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MATTER OF: Recording of Obligations for Extensions of 
Temporary Quarters Subsistence Expenses 

DIOEST: Reimbursable expenses due to extension of up 
to 60 days of temporary quarters subsistence 
expenses should be charged against the appro- 
priation current when valid travel orders are 
issued. - See 64 Comp. Gen. 45 (1984). 

An official of the Drug Enforcement Administration, 
Department of Justice, requests our opinion on whether the 
expenses incurred by a transferred employee under a 60 day 
extension of temporary quarters subsistence expenses shoula 
be charged against the appropriation current in the fiscal 
year in which the travel is ordered or the fiscal year in 
which the expenses are incurred. As will be explained 
below, the expenses should be charged against the appro- 
priation current in the fiscal year in which the travel is 
ordered. 

BACKGROUND 

In 64 Comp. Gen. 45 (1984), we overruled a long line of 
cases holding that the expenses of relocation were to be 
charged against the appropriation current when the expenses 
were incurred by the transferred employee. In that aecision 
we ruled "that for all travel and transportation expenses of 
a transferred employee, an agency should record the obliga- 
tion against the appropriation current when the employee is 
issued travel orders." 

The submission asks whether this holding in 64 Comp. 
Gen. 45 is applicable to the situation in which a trans- 
ferred employee receives an extension of temporary quarters 
subsistence expenses (TQSE) in the fiscal year following 
that in which his move took place. A transferred employee 
is allowed up to 60 days of TQSE upon his or her reloca- 
tion. Federal Travel Regulations (FTR) Para. 2-5.2a(l) 
(Supp. 10, March 13, 1983), incorp. by ref., 41 C.F.R. 
S 101-7.003. under certain conditions, the transferred 
employee may receive up to an additional 60 days of TQSE. 
- See FTR, para., 2-5.2a(2) (supp. 10, March 13, 1983). The 
extension of TQSE may cause a problem in regard to recording 
an obligation, since, as illustrated by the submission, a 
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transferred employee may receive travel orders in the fiscal 
year preceding that in which the employee requests and 
receives an extension of TQSE. Furthermore the extension 
cannot be approved prior to the employee's occupancy of 
temporary quarters since an extension may only be authorized 
"due to circumstances which have occurred during the initial 
6 0  day period of temporary quarters occupancy and which are 
determined to be beyond the employee's control and accept- 
able to the agency." - Id. 

ANALYSIS 

We do not consider an extension of TQSE as falling out- 
side our recently announced rule. Our decision at 64 Comp. 
Gen. 4 5  relied heavily on a basic principle of law which 
mandates the result here. That principle, the so-called 
bona fide needs rule, supported our conclusion since "it is 
clear that the need for the relocation of the employee and 
the resulting benefits and entitlements arises when the 
employee is transferred * * *." 64 Comp. Gen. at 47. Thus, 
the bona fide need for the relocation expenses is in the 
fiscal year in which the employee is transferred and not 
when the employee incurs the expense. Id. - 

An extension of TQSE flows directly from the transfer 
of an employee and the resulting initial entitlement to 
TQSE. Under these circumstances, any extension of TQSE 
relates back to the original issuance of transfer orders and 
is a bona fide need of the year in which the orders were 
issued. Therefore, the cost should be charged to the fiscal 
year in which the transfer order was issued. 

V Comptroller General 
of the United States 
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