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THE COMPTROLLER GENERAL
OF THE UNITED STATES
WASHINGTON, D.C. 20548

DECISION

FILE: B-209150 DATE: March 22, 1983

MATTER OF: Lloyd G. Chynoweth

DIGEST:

The 30-minute rule applicable to the pay-
ment of per diem under paragraph 1-7.6e,
FTR, when the time of departure or arrival
is within 30 minutes before or after the
beginning of a quarter, respectively, is
not intended to be applicable to continu-
ous travel of 24 hours or less. 40 Comp.
Gen. 400 (1961). ’

A certifying officer for the Department of the Interior
requests our decision whether the 30-minute rule stated in
paragraph 1-7.6e of the Federal Travel Regulations (FTR)
(FPMR 101-7), for computing per diem allowances applies to
travel of 24 hours or less. For the reasons that follow we
hold that the 30-minute rule is not applicable to such
travel.

On August 20, 1982, Mr. Lloyd G. Chynoweth, an employee
of the Bureau of Reclamation, Department of the Interior,
left Billings, Montana, his permanent duty station, at
5:45 a.m., flew to Pierre, South Dakota, and returned to
Billings at 6:15 p.m. the same day. He claimed three quar-
ters of a day per diem based on actual time in an official
travel status of 12-1/2 hours. His per diem entitlement was
reduced to two quarters by a voucher examiner on the basis
that he had failed to provide a statement justifying the
necessity for his departure within 30 minutes prior to the
end of a quarter day and his return within 30 minutes after
the beginning of a quarter day.

Paragraph 1-7.64(1) of the FTR, as amended by GSA
Bulletin A-40, Supp. 1, September 28, 1981, provides in
part:

~ "travel of 24 hours or less. For con-
tinuous travel of 24 hours or lIess, the
travel period shall be regarded as commencing
with the beginning of the travel and ending
with its completion and for each 6-hour
portion of the period, or fraction of such
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portion, one-fourth of the per diem rate for
a calendar day will be allowed. * * **

Unlike travel of 24 hours or less, per diem for travel of
more than 24 hours is paid on a calendar day basis with one
fourth of the rate allowed for each quarter of a calendar
day that the employee is in a travel status. FTR para-
graph 1-7.64(2).

The question here involves the applicability of the
30-minute rule set forth in FTR paragraph 1-7.6e, which
provides:

"Beginning and ending of entitlement.
For computing per diem allowances official
travel begins at the time the traveler leaves
his/her home, office, or other point of
departure and ends when the traveler returns
to his/her home, office, or other point at
the conclusion of his trip. However, when
the time of departure is within 30 minutes
prior to the end of a quarter day, or the
time of return is within 30 minutes after the
beginning of a quarter day, per diem for
either such quarter day shall not be allowed
in the absence of a statement with the travel
voucher explaining the official necessity for
the time of departure or return."

As first incorporated into the regulations (Standard-
ized Government Travel Regulations (SGTR) section 6.9¢(2))
on April 6, 1960, the 30-minute rule was identically worded
but applicable only to travel by privately owned vehicle.

At that time SGTR paragraph 6.11 contained essentially the
same per diem computation principles as are now set forth in
FTR paragraphs 1-7.6d(1) and (2). Because per diem for
travel of 24 hours or less was not based on calendar day
quarters, we held that the language of the 30-minute rule--
specifically, its use of the term "quarter day"--was not
intended to be applicable to travel of 24 hours or less.

40 Comp. Gen. 400 (1961). Although the regulations have
since been amended to include regularly scheduled means of
transportation within the purview of the 30-minute rule, the
language in question and the per diem computation principles
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to which it applies remain the same. For this reason we find
no basis to change our view that the 30-minute rule applies
to per diem paid on the basis of calendar day quarters--i.e.,
travel of more than 24 hours--and not to per diem such as

Mr. Chynoweth's paid on the basis of 6-hour periods of actual
time in a travel status.

Accordingly, Mr. Chynoweth is entitled to three quarters
of a day per diem as claimed.
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