
Ag ~ ~. THE COMPTROLLER GENERAL
D:ECISION *( >jZa . OF THE UNITED STATES

WASH INGTO N D.C. 2054E

(O609AR 3 1976
FILE: B-184382 DATE:

MATTER OF: DOD Pay and Allowance Committee 9 Cr )O
Action No. 517

DIGEST: An officer of the Navy who serves in a
position listed under the provisions of
37 U.S.C. 202(i) and is entitled to the
highest basic pay of his grade while so
serving, upon retirement under the provi-
sions of 10 U.S.C. 6323 may compute his
retired pay on the basis of the highest
rate of pay of that grade if he is retired
in that grade in accordance with 10 U.S.C.
6323(c), if lie is serving in the postition
listed in 37 U.S.C. 202(i) at the time of
his retirement or if he has been reassigned
to another position not subject to that
provision.

-ink aLticii:i is in response to letter dated June 24, 1975,
from Assistant Secretary of Defense requesting an advance decision
as to whether the retired pay of an officer who retires under the
provisions of 10 U.S.C. 6323 while serving in a position listed in
37 U.S.C. 202(i) may be based on the active duty pay of the position
in which serving. The specific questions and a discussion pertain-
ing thereto are contained in the Department of Defense Military Pay
and Allowtance Committee Action No,. 517, enclosed with the letter.

The questions presented in the Cormnittee Action are as follows:

"1. Ilay the retired pay of an officer who retires
under the provisions of 10 U.S.C. 6323 wbile serving
in a position listed in 37 U.S.C. 202(i) be computed
on the rate of basic nay provided such officer by
37 U.S.C. 202(i)?

$72, Would the answer to question one be the same
if such officer had vacated the position listed in
37 U.S.C. 202(i) and had served on active duty in
another position not listed in such section prior
to the date of his retirement?"
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The discussion contained in the Committee Action notes that
37 U.S.C. 202(i) provides that officers of the naval service who
are assigned to certain positions are entitled to "the highest
pay of their rank"' while serving in 8uch positions.

It is also noted that 10 U.S.C. 6323 provides in part that
unless otherwise entitled to a higher grade, each officer retired
under this section shall be retired in the highest permanent or
temporary grade in which he served satisfactorily on active duty
as determined by the Secretary of the Gravy or if the Secretary
determines that he did not serve satisfactorily in his highest
temporary grade, he will be retired in the next lower grade in
which he had served but not lower than his permanent grade.

Subsection (e) of 10 U.S.C. 6323 provides as follows:

"(e) Unless otherwise entitled to higher pay,
an officer retired under this section is entitled
to retired pay at the rate of 2-1/2 percent of the
basic pay of the grade in which retired multiplied
by the number of years of service that may be
credited to him under section 1405 of this title,
but the retired pay may not be more than 75 percent
of the basic pay upon which the computation of
retired pay is based."

The discussion then notes that as a result of variant deci-
sions by this Office and the Court of Claims in the case of
Rear Admiral Robert D. Powers, Jr., doubt arises as to whether
the provisions of 10 U.S.C. 6323(e) permit the retired pay of an
officer in the grade of captain with over 22 years of active -
service who is serving in a position listed under 37 U.S.C. 202(i)
on the date of his retirement, to be computed on the highest pay
of his rank--which would be a captain with over 26 years of
service as authorized by 37 U.S.C. 202(i)--or whether retired pay
of.such officer must be based on the rate of basic pay he would
receive without regard to that provision--a captain with over
22 years of service.

It is noted in the discussion tha on th6rbasis of our
decision B-153595, dated MIarch 31, 1964\ in the Powers case it
would appear that 10 U.S.C. 6323(e) does not authorize an
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officer to compute his retired pay on the rate of pay authorized
by 37 U.S.C. 202(i). However, the-Court of Claims arrived at an
opposite conclusion after reviewing Rear Admiral Powers' claim
for retired pay on the basis of the higher rate of pay in
Powers v. United States, 185 Ct. Cl. 431 (1968). The court con-
cludfed in that case that Baeaar Admiral Powers was entitled to
compute his retired pay on the basis ofrearadmiral (upper half)
since the statutory scheme of retirement statutes indicated a
congressional intent to authorize officers in such circumstances
to compute their retired pay on the basis of the highest rate of
pay they received while on active duty.

In 49 Comp. Gen. 618 (1970), it was stated in connection
with Powers case and its predecessors that:

"* * * where an existing statute authorizes
computation of the retired pay of a mer.her or former
member of an armed service on the basis of the pay
of the orade In wthich thl individual had sncrve
satisfactorily and which is higher thian the pay of
the grade on which he othermise is entitled to com-
pute his retired pay, wre will authorize payment, or
pass to credit in the disbursing officer's accounts,
a payment of retired pay computed on the pay of the
higher grade * * *."

Thus, that decision specifically holds that an individual is
entitled to compute his retired pay on the pay of a higaher grade
held while the Court of Claims has stated a broader rule that the
individual is entitled to compute his retired pay on the highest
rate of pay he received on active duty.

Our decision 49 Comp. Gen. 618 (1970) waS in response to a
letter from the Assistant Secretary of Defense requesting a deci-
sion as to whether the Court of Claimts decision in _iller v.
United States, 180 Ct. Cl. 872 (1967), had any effect oln our
previous decisions holding that the retired pay of a military
member mtay not be based upon a higher grade previously held in
a branch of the Armed rorces other than that in which serving
at the time of retirement.

In our response to this question we noted that we had been
advised by the Assistant Attorney General, Civil Division, that
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the Department of Justice was unaware of any argument not
previously presented to the Court of Claims which might persuade
the court to reverse its holdings in a line of cases, among which
was Powers v. United States, supra, which he stated indicated the
disposition of the court to hold that the language in various
statutes indicates the intent of Congress that the retired pay
of members of the armed services should be based upon the
highest rate of pay received on active duty.

We then indicated that on the basis that further litigation
would result in no material change in its interpretation of the
law, we would follow the broad principle enunciated by the Court
of Claims in those cases.

The line of cases which were the subject of that decision
generally dealt with situations where a member of a uniformed
service is retired in the grade in which serving, but has held a
higher grade at some other time and that higher grade in some
cases was i,, connection with activc duty in a differcnt unrifor~led
service from that in which retired.

The Powers case was included in this line of cases since the
court viewed the grade of rear admiral as actually being two
grades rear admiral (upper half) and rear admiral (lower half) and
since Posners had received only the maxim,,uam pay of rear admiral
(upper half), he was entitled to compute his retired pay on the
basis of that basic pay. The court, however, also pointed out that
if the grade of rear admiral were to be considered as one grade
with different rates of basic pay within that grade, Powers would
be entitled to compute his retired pay on basis of highest rate of
basic pay he received while on active duty.

It appears that the Court of Claims has rejected all argu-
ments presented in our decision B-153595, Wearch 31, 1964, to the
effect that a naval officer who is serving in a position for which
the basic pay is designated as the highest pay of his grade at the
time of his retirement may not compute his retired pay under
10 U.S.C. 6323 on the basis of the basic pay authorized by
37 U.s.c. 202(i).

The facts involved in the cases presented to the Court of
Claims were not the same as the facts here involved in that the
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court has not considered specifically the entitletment to retired
pay based upon a higher rate of pay in the grade in which the
officer is serving except as an additional argument in the Pomers
case. LIotever, it seems clear that the court's position is favor-
able to the individual here involved. Accordingly, and in keeping
with the Powers case, we conclude that an officer serving satisfac-
torily in a position covered by 37 U.S.C. 202(i) at the time of
retirement under 10 U.S.C. 6323 is entitled to retired pay based
upon his rate of basic pay while so assigned. Similarly, an
officer who, subsequent to satisfactory service in a position
covered by 37 U.S.C. 202(i), serves in a position not subject
thereto prior to retirement under 10 U.S.C. 6323, may have his
retired pay computed on the basis of the pay received while in
the covered position.

Accordingly both questions presented are answered in the
affirmative.

R F. KELLER

Comaptroller Geaeral
Deputy of the United States




