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The Honorable Christopher H. 4ifdth

Member, United States House
of Representatives

402 East State Street
Trenton, New Jersey 08608

Dear Mr. Smith:

This letter is in response to yours dated June 8, 1983,
on behalf of a constituent who is a member of the Army
Reserve, and who has requested our official opinion concerning
the legality of withholding social security taxes from the pay
of military reservists if they have already paid the full
amount of those taxes for the year on wages received from
nonmilitary sources.

Official decisions in specific cases involving the
withholding of Federal taxes from income, and the payment of
claims for Federal tax refunds, are primarily matters reserved
for determination by the Department of the Treasury, Internal
Revenue Service, and are not within our jurisdiction. See,
eog., Matter of Martin, 58 Comp. Gen, 528 (1979)i 52 Comp.
Gen. 42 424 (1973)1 and 26 U.S.C. 7801, 7802. However, at
your request we reviewed the applicable laws and regulations
and we conclude that the withholding of social security taxes
from active duty military basic pay in the circumstances
described is consistent with the governing provisions of law.

The Federal Insurance Contributions Act, as amended and
as currently codified in sections 3101 through 3126 of
title 26 of the United States Code, requires the withholding
of social security taxes from the wages of employees who are
covered by Federal hospital insurance; or by Federal old-age,
survivors, and disability insurance; or both. Se.tion 3101
establishes the applicable tax rates on wages for each type of
insurance coverage. These rates are applied to tm.u employee's
wages and the appropriate amount is to be withhold by the
employer.

A "contribution and benefit base" is established yearly
under section 230 of the Social Security Act (42 U.S.C. 430).
The base amount for 1983 is $35,700. Under 26 U.S.C.
3121(a)(1) an employee is not subject to social security tax
withholdings on wages naid "by an emplo-er during the calendar
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year" in excess of that year's base amount, (Emphasis on the
singular added,) Thus, if an individual has 2 or more
separate employers in the course of a year, each employer must
withhold social security taxes from wages paid to the
individual up to the maximum base amount, without regard to
the wages paid and taxes withheld by the other employers,
However, 26 US,C. 6413(c) provides that if, "by reason of an
employee receiving wages from more than one employer during a
calendar year," this results in the withholding of social
security taxes in an aggregate sum exceeding the contributions
payable on the base amount for that year, then the individual
is eligible to have the excess withholdings credited against
any Federal income taxes owed, and to claim a monetary refund
of any balance remaining, Regulations of the Internal Revenue
Service contained in title 26 of the Code of Federal
Regulations are consistent with these governing provisions of
statute, See 26 C.F.R. 31,3121(a)(1)-1 and 31,6413(c)-l.

Social security coverage was extended on a contributory
basis to members of the uniformed services on January I, 1957,
through the amendment of both the Social Security Act and the
Federal Insurance Contributions Act by Public Law 881, 84th
Congress, approved August 1, 1956, ch. 837, 70 Stat. 857. The
Federal Insurance Contributions Act now defines military
service, including service as a reservist, as "employment" for
purposes of the act, See 26 U.S.C. 3121(m) and (n). In
addition, active duty basic pay is defined as constituting
"wages'," exclusive of inactive duty Reserve weekend drill pay
and other emoluments payable under the military pay and
allowance system, See 26 U.S.C. 3121(i)(2). No provision
exempts the military and naval services, as "employers", from
withholding social security taxes from the active duty basic
pay of service members on account of a member's outside
private employment. Thus, every service member's active duty
basic play is subject to social security tax withholdings
notwithstanding any private employment a member may have in
the year in which the active duty is performed. This includes
members of the Army Ready Reserve who are required under
10 U.So.C, 270 to perform a minimum of 2 weeks' active duty
each year in addition to periodic inactive duty training
drills throughout the year. In the event the service
member's aggregate social security tax withholdings exceed the
contributions payable on the social security "base amount" in
any given year because of other employment, the member's
recourse is to claim an income tax credit or a refund in the
same manner as any other taxnaver in that situation.
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Thus, it appears that social security taxes are being
withheld from the active duty basic pay of your constituent
in the manner prescribed by law, as discussed above.

We trust this will serve the purpose of your inquiry.

Sincerely yours,

Cornptr4 hler General
of the United States
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