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DIGEST: , Employee's GS-11 position was reclassified 5 2/I
administratively to GS-12 on January 17, 1975,
incident to appeal by the employee. Reclassifi- 9 9, D
cation of position with related pay increase may
not be made retroactive other than as provided
in 5 C.F.R. S 511. 703.

This action concerns an appeal by Mr. Edward G. 1Worosila, an
employee of the Department of the Army, from the disallowance of his
claim for retroactive pay as a result of a change in classification of
his position from grade GS-11 to grade G0-12 as set forth in Settle-
ment Certificate of November 6, 1C75, issucd by our Transportation
and Claims Division (now Claims Division).

The facts were stated in the settlement action as follows:

'tThe record shows that you were employed
as a Television Production Specialist, GS-1071-11,
at the United States Military Academy (UGS~vI. Oin
October 15, 1974 you submitted an anpeal of the clas-
sification of your position by the USlMA Civilian Per-
sonnel Division, to be sent to the United States Army
Civilian Appellate Review Agency. Cn January 17,
1975, the Department of the Army decided that your
position should be classified as Aiudio-Visual Pro-
duction C~fficer, GS-1071-12. Pursuant to this
reclassification you were promoted from GS-11,
step 10 to GS-12, step 6, effective February 9,
1975. You are claiming a retroactive pay adjust-
ment on the grounds that for 4-1/2 years you per-
formed duties which should have been classified at
a higher grade.

Before a promotion for Xlr. Worosila could be made retroactive
there would have to be a position allocated in the higher grade. There
the position in question was not allocated until January 17, 19,75. For
the reasons set forth below the effective date of the position allocation
may not be made retroactively.
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Under the provisions of 5 U. S. C. § 5105 (1970), the Civil Service
Commission (CSC) has the authority and respqnsibility for the prepara-
tion and publication of standards for classification of positions subject
to the General Schedule. Each agency is required by 5 U. S. C. § 5107
to place its positions unless otherwise provided in their appropriate
class and grade to conform with the standards published by CSC.
Section 5107 of title 5, United States Code, provides that subject to
section 5337 of title 5 of the United States Code, actions of on agency
under the authority of 5107 are the basis for pay and personnel trans-
actions until changed by certificate of CSC. Under the provisions of
5 U. S. C. § 5110, CSC is required to review agency classification ac-
tions and correct such actions which are not in accord with published
standards. The CSC correction certifications are binding on all ad-
ministrative, certifying, payroll, disbursing, and accounting officials.

Additionally, 5 U. S. C. S 5112 provides:

"§5112. General authority of the Civil Service
Con-;m. iassion.

"(a) Notwithstanding section 5107 of this title,
the Civil Service Comrnission maly--

"(1) ascertain currently the facts as to
the duties, responsibilities, and qualification
requirements of a position;

"(2) place in an appropriate class and
grade a newly created position or a position
coming initially under this chapter;

"(3) decide whether a position is in its
appropriate class and grade; and

"(4) change a position from one class or
grade to another class or grade when the facts
warrant.

The Commission shall certify to the agency concerned
its action under paragraph (2) or (4) of this subsection.
The agency shall act in accordance with the certificate,
and the certificate is binding on all administrative, cer-
tifying, payroll, disbursing, and accounting officials.
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"(b) An employee affected or an agency may
request at any time that the Commission exercise the
authority granted to it by subsection (a) of this section
and the Commission shall act on the request."

It is noted that agency and CSC determinations on classification
actions are binding on this Office and we have no authority to alter

such actions. The CSC is empowered to prescribe applicable regu-
lations by 5 U. S. C. § 5115.

The Commission's regulations for position classification under the
Act are set out in part 511 of title 5 of the Code of Federal Regulations,
and 5 C. F. R. § 511.701 (1975), states that "The effective date of a
classification action taken by an agency is the date the action is ap-
proved in the agency or a subsequent date specifically stated. "With
respect to appeals within an agency, 5 C. F. R. § 511. 702 states that
the effective date of a change in classification resulting fromli an appeal
"is not earlier than the date of decision on the appeal and not later than
the beXinxhif. of the fourth pay pci.iod followig, the date of the deciSi on

***. These regulations are aim-plified in Federal Personnel Manual
chapter 511, § 7-la, which states that "The agency may not make the
[classification] action retroactively. " See also EPIM chapter 531,
§ 2-7(a); Dianish v. United States, 183 Ct. Cl. 702, 7017-709 )1968).
The only provision for a retroactive effective date in a classification
action is when there is a timely appeal from classification action
which resulted in a loss of pay and on appeal the prior decision is
reversed at least in part. See 5 C.F. R. § 511.703.

With respect to compensation the general rule is that an employee
is entitled only to the salary of the position to which actually appointed,
regardless of the duties performed. Thus, in a reclassification situa-
tion, an employee who is performing duties of a grade level higher than
the position to which he is appointed is not entitled to the salary of the
higher level position unless and until the position is classified to the
higher grade and he is promoted to it. B-180056, MAVay 28, 1974. VVe
have ruled that ashen a position once has been classified in accordance
with regulations, an employee may not be promoted retroactively,
even though the employing agency may subsequently reconsider its
classification determination and reclassify the position upwards.
B-183218, March 31. 1975; B-170500, October 29, 1970.
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Upon review we find no basis that would authorize this Office to
determine that the effective date of the classification of Mr. Worosila's
position can be made retroactively and accordingly the disallowance
of his claim for retroactive pay is sustained.

B. F. Kellor

Deputy Comptroller General
of the United States
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