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DIGEST

The Joint Federal Travel Regulations may be changed to
allow the payment of station allowances for service members'
dependents who are moved to a designated place outside of
the continental United States in Alaska, Hawaii, Puerto
Rico, or in any territory or possession of the United States
when the service members are transferred from their duty
stations inside the continental United States to a
restricted area in the same circumstances that would allow
payment of the dependents' transportation to the place upon
the authorization or approval of the Service Secretary
concerned. 49 Comp. Gen. 548 (1970) and Lieutenant

Colonel Charles D. Robinson, 56 Comp. Gen., 525 (1977),

are modified.

DECISION

The question in this case is whether the Joint Federal
Travel Regulations may be amended to allow the unrestricted
payment of station allowances at the uniformed service
member's designated place for his dependents outside of the
continental United States in Alaska, Hawaii, Puerto Rico, or
in any territory or possession of the United States. The
question arises only when the service member elects to move
his dependents there from the member's old duty station
inside the continental United States incident to his trans-
fer to a new duty station in a restricted area to which his
dependents are not allowed to travel at government
expense.l/ We conclude that the regulations may be amended
to allow the payment of station allowances at the designated

1/ This responds to a request for a decision received from
the Per Diem, Travel and Transportation Allowance Committee,
dated February 19, 1988,
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place provided the Secretary of the service concerned (or
his designee) has approved the dependents' transportation to
that place.

BACKGROUND

Station allowances are paid to a service member who is on
duty outside the United States or in Hawaii or Alaska.

37 U.S.C. § 405 (Supp. IV 1986). This amount is additional
to a service member's regular pay and allowances and is
authorized to defray the excess costs experienced by service
members on permanent duty at places outside the continental
United States. The usual situation in which station allow-
ances are paid occurs when the service member is transferred
overseas and his dependents accompany him there at govern-
ment expense as a result of the transfer. 1In that situation
there is an obvious connection between the service member
who is on duty overseas, his duty assignment, the presence
of his dependents overseas in the vicinity of his duty
station, and the payment of station allowances for them.

When a service member is outside of the continental United
States with his dependents and properly receiving station
allowances, he is sometimes transferred from that duty
station to a new duty station in a restricted area to which
his dependents may not accompany him. At that time the
service member may select a designated place anywhere in the
continental United States to which to move his dependents.
Upon the authorization or approval of the Service Secretary
involved, he may also select a designated place in Alaska,
Hawaii, Puerto Rico, or any territory or possession of the
United States. The service member's dependents are then
transported at government expense to the designated place.
See Joint Federal Travel Regulations, vol. 1, para. U5222-D.
The Per Diem, Travel and Transportation Allowance Committee
correctly points out that this is in recognition of the fact
that the dependents need a suitable place to live while the
service member serves a tour of duty at a restricted place
where dependents are not allowed.

The regulations implementing 37 U.S.C. § 405 have long
allowed the continuation of station allowances if the
dependents continue to reside in the vicinity of the old
duty station after the service member moves to his
restricted new duty station. They also allow the continu-
ation of station allowances in such a case if instead of
remaining at the c¢ld station, the dependents are moved to
any other designated place which gualifies for station
allowances. We approved the continuation of the station
allowances in these situations where the member's new
assignment is to a restricted area overseas by viewing the
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situation ". . . as if the member had continued on duty
at his 0l1d permanent station overseas." We held that
", . . the dependents were residing ocutside the United
States in a military dependent status because of the
member's duty assignment and not because they elected
to establish a residence there for personal reasons.”
49 Comp. Gen. 548, 550 (1970).

When a service member is inside the continental United
States (and thus not entitled to receive station allow-
ances) but is then transferred to a new duty station in a
restricted area, his dependents may still be transported

at government expense to a designated place anywhere in

the continental United States, or upon the authorization

or approval of the Service Secretary involved, to Alaska,
Hawaii, Puerto Rico, or any territory or possession of the
United States. However, we have held that if that desig-
nated place for the dependents is outside of the continental
United States, that selection would normally be purely a
matter of personal preference and not sufficiently connected
with any duty assignment to support the payment of station
allowances at the designated place. 49 Comp. Gen. 548,
supra. It is this part of the holding in 49 Comp. Gen. 548
that the Per Diem Committee wants reconsidered.

The Committee argues that since all dependent moves to
designated places are matters of personal choice, regardless
of the location of the o0ld duty station, and since all are
occasioned by a governmental act of reassigning service
members to restricted areas, there is no clear basis for
treating them differently regarding the payment of station
allowances. The Committee states that the distinction is
especially difficult to understand when the dependents are
residents of Alaska, Hawaii, Puerto Rico, or any territory
or possession of the United States, and one of those places
is chosen as the designated place.

ANALYSIS AND CONCLUSIONS

In the past, our decisions authorizing station allowances
at a designated place have turned on the sufficiency of the
connection between the service member's duty assignment and
the dependents' location at the designated place, regardless
of whether the service member's old duty station was inside
or outside the continental United States. See Lieutenant
Colonel Charles D. Robinson, USMC, 56 Comp. Gen. 525 (1977).
However, another factor that is nearly always involved in
our cases concerning the payment of station allowances at
a designated place, which is not usually an issue, is the
entitlement to payment of the dependents' transportation
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to the designated place. A different statute, 37 U.S.C.

§ 406(e) (Supp. IV 1986), than the one that provides for
station allowances provides the transportation entitlement.
Subparagraph U5222-D, supra, implements the statute and
provides entitlement to transportation to Alaska, Hawaii,
Puerto Rico, or any territory or possession of the United
States only upon authorization or approval of the Service
Secretary concerned--as distinguished from unrestricted
transportation entitlement to anywhere in the continental
United States., This authorization or approval requirement
for transportation applies regardless of whether the old
duty station is inside or outside the continental United
States,

Upon further reflection, there appears to be no reason why
there should be a different standard for the entitlement to
payment of dependents' transportation to a designated place
from the standard for the entitlement to payment of station
allowances at the designated place. 1In this regard, we
believe that a sufficient connection exists between the
service member's duty assignment and the dependents' loca-
tion at the designated place where a Service Secretary has
authorized or approved transportation of the dependents to
the designated place.

Therefore, the Joint Federal Travel Regulations may be
amended so that dependents' station allowances at the
designated place may be paid if the Secretary concerned

(or his designee) approves the dependents' transportation
to that place. 49 Comp. Gen. 548, supra, and Lieutenant
Colonel Charles D. Robinson, USMC, 56 Comp. Gen. 525, supra,
are modified accordingly.
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