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THE COMPTROLLER GENERAL
OF THE UNITED BTATES

WASHKHINGTON, D.C. 20548

FILE: B-215542 DATE: August 1, 1985

MATTER OF: Ronald E. Ferguson

DIGEST:

1. An employee of the FAA was on leave
without pay while performing active
duty for training in the Army Reserve.
The agency delayed the employee's
periodic step increase based on the
period of time he was in leave-without-
pay status. The agency acted erroneously
since under applicable regulations time
spent in leave-without-pay status due
to military service is creditable
service in the computation of a waiting
period for purposes of the periodic step
increase, and no distinction is made
between active duty for training and
other active duty.

2. An employee of the FAA was on leave
without pay while performing active duty
for training in the Army Reserve. The
employee was erroneously advised that he
would be accruing annual leave during
the period he was in leave without pay
status, and consequently exhausted his
leave. The Government is not bound by
the erroneous acts of its agents and
such advice does not provide a basis for
allowing leave to be credited to the
employee where applicable requlations
provide for reduction in leave accumu-
lation while the employee was in a
leave-without-pay status,

This action is in response to a request for an advance
decision from the Federal Aviation Administration,! / The
agency asks whether an employee in leave without pay status,
performing active duty for training, may be credited with
annual leave for that period of military duty. The agency

1/ The request was made by Paul K. Bohr, Federal Aviation
Administration, Regional Director, Great Lakes Region,
Des Plaines, Illinois.
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also asks whether the time spent on active duty for training
in a nonpay status should be counted as creditable service
in determining whether to grant a within-grade increase to
such employee. We find that annual leave may not be granted
to an employee in a leave-without-pay status performing
active duty for training. However, time spent on active
duty for training in a nonpay status should be counted as
creditable service in determining whether an employee may
receive a periodic step increase,

Mr. Ronald Ferguson, an aviation safety inspector for
the Federal Aviation Administration, also is a member of the
U.S. Army Reserve. He was ordered to active duty for train-
ing beginning July 26, 1983, for a period of 255 days.
During this period, he used several categories of leave,
including 1,168 hours of leave without pay. It is this
period of leave without pay with which we are concerned in
this case.

Periodic step increase

Mr. Ferguson received a periodic step increase
(within-grade increase) to GS-13, step 4, on July 11, 1982,
His next increase was to have been to step 5 on July 8, 1984
(104 weeks from the July 11, 1982 increase). However, upon
his return from active duty for training, Mr. Ferguson was
told that due to the time he spent in leave-without-pay
status, the waiting period for the periodic step increase
would be extended to January 20, 1985,

It is the agency's position that the period spent in
leave-without-pay status for active duty for training does
not qualify as creditable service in determining whether to
grant a periodic step increase. The agency contends that a
distinction is made between service on active duty and
service on active duty for training, and therefore the
periodic step increase was properly denied.

A number of statutory and regulatory authorities are
involved in this issue, Sections 2021-2026 of title 38,
United States CodeE/ set forth reemployment rights of
veterans who hold nontemporary positions in the Government,
Under 38 U.S.C. § 2024(d), an employee may request leave for
the purpose of participating in active duty for training and
shall be entitled to return to his position "with such

2/  Added by Title IV of the Viet Nam Era Veterans
Readjustment Assistance Act of 1974, Public
Law 93-508, as amended.



B-215542

seniority, status, pay and vacation as such employee would
have had if such employee had not been absent for such
purpose,” provided that the employee reports for work within
the time specified.

The authority for granting periodic step increases for
General Schedule employees who occupy permanent positions is
found in 5 U.S.C. § 5335 and the implementing regulations
issued by the Office of Personnel Management at 5 C.F.R.
Part 531, Subpart D. Pursuant to these provisions, an-
employee who has not reached the maximum rate of pay for the
grade in which his position is placed may be advanced to the
next step if he has performed at an acceptable level of
competence and completed the designated waiting period. The
waiting period for advancement from step 4 to step 5 is 104
calendar weeks.

A waiting period includes periods of annual, sick or
other paid leave. Time in a nonpay status is creditable
service if the nonpay status does not exceed a specified
number of weeks. 1In waiting periods for steps 5, 6, and 7,
time spent in a nonpay status is ordinarily not creditable
service if it is in excess of four workweeks during the
waiting period. See 5 C.F.R. § 531.406. However, 5 C.F.R.
§ 531.406(b)(1) provides a special exception for absences
due to military duty. It provides that military service as
defined in 5 U.S.C. § 8331(13) is creditable service in the
computation of a waiting period if the employee is
reemployed within 52 weeks after separation from the
service.

Military service is defined in 5 U.S.C. § 8331(13) as:
"honorable active service--(A) in the armed forces; (B) in
the Regular or Reserve Corps of the Public Health Service
after June 30, 1961; or (C) as a commissioned officer of the
Environmental Science Services Administration after June 30,
1961." Military service does not include service in the
National Guard unless the individual is ordered to active
duty in the service of the United States, but no distinction
is made between Regular and Reserve service.

The Federal Personnel Manual, issued by the Office of
Personnel Management, states that an employee's service is
creditable for all periods of continuous paid civilian
employment for the Government, including various types of
paid leave and, under specified conditions, when an employee
is separated or in a nonpay status. The example provided is
"all time on active duty with the Armed Forces, when
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otherwise creditable service is interrupted * * *.," Ppederal
Personnel Manual, chapter 531, paragraph 4-7c.

Our review of the applicable provisions does not
substantiate the position that a distinction is made between
active duty and active duty for training. The terms used,
"all time on active duty," and "honorable active service,"
are not separated into two categories. We point out that
service in the National Guard is specifically excepted from
the definition of "military service" unless the active duty
is in the service of the United States. Since distinctions
were made with regard to different services, it appears that
had the intent been to exclude active duty for training as
active service, a distinction would have been made between
active duty and active duty for training. Also, these
definitions are consistent with the definitions used in the
statutes applicable to the armed forces, which define active
service to include "full-time training duty."” 10 U.S.C.

§ 101(22) and (24), and 37 U.S.C. § 101(18) and (20).

In addition, chapter 353 of the Federal Personnel
Manual, which provides guidance for Restoration to Duty,
defines military duty in part as follows:

"(4) Military duty means a period of
(a) active duty in the Armed Forces of the
United States for service or training * * *"
FPM Manual, Chapter 353, paragraph 1-5 (a)(4).

Subchapter 6 of chapter 353 discusses the rights of those
returning from active duty for training and emphasizes that
paragraph 3-1 of the chapter requires the agencies to safe-
guard the rights of the employees whether they are
separated, furloughed or placed on leaves of absence.

Thus, it is our view that a distinction is not made
between active duty and active duty for training for
purposes of determining whether to grant a within-grade
increase. Accordingly, the period during which Mr. Ferguson
was serving on military duty in a nonpay status should not
be used to delay the granting of the increase.

Accrual of Leave

Prior to the time he reported to active duty for train-
ing, Mr. Ferguson inquired whether he would accrue annual
leave during the period he was in a leave-without-pay
status. He was apparently told that he would be accruing
leave during this period. Relying upon this advice, he
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exhausted his annual leave, which he apparently would not
have done if leave were not to accrue during the period he
was in a leave-without-pay status.

Contrary to what he had been told, Mr. Ferguson did not
accrue leave and the agency reduced his credit for leave
earned in accordance with 5 C.F.R. § 630.208(a), which
requires the reduction when an employee is in a nonpay
status. In May 1984, Mr. Ferguson filed a grievance with
the agency. The grievance was denied by the agency on the
basis that Mr. Ferguson has not been denied a benefit to
which he was rightfully entitled by statute. The agency
asks whether the Comptroller General will grant relief and
allow Mr. Ferguson to obtain credit of annual leave retro-
actively for the period during which he was in a nonpay
status.

Statutory authority for the right to leave of Federal
employees is found in 5 U.S.C. § 6301 et seq. Implementing
regulations issued by the Office of Personnel Management are
found at 5 C.F.R. Part 630,

Regarding annual and sick leave, 5 C.F.R. § 630.208(a)
requires that an agency reduce accumulation of annual and
sick leave when the total hours of leave without pay equal
the number of hours in the employee's pay period. Unlike
the provision concerning periodic step increases, no
exception is made for an employee who is in a nonpay status
and serving on active military duty. In addition, the
guidance provided in the Federal Personnel Manual regarding
restoration to duty indicates that although the employee has
a right to "vacation" as contained in 38 U.S.C. § 2024(4),
the right relates to the scheduling of vacation rather than
protection against loss or deduction of annual and sick
leave credit while in a nonpay status. See FPM chapter 353,
para. 6-6.

Since there is no authority to allow credit for annual
and sick leave under these circumstances, the agency acted
properly. While it is unfortunate that Mr. Ferguson
exhausted his leave, apparently relying on erroneous
information provided by the agency, this does not provide a
basis on which to allow leave to be credited to him since it
is a well-settled rule of law that the Government cannot be
bound beyond the actual authority conferred upon its agents
by statute or requlation. See Dr. Frank A.Peak, 60 Comp.
Gen. 71 (1980).
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It also appears that since Mr. Ferguson exhausted his
leave, but did not use unearned leave, no overpayment was
made to him and, thus, there is no debt for which relief
under 5 U.S.C. § 5584 is appropriate. We find no other
basis on which to allow credit for annual leave for the
period during which Mr. Ferguson was in a leave-without-pay
status. Accordingly, Mr. Ferguson may not be retroactively
credited with annual leave for the period during which he
was in leave-without-pay status on military duty.

Comptroller General
of the United States



