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5-178398 ^June 7, 1973

Mr. Harry D, Shargol
7625 Front Street
Choltenham, Pennsylvania 19012

Dear Mr. Shargel;

., We refer further to your letter of Mirch 22, 1973, which in effect
requests review of our Trunaportation and Claimns Division settlement
action of March 19, i973, ihich disallowed your claim as an employce of
the Defense Supply Agency for increased pay from January 1-12, 1973.

You clabix entitlement to the pay increase authorized by Executive
Order 11691 of Decenber 15, 1972, for the "pay period which cormencod
1 January 1973, and ended 12 January 1973."

The pay conversion rules for rates of basic pay in the General
Schedule adjusted under 5 1l.8.C. 5305 and Executive Order 11691 provide
In pecrtinont partt

(a) A A A the rate of basic pay of an employee subject
to the Goneral Schedule shall he initially adjusted effective
the fir:'. day of thn cuployeo's first pay period which begins
on or after January 1, 1973, * 1, * See section 531.205,5 CPR.

As you point out 5 U.SC. 5504, among other things, provides that
the pay period for an employee covers two adainistrative workwoeiale
"Administrativi workweek" in defined to be "a period of 7 consecutive
calendar days Wtjignated in advance by the head of an agoncy under
section 6101 of title 5, United States Code." See section 610.102,
5 CFR.

In this connection we stated In 48 Coup. Cen. 152 (1960) at pago l56
as follows:

* f A With certain exceptions which do not *eem to be
applicable in the presont instanwo the pay period of a per-
manent civilian employee of the Federal Govarnment covers,
generally, two administrattvo workweeks. Each basic work-
week consists of 40 hours work scheduled on 5 days, Monday
through Friday, inclusive, with Saturday and Sunday as
-onworkday.. See 5 U.S.C. 5504(a), (b), and 6101.
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There Is no requirement In the lauw that pay periods be establIshed
to beamn witb thte first day of each calendar year, As a matter of faet
this would not be possib~tl saice the pay periodo are based on 5Z waees

* (364 days) whereas the calendar year consists qf 365 days or 36i6 days
vhon a leap year it involved,

Sinco the record indicates your adipimistrativa workweek bopilns on
Sunday and r*ndu oni Saturday with thR pr.y period invnlved in your claim
begtnniwj Docevabor 31, 1972, and ending January 13, 1973, the firot day
of the first pay period on or after January 1, 1973, in your cees bepan
Jan%%ary 14, 1973.

Accordingly, -, can only a!finn tho action disallowing your claim.

Sincerely yours,

(SIG D) W t P. S1MATS

Comptroller General
of the United States

cc: Defense Supply Agezsey
Headquarters, Cameron Station
Alexandria, Virginia 22314

re: DASH-CFF
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