s 07625 )95
GAO - ' /
United States General Accounting Office e ' Office of i
Washington, DC 20548 o ' General Counsel
' In Re
Reforto, B-105604
) Octoter 30, 1979

Hr. Effort Alexander bo p,

3407 Winchester P, W, 219t atladle tg o,

Apartment 4 Pehlte Teeding -

Memphis, Tennessee 38116 LR

Dear Mr, Alexander;

This is in response to your letter of August 1, 1979, forwardead
here Ly the Personnel Officer of the Memphis District of the Corps
of Army Engineers, asking for a ruling of this Office concerning
milicary leave for part-time career employeces, Although a decicion
of the Conptroller General is not being issued at your rvrequest, the
following Information may be useful to you.

It has long been a position of this Office that the benefits
of the Military Leave Act do not extend to part-time employees of
the Federal Government., In our decision 35 Comp. Pen. 5 (1953)
we determined that statements in the leglslative history of the
laws authorizing military leave precluded extending such leave to
part-time employees. Those provisions are pregently codified in
5 U,8,C, 6323(a) (1976), Particularly scctivon. 4 of the act of
July 1, 1947, 61 Stat, 239, specifically provided that the words
"officers and emplovees of the United States or of the District
of Columbia" as used in the military leave statutes 'shall be
construed to mean all officers and employeces of the United States
or of the District of Columbia, permanent or temporary indefinite,
without regard to clasqification or terminology peculiar to the
Federal Civil Service System;"

On page 2 of Senate Report No, 327, 30th Congress, to accompany
H.R, 1845 which became the act of July 1, 1947, the purpos: of the
provision quoted above was explained as follows:

"This bill clarifies which type of employees
are entitled to military leave. In the past,
temporary indefinite employees, who might work for
many years for the Government, were not entitled
to such leave, This bill poarmits permanent and
temporary indefinite employees to receive military
leave, Lt excludes, however, the purely temporary
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emploghéé, vho are thuse employed for a definite
tour of duty for pariods of less than 1 year, and
part time or intermittent employees,"

Therefore, the Congress indicated that the statute was ot intended
to cover part-time or intermittent employees and that the sddition
of the words "permanent or temporary indefinite' should not be con-
strued to that effect. Where the Congress intonded part-time
employees to receive military leave, it has so provided by specific
legislation, Sce the act of June 22, 1956, 70 Stat, 331, which au~
thorized military leave for substitute pustal amployees, (Repealied
by Public Law 91-375, 6(c¢)(18)(B), Aug., 12, 1970, 84 Stat, 776,) In
the consideration thereof a provision which would have established
military leave generally for part-time employees with regularly
scheduled tours of duty was rejected, See the hearings on H.R, 3744
before the Subcommittee of the Committee on Armed Services, United
States Senate, June 7, 1956, at pages 11-17,

Therefore, the Congress, in restricting eligibility for
military leave to "permanent or temporary indefinite" employees
(5.U.8.C. § 6323(a)), excluded from eligibility employces having
part-time appointments,

The Federal Employees Part-Time Carecr Employment Act of 1978,
October 10, 1978, Public Law 95-437, 92 Stat, 1056, extended to part-
time caveer employees the henefits of the Civil Service Retirerent
System, 5 U.S,C. 8347(g) (Supp. 1I, 1978), Federal Employeces Group
Life Insurance, 5 U,5.C. 8716(b) (Supp. IT, 1978), and the health
benefits program, 5 U.S.C. 8913(b) (Supp. II 1978). However, there
was no amendment extending to part-time carce: employces the benefits
of military leave. The language of 5 U.S.C, 6323 has remalned
essentially the same since our decision in 35 Comp., Gen. 5.

We trust the information provided will be of assistance to
you L ]

| : : Sincerely yours,
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Assistant ‘General Counsel
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