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DIGEST: 1. Where employee$ on peranent change of duty
station, leaves 3 days prior to scheduled
travel days, employee is entitled to te-
porary quarters allowance upon early arrival
at new duty station. intitleient to tem-
porary quarters allowance under Federal
Travel Itecuations (flM,70 101-7)(i-May 1973)
is not affected by early departure.

2. Employee traveled to new duty station and
ws absent from station for 3 days while
visLting nearby cities prior to reporting
for duty. Iec would be entitled to tmvo-
rary quarters allowcne absemt any indica-
tion trip caused unwarrauted exteasion of
pcriod of ta~porary quarters since fact
that enployee was away irom old or new
duty station or that he was on anaual leave
has not bcer. held detenrinative of entitle-

ment by itself. Therefore, case is remaded
for adi-jistrative cdeermination of whether
3-day trip caused unwarranted extension of
temporary quarters occupancy.

This action is in response to the request for a decision by
au authorized certifying ol'icer of the Bureau ol Iines, United
Stuatea Dipartrzeat of the Interior, rearding pyrment of the re-
cldim voucher or Mr, 1~ussell 1. *Archer for a portion of the
employ-c's teporary quarters allou;unce which vas withheld by
the cadLniatrativa office. 1r. Archer claimed tmporary quarters
in connection wt~h a permanent chance of duty station.

The record indicates that the eployee was tran.sferred from
Deaver, Coloradop to Albauy, Oregon, and tas allowed reIm!aurseent
of his expcnses under the Federal Travel regulations (FPXR 101-7)
(May l973). The 'travel Atuthorizatioup dated June 4, 1974, stated -
that the employee's period of travel was to begin on or about June 2 4
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(Monday) and end on or ebout JLa 27, 1974 (Thursday), and that
he was to report for duty at his new station on or about July 1.
1974. Hr. Archer, a companied by his Wife, left Denver at 4 p.m.
on June 21 (Friday), and traveled to his new station by autccaobile
as authorized. The Archers arrived in Albany at 10 p.m on
June 24 (Monday).

Based on the vouhers and receipts provided in the record,
It appears that the employce and his wife remained in a motel
in Albany on June 25 and 26 r-nd then traveled to the cities of
Newport, Tillamrok, and Fortland, Ore.on*, the ne-ut 3 days, returning
to Albauy on June YO. Hr. Archer clained meal and motrel or apart-
ment costs for tho period of June 25 through July 24 pursunut to his
temnorary quarters authoriztion, but the adfiaistrative office
denied the erwloyee (but not his wife) the allo*ance for the 3 days
the oployee and his wife were away from Albany.

In con.aection with the reclain voucher for the amnxt withheld,
the certifying officer has posed the following questionss

"(1) Should the fact tLat employee dctarted Dcnver a
veek earlier thun necessary to rcport for duty
July 1, 1974 entitie him: to taporry quarters
for .rimself aza %-ife for the early Ceparture?

"(2) Shoubd the csp1oyee be reicibursed for the
tava-Di-ary quartcrs for June 27t 23 and 29,
bzc.- o-n the Aaerican Le-ion Convention
excuse for no loC~i avalela!Ae in Albuny?"

The Federal Travel Re;ulations provide in Chapter 2,
Part 5, in pertinent parts

'2-5.1 Policy. lteads of agecies shall prescribe
procedures for adlainistering these provision3 reaaonibly
and enuitably so th.at l-: .ess f l _

excares~ ~~ U! -- tot ;z-tt tt :; r^. -vcs~e i~l s. -*r
.h¶s i.<^'e; .^iyUot> aryrqu,3rvers it j2!3t.HC'i nl

ev~.~ctv:~ ~i U~t~c -~ioe~s rnnstir tn a i.7~i iiixciz-j

statinA. .As a ,,ueral paiicy, t.-.e period for tporary
quarteCs shall be reduced or avoided if a round trip to seek
permanent residence quarters has been made or if)as a result
of extended teuporary duty at the new official station
or other circuwtsnces (for example, if tle family does Uot
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move until some time after the employee's transfer), the

employee has had adequate opportunity to complete arrangements

for permanent quarters.

"2-5.2. Conditions and limitations for eligibility.

"'a. Length of time allowed and location of new official

station. Subsistence expenses of the employee for whom a

permanent change of station is authorized or approved and

each member of his immediate family (defined in 2-1.4d) shall

be allowed for a period of not more than 30 consecutive days
while the emnloyee and family necessarily occupy temporary
quarters and the new official station is located in the 50

States, the District of Columbia, United States territories-
and possessions, the Commonwealth of Puerto Rich and the

Canal Zone; provided a written agreement as required in

2-1.5a(l) is signed in connection with the transfer. The
period of consecutive days may be interrupted for the time

that is allowed for travel between the old and new official

stations or for circumstances attributable to official

necessity, as, for example, an intervering temporary duty
assignment.

* -* * * *

"c. Maht constitutes temporary quarters. The term
"temporary quarters" refers to any lodging obtained from

private or commercial sources to be occupied temporar-l-y~hy
the employee or members of his immediate famil1-y-fwo have

vacated the residence quarters in whicht-h ey were residing

at the time the transfer was authorize'.

"d. Authorizing less than maximum time. The specified
time limits are maximum periods, and the normai length of
necessary occupancy of temporary quarters is expented to

average much less. Temporary quarters should be regarded as
an expedient to be used only if or for as long as necessary
until the employee concerned can move into permanent quarters.

'K) "e. Time to begin occupancy. The use of temporary quarters
for subsistence expense purposes under these provisions may begin
as soon as the employee's transfer has been authorized, and the

written agreement required in 2-1.5a(l) has been signed. In order

to be eligible for the temporary quarters allowance, the period of

use of such quarters for which a claim for reimbursement is made
must begin not later than 30 days from the date the employee
reported for duty at his new official station, or if not begun
during this period, not later than 30 days from the date
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the family vacates the residence at the old official station,
'but not beyond the maximum time for beginning allowable travel
and transportation.

'f. Computation of 30 or 60 days allowable. In computing
the length of time allowed for temporary quarters at Government
expense under the 30- or 60-day limitations specified herein,
such time will begin for the employee and all members of his
immediate family when either the employee or any member of the
immediate family begins the period of use of such quarters for
which a claim for reimbursement is made and the time shall run
concurrently. The employee may occupy temporary quarters at
one location while members of the immediate family occupy
quarters at another location. The period of eligibility shall
terminate when the employee or any member of his immediate
family occupies permanent residence quarters or when the
allowable time limit expires, whichever occurs first." (Emphasis
added.)

In regard to the first question, the employee's early departure
has no effect on his entitlement to temporary quarters since the uce
of temporary quarters may begin as soon as the enployee's transfer
has been authorized and the employee has signed the required service
agreement. Federal Travel Regulations, para. 2-5.2e.

As to the second question, the certifying officer withheld
the employee's daily rate for the 3 days he was away from Albany
on the basis of our decision B-169525, May }1, 1970. The adhin-
istrative notice of suspensions of items on the original voucher
statedt

"Employee not entitled to temporary quarters while absent
from his duty station for personal reasons. Motel receipts
for June 26, 27, and 28 show employee at Newport, Tillamook
and Portland Oregon on these nights."

On his reclaim voucher, Mr. Archer states that on the dates
in question Albany area motels were reserved for a Timber Carnival
and an tmerican Legion Convention; that it was impossible to secure
an unbroken reservation locally; and, therefore, that our decision
B-169525, supra, does not apply. He also notes that he was not
required to report for duty until July 1, 1974.
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The administrative report shows that the State American
Legion Convention was held in Albany from June 25 through
June 29 and that the Timber Carnival was held from July 2
through July 4. The report also statest

"There are numerous accomnmdations in small towns
within commuting distance of Albany which would
have enabled employee to spend additional time
looking for permanent quarters."

Our Office has held that, under the Federal Travel Regu-
lations, an employee's entitlement to temporary quarters is not
restricted to instances where the temporary quarters were located
at either the old or new official station. B-178790, August 1,
1973, and B-165139, October 8, 1968. Further, we have held that
an employee is entitled to temporary quarters even though he is
on annual leave. B-178790, supra; B-175594, May 31, 1972;
B-165139,-supra. Many of our prior decisions concerned employees
who have taken annual leave during the period of temporary quarters
allowance, which raised the question of whether they were on personal
business. This question arises because the Federal Travel Regulations
state in pertinent part;

" * * * Temporary quarters should be regarded as an
expedient to be used only if or for as long as
necessary until the employee concerned can move
into permanent residence quarters." Para. 2-5.2d.

Therefore, the employee's entitlement is dependent on whether
his taking of leave and traveling away from his new duty station
caused an unwarranted extension of the period of temporary
quarters allowance or a delay in occupying permanent quarters.
If the employee has acted expeditiously in attempting to locate
permanent quarters and if the employee has occupied permanent
quarters as soon as available, he is entitled to temporary
quarters allowance for the entire period claimed.

On the basis of the record before us, we cannot determine
whether Mr. Archer's actions on the 3 days in question caused an
unwarranted extension of the period of temporary quarters allowance.
If an administrative determination is made that Mr. Archer's actions
caused an unwarranted extension, he is not entitled to temporary
quarters allowance for the days in question. Also, in that event,
the entire amount claimed for those days should be withheld
since the employee's wife accompanied him away from his station
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awd 4oes not otbierdte appear entitled to tUporary qarters
allowance. On the other hand, if it is detemrined that
Mr. Ar ohers actions did not cause an nwarrated extension of
the period of tporery quarters allowance, the voucher may be
paid if otherwise proper.

AccordizGly the voucher iL returned for action In accorda=*
vith the above disciusion.

R. F. telOlr
peputyj Comptroller General

of the United S t'tes




