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DIGEST

In 1981 legislation was enacted authorizing service members
to be reimbursed for transportation exvenses incurred for
commercial air travel between international airports while
on emergency leave, This does not provide additional
authority either expressly or by implication to reimburse
service members for the expenses of travel by private
automobile across an international border to an emergency
leave site., Hence, the implementing joint-service travel
regulations may not properly be amended to authorize such
additional reimbursement, nor may an Air Force sergeant be
allowed payment on his claim for reimbursement of expenses
incurred in performing emergency leave travel by private
automobile between Canada and the United States.

DRCISION

The issue presented in this case is whether an Air Force
sergeant may be allowed payment on his claim for reimburse-
ment of the expenses he incurred in traveling by private
automobile between Canada and the United States while on
emergency leave, under a statute authorizing payment for
service members' emergency leave transportation between
international airports.l/ We conclude that his claim may
not be allowed. -

1/ This action is in response to a request for an advance
decision received from the Accounting and Finance officer,
416th Bombardment Wing, Griffiss Air Porce Base, New York,
concerning the propriety of approving payment on a travel
voucher submitted by Staff Sergeant I. V., Ball, NSAF,
425-02-0328., The request was forwarded here by the Per
Diem, Travel and Transportation Allowance Committee after
it was approved and assigned PDTATAC Control No. 87-2,
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BACKGROUND

On September 29, 1986, Staff Sergeant I. V. Ball, USAF,
departed his permanent duty station at North Bay, Ontario,
Canada, under a grant of emergency leave. He traveled by
private automcbile and arrived at his emergency leave
destination in Prentiss, Mississippi, the following day.

He returned to North Bay on October 9, 1986, again traveling
by private automobile.

Following his return to North Bay, service officials advised
Sergeant Ball upon his inquiry to submit a voucher claiming
reimbursement of his traveling expenses. They advised him
that although the applicable joint-service travel regula-
tions limited reimbursement of the cost of international
emergency leave travel to situations involving the use of
commercial carriers, a decision from our Office would be
gsolicited to determine whether the expenses of his travel
by private automobile might also be lawfully reimbursed.
Sergeant Ball submitted a claim voucher in compliance with
this advice.,

In forwarding Sergeant Ball's claim for our decision, the
concerned service officials also question whether it would
be permissible, under the governing provisions of statute
contained in 37 U.S.C. § 4114, to amend the joint-service
regqulations to authorize the reimbursement of the costs of
international emergency leave travel by automobile either
on a mileage allowance or on an actual expense basis.

ANALYSIS AND CONCLUSION

Section 411d(b)(l) of title 37, United States Code, provides
that under uniform regulations prescribed by the Secretaries
concerned, members of the uniformed services stationed
outside the continental United States and their authorized
dependents who are granted emergency leave may be provided
"transportation from the international airport® nearest to
their duty station or nearest their location when notifica-
tion of an emergency is received "to the international
airport in the continental United States closest to the
international airport from which the member and his
dependents departed . . ." when government transportation

is not reasonably available. Under section 411d(c) the cost
of such transportation may not exceed the cost of govern-
ment-procured commercial air travel. Section 4114(b)(4)
provides for return transportation to the international
airport from which the member or dependent departed or to
the international airport nearest the member's duty station.
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The statutory authority to reimburse service members on
emergency leave for the costs of transportation between
international airports was first enacted in the Uniformed
Services Pay Act of 198l1.2/ Previously, service members
stationed outside of the continental United States on
emergency leave were eligible for cost~free government

air transportation, if available, but, like service members
and civilian government employees generally, were personal-
ly responsible for all other travel expenses incurred.3/
The congressional reports relating to the 1981 legislation
provide this explanation for its purpose:

"Under new section 4113 of title 37 . . . members
of the uniformed services on duty outside the

48 contiguous states would be entitled to round
trip transportation between international airports
incident to a personal or family related emergen-
cy, but only upon a determination that Government
transportation is not reasonably available.

"Currently, service members are authorized round
trip space-required emergency leave travel on
Military Airlift Command (MAC) aircraft. Their
dependents are authorized space-available
transportation. No commercial air travel is
authorized for members. However, many members
are serving at locations without ready access

to MAC transportation. Faced with an urgent
situation requiring their immediate presence,
service members are left no alternatives but to
return home at personal expense to attend to the
emergency, cften imposing a tremendous financial
burden on them."4/

Thus, 37 U.S.C. § 41138 was designed to relieve service
members of extraordinary costs necessarily incurred for
transportation between international airports while on

2/ Public Law 97-60, & 126(a), Oct. 14, 1981, 95 stat. 989,
1003-1004.

3/ See, generally, Major Pabloc Rodriguez, USA, B-224780,
Feb. 24, 1987.

4/ S. Rep. No. 146, 97th Cong., lst Sess. 15, reprinted in
1981 U.S. Code Cong. & Ad. News 1484, 1498.
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emergency leave, but not to reimburse them for all of their
travel and transportation expenses.

It is reported that under 37 U.S.C. § 4114 and the
implementing joint-service regulations, Sergeant Ball
would have been eligible for round-trip commercial air
transportation at government expense between Sudbury,
Ontario, and Cleveland, Ohio. It is also reported that
because of the additional travel time and personal expense
which would have been involved in that arrangement, he
instead decided to travel by private automobile from his
duty station in Ontario to his emergency leave site in
Mississippi.

The suggestion has been advanced that it might be permis-
sible under 37 U.S.C. § 4114 to reimburse Sergeant Ball for
the costs he incurred either on an actual expense or on a
mileage allowance basis, in an amount not to exceed the cost
of round-trip commercial airline transportation between
Sudbury, Ontario, and Cleveland, Ohio. We are unable to
find any support for that suggestion, however, in either

the above-described terms of 37 U.S.C. § 4114 or in its
legislative history. Rather, in ocur view, the statutory
language, supported by the legislative history quoted above,
allows for commercial air transportation to be provided to
and from international airports when government air trans-
portation is not available so long as the cost does not
exceed the cost of government-procured air transportation
between the applicable locations. Although the statute
clearly allows members to arrange authorized air transporta-
tion themselves and to be reimbursed for its cost, air
transportation is the only mode of transportation for which
costs may be reimbursed. Had the Congress also intended

to authorize reimbursement of emergency leave travel
performed by private automobile between a duty station and
an emergency leave site, either on an actual expense or on

a mileage basis, it could easily have done so. It did not
do so, and we are therefore unable to conclude that the
implementing joint-service travel regulations may properly
be amended to provide such authorization.

Accordingly, we deny Sergeant Ball's claim. The travel
voucher, which may not be approved for payment, will be
retained here.

Comptroller General

of the United States
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