3a governs
reimbursement for Mr. Begnaud's use of his POV for that
portion of his PCS travel from New York to Denver.

Section 901 of the Merchant Marine Act of 1936,
46 U.S.C. § 1241(a) (1982), provides that the Comptroller
General shall not allow expenditure of Government funds
for foreign-flag vessels where American-flag vessels are
available unless the necessity for the use of the foreign-
flag vessel is demonstrated. Mary C. Garland, B-212359,
December 27, 1983.
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Finally, paragraph 1-4.3b of tne FTR allows reim-
bursement of the cost of excess baggage wnen such cost
would have been allowed nad tne traveler used the carrier
upon which the constructive transportation costs are
determined, provided the traveler certifies as to the
weignt of the baggage or presents other acceptable evi-
dence of its weignt. #hile, due to the wording of FTR
para. 1-4.3, tne former paragrapn of the FTR seems to
apply only where a POV is used for official purposes as a
matter of personal prefarence instead of common carrier
transportation, we believe its scope is sufficiently broad
to allow reimbursement for the constructive cost of excess
baggage when it is authorized as it was nere. Thus, we
believe it would cover the present case where there has
been a change in the mode of transportation used to
steamship.

Decision

Applying the above principles to this case, we
observe that Mr. 3egnaud can be reimbuzsed only for the
constructive cost of air travel (less than first class)
from Frankfurt to New York, and he must bear any extra
expense attributable to the alternate node of travel,

Tour Renewal Agreement Travel, 62 Comp. Gen. 596, supra.
In addition, ne used an indirect routa2 {(instead of flying
from Frankfurt to New York, ne drove his POV to Cherbourg
and took a steamship). Thus, para. 4a mandates that since
the indiract travel was for Mr. Begnaud's own convenience,
he can be reimbursed only for the travel expenses which he
would have incurred had he traveled by direct route
between Frankfurt and New York.

Continuing nis trip, Mr. Begnaud then traveled by
POV from New York to Denver, FTR para. 2-2.3a specifies
that such use for PCS travel is advantageous to the
Government. Thus, a constructive allowance based on a
direct flight from Frankfurt to Denver plus shipment of
his POV to Denver, as requested by Mr. Begnaud, is not
appropriate. 1Instead, the Certifying Officer correctly
linited Mr. 3egnaud's reimbursement to (1) the construc-
tive cost of a flight from Frankfurt to New York and (2) a
nileage allowance and per diem on a direct routing from
New York to Denver, .

Mr. Begnaud contends that his constructive airfare
should be based on "ambassador (business) c¢lass" rather
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tnan "coach class." We disagree. As a general principle,
the lowest-cost service is to be used when different fares
are charged for tne same type of accommodations between
the same points unless the nigher cost is administratively
determined to be more advantageous to the Government. -FTR
para. 1-3.4b(1)(a)/ Tour Renewal Agreement Travel, supra,
62 Comp. Gen. at 597. GAO's travel policy implementing
this general principle is to restrict PCS travel to
economy class; the policy has been followed with regard to
constructive cost reimbursement. Therefore, Mr. Begnaud's
constructive cost should be based on the lower "coach
class" for PCS travel.

On nis travel voucher, Mr. Begnaud claimed $1,353.84
for shipment of his POV on the Queen Elizabetnh II, a
foreign-flag carrisr. American-flag carriers are avail-
able for freight shipments of POVs from most European
ports. Thus, Mr. Begnaud's claim was denied in accordance
witn the provisions of § 901 of the Merchant Marine Act
of 1936, 46 U.S.C. § 1241(a) (1982). Mary C. Garland,
B-212359, supra, at 2. Mr. Begnaud contends that this
statutory authority does not apply in ais case since
ne is claiming reimbursement on a constructive basis.
His contention is in error. When an enployee uses an
unauthorized mode of travel or an indirect route, his
agency amust construct the correct mode or route in accord
with the FTR. Thus, any items which would not have been
allowed on an actual basis cannot be used for comparison
on a constructive basis.

Finally, Mr. Begnaud's travel orders authorized
excess baggage; he claimed $266.40 based on a constructive
shipment of such excess baggage. The Certifying Officer
denied his claim pending receipt of documentation. See
FTR para. 1-11.3¢c(1). As noted above, the scope of para-
graph 1-4.3b of the PTR is broad enough to allow reim-
bursement of constructive costs for excess baggage when it
is authorized, and covers the present case where there has
been a change in the mode of transportation used. Thus,
in accordance with his travel order authorization,

Ar. Begnaud was eligible for reimbursement of nhis excess
baggage on a constructive cost basis to the extent that
the excess baggage expenses are based only on such charges
as would have been incurred by a usually traveled route,
i.e., on an airplane from Frankfurt to New York. However,
although Mr. Begnaud was eligible for reimbursement of the
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excess baggage charges, he did not obtain any documenta-
tion of the weight or cost of what would be deemed excess
baggage, but merely estimated the cost involved. 3uch a
claim must be denied in view of FTR para. 1-11.,3¢c(1) which
reguires receipts, and the general rule of 4 C.F.R. § 31.7
(1984) that the burden is on claimants to establish the
liability of the Government and their right to payment,

Mr. Begnaud's voucher should be processed in

accordance with the =bove.
S’ , }é%ﬂ4r62,«_)

Comptroller General
of the United States





