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Tho Honorable Jamnle L. Whitten
Chairman, Committee on Appropriations
House of Representatives

Dear Mr. Chairman:

We refer to your letter dated August 1, 1979,
concerning the legality of the Department of the Army'.;
proposed test program for the selection of architect-
engineering (A-E) firms for the design of military
facilities to include the price to be paid as a solec-
tion factor. You request that we review the position
of the Department of Defense (DOD) that such a program
would not be permissible under existing legislation
pertaining to military construction. You further re-
quest that we suggest any necessary changes or alter-
nate approaches to accomplish the Lest. .

The problem has arisen because of an apparent
conflict. betwe-en the language in section 604 of the
Military Construction Authoriization Act, 1979, Pub. L.
No. 95-356, 92 Stat. 56', 582 (1978), and the CoWi'
gressional conference committcev report on the legis-
lation that resulted in the Military Construction
Appropriation Act, 1979, Pub. L. No. 95-374, 92 Stat.
707 (1978). The former provides-

"* *,* Further, such contrasts (except
architect and engirnoering contracts,
which unless specifically authorized
by the Congress shall continue to be
awarded in accordance with presently
established procedures, customs, and
practices) shall be awarded, insofar
as practicable, on a competitive basis
to the lowest responsible bidder * * *
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"Presently established procedures, customs, and prac-
tices" for procuring A-E services are essentially those
reflected in Section 18, Part 400 of the Defense Acqui-
sition Regulation (1976 ed.), implementing the policy
expressed in the Brooks Bill, 40 U.S.C. 9 541 et seq.
(1976), that fee shall not: be considered in selecting
A-E firms prior to negotiation with the most qualified
firm.

However, the conference committee report considering
the fiscal year 1979 appropriation bill stated:

"Competition for A&E contracts: The
conferees agree with the House that a
pilot test program using price as a
factor in selecting A&E firms to design
military facilities should be con-
ducted. * * * The conferees direct
that the Army conduct this test and
have set aside $5 million for this
purpose in Army planning and design
funds." ILfi. REP. No. 1495, 95th
Cong., 2d Bess. 3 (1978).

Nevertheless, there is no language in the fiscal year
1979 Military Construction Appropriation Act itself
requiring or authorizing such a test.

DOD's position is based on the specific language
in the fiscal year 1979 Authorization Act (which has
appeared in etery military construction authorization
act since fiscal year 1971), requiring "presently
established" procedures in the award of A-E contracts.

We have reviewed the' subject legislation, the
legislative histories, and DOD's position, and we
agree with DOD that the direction of the conference
committee cannot be legally, implemented in the face
of an express statutory limitation requiring the
selection of A-E contractors by existing (Brooks
Bill) procedures "unless specifically authorized by
the Congress." We do not view statements in a con-
ference committee report that are not carried forth
in the legislation as such specific authorization
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to deviate from an unambiguous legislative mandate.

For example, we have stated:

"In construing appropriation acts,
we have consistently applied * *I *
traditional Statutory interpretation
principles so as to give effect to the
intent of Congress. In many cas;3s,
when the meaning of an appropriation
act seemed clear, we resolved questions
concerning the propriety of expetiditures

',without resort to legislative hibtory.
!* * f: In other cases, we have referred
to the legislative history of an appro-
priation act in order to properly
interpret language in the act that
purported to impose qualifications,
requirements or restrictions. * * *

11* * * The objective of statutory
construction, of coVrseae whether applied
to appropriation or other acts is to
ascertain legislative intent with respect
to the atctual statutory language employed.
This necessarily assumes that statements
in committee repos'ts and other sources of
legislative history are meant to address,
explain, and elaborate upSon the words of
the statute itself,* * * ( W]e have also
recognized that, wizth respect to appro-
priations, there is a clear distinction
between the imposition of statutory
restrictions or conditions which are
intended to be legally binding and the
technique of specifying * * * conditions
in a non-statutory context.

* * * * *

2* * * (Thus] when Congress * * *
intends to impose a legally binding
restriction on an agency's use of funds,
it does so by means of explicit statutory
language.
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* it * *

t* * * 1(Ala a general proposition,
there is a distinction to be made between
utilizing legislative history for the
purpose of illuminating the intent under-
lying language used in a statute and
resorting to that history for the purpose
of writing into the law that which is not
there." (Emphasis added.) LTV Aerospace
Corporation, 55 Comp. Gen. 307, 317
(1975), 75-2 CPD 207.

We believe it necessarily follows that in order to
authorize the use of'$5 million of otherwise unre-
stricted Army planning and design appropriations for
a pilot program in a manner directly in conflict with
the specific restriction of the Authorization Act, the
Congress must explicitly do so by "specifically"
authorizing the test program by means of legislation.

For your information, we are enclosing a copy of
our July 21, 1976, audit reporc "Greater Emphasis in
Competition is Needed in Selecting Architects and
Engineers for Federal Projects" (LCD-75-313), in which
we discuss on pages 9 through 11 a number of ways to
incorporate "competitive negotiation" into the
procurement of A-E services.

We trust that the above is responsive to your
request.

Sincerely yours,

Sljnod lfmor B. Staablt

Comptroller General
of the United States

Enclosure
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Digest

Military Construction Authorization Act, 19790
expressly precluded consideration of price in
selecting architect-engineering (A-E) firms prior
to negotiation with most qualified firm "unless
specifically authorized by the Congress." However,
Congressional conference committee considering fis-
-cal year 1979 military construction 3ppropriation
legislation directed that Armjy establish test pro-.
grain involving price-inclusive competition for A-E
projects. Such test program would not be permissible
Esince 1979 Appropriation Act does not authorize test,
and conference committee report cannot be considered
specific authorization contemplated by Authorization
Act.
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