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MATTER OF: Hernan Rosado and Sonia M. Terron -~
House-hunting Trip - Erroneous Authorization

DIGEST:

Two employees who were permanently trans-
ferred from Mayaquez and Arecibo, Puerto
Rico, respectively, to San Juan, Puerto
Rico, are not entitled to reimbursement for
house-hunting trips since both old and new
official stations were located outside of
conterminous (continental) United States.
5 U.5.C. § 5724a(a)(2), and Federal Travel
Regulations para. 2-4.1c(3). Erroneous
advice and authorization by agency offi-
cials does not create right to reimburse-
ment where expense claimed is precluded by
law.

The issue decided here is whether two Government
employees may be authorized and reimbursed expenses
incurred for house-hunting trips performed in connection
with an official transfer to and from duty stations out-
side the conterminous (continental) United States. Under
the express terms of paragraph 2-4.1c(3) of the Federal
Travel Regulations (FTR)!/, which implements 5 U.S.C.

§ 5724a(a)(2) (1982), reimbursement for travel and
transportation expenses for trips to seek permanent resi-
dence quarters shall not be authorized when either the old
or new duty station or both duty stations are located
outside the conterminous (continental) United States.

This decision is in response to a request for an
advance decision from W. D. Moorman, an authorized certi-
fying officer, Department of Agriculture, Office of
Finance and Management, National Finance Center, concern-
ing the entitlement of Mr. Hernan Rosado and Ms. Sonia M.
Terron, employees of the Food and Nutrition Service, to
reimbursement for relocation expenses for house-hunting
trips in September 1982, incident to a permanent change of
station from Mayaquez and Arecibo, Puerto Rico, respec-
tively, to San Juan, Puerto Rico.

1/ 41 C.F.R. § 101-7 031385
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Reimbursement for travel and transportation expenses
to seek a new permanent residence at a new official sta-
tion is authorized by 5 U.S.C. § 5724a(a)(2) (1982), which
provides in part as follows:

“(a) Under such regulations as the
President may prescribe and to the extent
considered necessary and appropriate, as
provided therein, appropriations or other
funds available to an agency for admin-
istrative expenses are available for the
reimbursement of * * *

* * * * *

"(2) * * * Expenses of transpor-
tation to seek permanent residence
quarters at a new official station
when both the old and new stations are
located within the continental United
States. * * *" (Emphasis added.)4/

This statutory provision has been implemented by paragraph
2-4.1¢(3) of the Federal Travel Regulations which states
that an employee shall not be reimbursed for such a house-
hunting trip when either the o0ld or new official duty
station or both are located outside the conterminous
United States. See 52 Comp. Gen. 834 (1973) involving a
transfer from Alaska to the conterminous United States;
Paul L. Guidry, B-203645, October 9, 1981, concerning a
house-hunting trip performed by an employee's spouse for a
transfer from Paris, France, to Washington, D.C.; and
Eugene B. Roche, B-205041, May 28, 1982, concerning a
house-hunting trip performed by an employee's spouse for a
transfer from Kansas City to Alaska.

Accordingly, there is no lawful authority for reim-
bursement of the costs of either Mr. Rosado's or
Ms. Terron's house-hunting trips.

2/ The definition of "continental United States" in
5 U.S.C. § 5721 states that it "means the several
States and the District of Columbia, but does not
include Alaska or Hawaii; * * *.," The definition of
"conterminous United States" in FTR para. 2-1.4a
states that it means "the 48 contiguous States and
the District of Columbia." Hence, the two terms mean
the same thing and may be used interchangeably.
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The authorized certifying officer has stressed the
existence of certain mitigating factors in the employees'
claims which follow from the agency's admission that the
granting of approval of the round trips to seek new gquar-
ters was an administrative error. The authorized certify-
ing officer points out as follows:

"The agency states that they believe the
intent of the regulations, concerning a
househunting trip outside the conterminous
United States, is to prevent an employee
from taking a paid vacation at Government
expense., However, they state that no con-
sideration is given to a situation where
both the 0ld and new station is located on
the same island, and no excessive transpor-
tation costs are incurred. Also, they
state that the enactment of the Puerto Rico
Block Grant, Section 19 of the Food Stamp
Act, necessitated the centralization of the
Puerto Rico field office. The agency con-
tends that by allowing the employees to
incur expenses for a househunting trip, the
need for allowing more costly temporary
quarters expenses was eliminated. Tempo-
rary quarters expenses are allowable in
accordance with Paragraph 2-5.2a of the
FTR."

We cannot agree with the proposition that the situa-
tion here where both the old and new duty stations are
located on an island outside the conterminous United
States is not covered by the statute and regulations. The
statute specifically requires both the old and new
stations to be located within the continental United
States. The regulations specifically bar reimbursement
when both stations are located outside the conterminous
United States.  Therefore, it is clear that when both of
the stations are located in Puerto Rico, house-hunting
trips may not be reimbursed. Further, we are not aware of
any provisions of the Puerto Rico Block Grant, Section 19
of the Food Stamp Act, Pub. L. 88-525 and Pub. L. 97-35,

7 U.S5.C. § 2028 (1982), or its legislative history which
would affect the relocation entitlements of the affected
employees.
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We recognize that both Mr. Rosado and Ms. Terron
relied on the misinformation and erroneous authorization
given to them concerning their entitlements to reimburse-
ment for house-hunting trips. However, as we pointed out
in Eugene B. Roche, supra, we have consistently held that
the erroneous advice or authorization does not in itself
create a right to reimbursement where the expense claimed

is precluded by law.
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