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‘Dear Mr. Sampsont

. Your letter of August 18, 1972 (and enclosures), sets forth your
_ 4interpreiation of section 7 of the Public Buildings.Act of 1959, k0 —
U.8.C. 607, as amended by section 2 of the Public Buildings Anend- |
ments of 1972, Pub, L. $2-313, epproved June 16, 1972, Bection 7
as amended by section 2 provides, among other things, that “no appro-
pristion shall be made to lease any space at on averagze amual rental
~{n excess of $500,000 for use for public purposes if such lease has
not been approved by resolutions adopted by the Committees on Public
Borks of the Senate and House of Representatives respectively.”

, You intend to issue instructions to your opersting personnel
s - saetting forth guidelines consistent with the interpretation--as set
’ " forth in your letter--of amended section 7 of the Public Buildings
Act of 1959, unless our Office intervoses any objections thereto.
C - Your interpretation of section 7, as amended, and our vievs thereon
: - are set forth below, - : v

I ‘ :
\ _ You stats that the applicability of the requirements of anended
P section T of the Public Buildings Act to certain lease transactions
| . 4nvolving the acquisition of space for Federal agencies has been
_xmder review by the General Services Administration (cSh) since enacte
. : ment of the 1972 anandments. However, while you state that there is
i-14ttle helpful lezislative history, you point out that section 7 as
/ originally enacted and 4n its anended form has for its stated purpose
/ to ensure "the equitable distribution of public buildings throughout
Y 4ne United States with due regard for the comparative urgency of need
' for such buildinzs.” You also state that the apparent intent of the
A amended languege is to permit legislative oversight with respect to -
7 the more simnificant GSA lease trancactions. You further note that
- f . the Conference Remort (fbuse Report 92-1097, dated May 30, 1572),
4  accomenyinz 8. 1735, vhich became the Public Buildings Anendaents
~of 1972, states on page 10 that amended section 7 requires GSA to
‘  pubait & prospectus vhenever its Administrator "proposes to secure
! Yeased space for vhich he proposes an average annual rental in =

‘excess of $500,000." -

The first question raised relates to the proper interpretation N
of the term "averaze annuzl rental,” You =tate in this regards

‘ “"Tn iut;er;ureting'the tern "average emmual reatal’ a8 used
in section 7, &s amended, we have construed the vord
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‘rental’ ts be the et of mside’:iti.on for use of the

. 1snd and duildinzs or portinns of dulldinzs during the firm
tern of the leage. The tera excludes the cost of any ser-

vices, such ag heat, light, water, and jenitorisl services,
This interpretation is consistent with the interrretation
of the term 'rental’' 88 used in section 322 of the Iconowy
Act of 1932 (40 U.8.C. 2782) made by your office, 12 Comp.
Oen. 546. In this rereard the following shauld also de
pointed outs (1) while owr practice is to lesse on the
basis of sblainin: services ard utilities, there sre many

‘occasions vhen leases are evarded on & mef, rent basie (i.e.,

wnserviced); (2) services and utilitiez need mot be included
a8 part of the per square font rental amount apd can be
contracted for separately froa the lessor or others; and (3)
ir (2), svove, were folloved, there would be »o guestion as
to the dollar amsunt for the net remtal as services end

. mtilities would not be included therein.

"We would prefer, however, to cantinue swr usual practice
of including cherres for services and utilities in the per
sgquare fyot rental rate in order to avoid dusl contracting
far space snd gervices. It is & customary business practice
t> rent space at a sinsle rate vhich includes all services.
Fully serviced gpace alsy avoids the probleas inherent in

& division of resoonsidility between the Covernment and the
leszor concening mintenance and majsr repairs.

"In leasinz st & sinzle rate inclusive of services and utilities,
CSA mov establizhes & net rentzl asz a bagis to determnine vwhether

the sams ig vithin the liaitatisas imposed by sectiosn 322 of
the Econdyxy Act, surmra. Accordiangly, GGA presently reguires
that en offer to leace be accymanied by a statement of the

ecstimated annual cost of services end utilities t> be funished

by the offersr &s part of the rental consideration. The

‘Tigures may be adjusted by the contracting sfficer if, in hiss

Jud;mont, and usinz the expertise of thu eppraiser and GGA's
Builéings Management personnel, the figures are inaccurate,

~ Enzlosed ere copies of GSA Forms 1217 and 337 which are used
_ for determining the cost of services end utilities and the
- met reatal.” o . .
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As you paint out yaur construction of the vord "rental” ss it s

used in the Public Bulldings Amendments of 1972 (that it is the amymt
- of consideratisn f5r use of the land aad duildinzs, or portisne of

buildinzs, during the firm term of the lease, excluding the cost of

B gny services puch as heat, licht, valer, and Janitorial services),

would be panzistent with the interpretation of the tera "remtal” used
41 40 U.8.C. 2783, a8 interpreted in our decision 12 Comp. Gen. 546
(1933). ' Alsy, ve vere informally advised by mexbers of your staff that
the cost for guch services {s fairly wmifora throughout the cowmtry
(renzing approximately from £1.35 to $1.75 e sguare fist), and that it
{s the cost of reating space vhich varies prestly (from $4 to {10 a

square foot). We vere further advised that in mliciting offers for

leszed space, you require 8 ‘met” rental bid in order to have miforaity ~
4n evaluating proposed lesses. Ales, we were adviged informally thet

when GSA 2ubmitted & lease prospectus t> the Concress for aprroval prisy
ta the smendment of sectisn 7, the comparative costs of leasing versus

purchesing were presented in net teras. In viev of the shove, ve gee
no objectisn at this time to your propased interpretation of the tera

Yaversze annual rental."

‘e next quostisn rafsed in your letter relstes to the effect of

" amended sectisn 7 with ressrd to the G2 leases GGA cuwrrently has im

effect, vhaich vere entered ints prisr to the enzctaent of the legisla-

" tion, Bt average amnusl reatals in excess of $500,C00, asz well as with

regard to those cases in vhich CSA has entered ints contractg--prisr

45 the 1972 sxendzents--under shich the Government ie oblizated to enter

ints forzal leasze srreements, exceeding $500,000 per annuas, upon delivery
.of the space. You stete in this rezard:

“ss dizcucsed above, ve ¢ not interpret sectisn 7 ea intended
to iavelir existing lease agreeaents entered into prior to .
ennctaent of the 1772 Act. §ot only dres the lesisiative -
higtary of the Act suport this view, bt Consress cannot
repudiate Govermment contracts throuzh a reneral statute, =
Perry v. United States, 25% U.S. 330 (1935); CF Jotm MoShals
- Imc, v. Dizirict of Crlumbie, 205 P. 2d. 832 (1953). A

© "Acesrdincly, in cases vhere GSA lonz-term leases entered
ints prisr to June 16, 1972, include & tax escalator clause
vhich &llows for an edjustment in the rent to become effective
at certain times auring the period of the leases, and by
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aprlication of the clause, the amunt of rent to be pasd

4n the future may exceed $500,000, we do not intend to

submit & prospectus. Further, in instances vhere contracts.

have been sismed prior to the effective date of the anend-

ment to section 7, requiring upon delivery of the space
that GSA enter into & lease agrecuzent in excess of $500,000,
we d5 not believe that the Act requires the subaission of &
prospectus since the proposed lease has becoms 2 contractual
oblipgation of the Government which the Act is not intended

to impair,”

gt 1s '8 well-establiched canon- of stetutory construction that

4n the sbsence of an express statutory rrovision to the contrary, it
48 not to be presumed that Congress has intended in the enactment of

& law to impair exdisting contracts., Therefore, we azree vith your

position that section 7 does not require congrescional approval of
lemses entered into prior to the enactment date of Public law 92-313

(1.e., June 15, 1972), vhich include a tax escalstor clause, alloving
for the edjustmcnt of rent, the application of vhich (the tax escalator

clzuse) subscquent to such date of enuctment results in an

averare

annual rental in excess of $500,000. ¥e further azree thet 'secti'on Ts

a5 saended, does not require congressionsl approval of letses emtered

the space to enter into a leas
$500,000. o

into after the enactmont dete of the 1072 emendzents pursuant to con=
tracts cntered into prior to such date requiring GSA upon delivery of

[ .

eagreanmtwitharaxtali.nmessof

You further ask about the epplicability of amended sectiom 7 to

" situatisng in vhich it becomes necessary or desirable to amend an

existing lecse with an averaze annual rental of less than $500,000 to.

cover adéitional space &9 that the toial sverage annual rentsl wi

be in excess of that fizure., Ysu state in this regard:

"We &lso have nmot interpreted gmended sectisn 7 to recuire
subalssion of & prospectus in instences where the existing
or proposed lease requires payment of &n average annual
rental of less than §$500,000; but because of subseguent
change in circuszstences it becomes necessary to szend the
lease covering additional space, increasing the average

ammusl rentsl of the building to more then $500,000. Such -

an amencstory &srecwent requires sll the clements of 2 new

_ eontract acd could be nccomliched by 2 separate contract
. documert rather than by amendacat. It 48 not uncommn for
 GSA &7 lease portions of 8 bulidinz &nd es & result of

inercased program rejuiremsnts of Federal agencies to sechk

additisnal space in the saze building.

-

-
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I further ammlification of the above, an azenduent covering
gdeitional space in the seme bullding could take place &my-
tize during the tera of the leese, &nd in mst instances

occurs more tacn one year from the date the lease is executed.
The £2d3itional epece could be used by one or mre 8sencics

' 4n & building occupisd by seversl azencies, for &n asem
goving into the building 23y the first tice, or for the excande
$n7 needs of en egcency occupying &ll of the Covernnent leased
space in the builéing. In any event, the added snpace eould be
pubject to 8 separate lo2se asreenent which, if the averege
apniel remtal vas wnder $509,000, would ot be sublect to 8
prospectuz submittal. In &y circwzsiances ve wuld ot ex- -
tend the tera of the existing lesse end sdemmte steps would
be token, of course, to prevent the splitting of @ space
requirenent for purposes of evading the requiresents of pection 7."

v.'wearemreof.mmwslswshichtoobjectmtbem“
tment of cmendecuts to existing leases. liswever, GOA shoulf take

whatever precautisng are pnecessary to prevent the splitting of 8 space

-requirsuont for purpsses of evading the requiresents of amended section
7. This 0ffice, in the course of its mormel audits of GSA's sctivities,

will, of course, review GSA's adainistration of this matter.

mﬁ: respect to the exercige of options, you state:s

“he rationale of our interpretation of section 7, with

respect to edsting leases, does mot evniy, hovever, to

‘renciel optisns canteined in such leasea, The options

$myoze mo rights on the lessor and ere cxercised only

&t the dlsoretion of the Goverreaeal. FBowvever, in sost

irctences tha lecse ontisn has considercble value. In

futare lease Sransactions where 8 procpectus wms=t be ‘
epproved and subaitted wider amended section 7, it is .
owr intontisn to include in the prospectus a statement d
reletive to the lea2sa options in srder tiat the spprowal

would peruit their exercise by the Government, In 4
leasos entered fnts priar to Jwme 16, 1972, vhere won -
exercise of the optica the average exnmual rental wuld NN
be in ercess of §500,000, weo &> not construe section 7,

as emended, 6o requiring the submitizl of a prozpectus,

Az pointed out above, the lease prospectus procedure is

intmied to enmwze the eruitzble distributien of publie

buaildinys throushsut the (mited Stastes with resmect to

pronssed lcase tronsastisna, rather than &s @ control

¥

" over existing loese errenzeam o

’
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" ¥hile we agree that the statutory lanzuage indicates that the

_ | leue prospectus procedure is intended, in pert, ts ensure the equitable
. @istribution of public buildings throuzhout the United States, it is

our view that one of the major purposes of arended section 7 is to A
gllov the Consress, throuzh the appropriaste commiitees, to cxercise &
degree of control over leasins srrsngements. Begiming in Tiscal year

11963 and continvinz wntil fiscal year 1972 (4.e., until cnactment of

the Public Buildinzs Amendments of 1972), the Congress included within
the enmmual “Independent Offices Appropriation Act” a provision to the
effect that no part of any appronriation countained in the Act could be
used for the paysent of rental oa lease agreenents Ior the accomnodation
of Federal agencies in buildincs and improvements which were to be

' erected by the lessor for such sgencies at an estimated cost of con-

struction in excess of $200,000 or for the paywent of the salsry of any
person vhay executed such 8 lezse, unless 8 prospectus for the leate
construction o such space was submitted to the Congress and apnroval

" wmde in the saze wamner &2 for pudblic building constructiosn projects

pursuant to the Public Buildinss Act of 1959, The legislative history
of that nrovision gtronsly indicsied the desire of Congress to exarcise
some cantrol over the Governnent leasing progras and to encourtze the
canstruction rather then lessing of buildings for housing the Government,
Az indicated in reports prepared by this Office, it becazse apparent thet
the aforemsntioned provision 4id not give the Congress the dezree of
‘control over the Government leasing program that it desired. Gee, for
exammle, our report B-118523, dated April 19, 1§72. Accordingzly, the
Concrees amended section 7 of the Public Buildings Act in 1972 in order

_to give it greater control,

Hith respect to the epecific question raised, while we sgree that
4n myst instances it way be advantagesus for the Government to renew
its ontion, your azency will need to compare the varisus elternatives
aveilable to éstermine svhich will be the apst advantaseous to the -
Governnent in any particuler situation. Inasmuch @8 thig evaluation
will be tantamunt %o making & de mmvy decicion as to the location of
the building to be occupied by the Governnent, &5 vell as tantamunt
to making & nev lease, we feel the subject section requires that the
prorpectus procedure be carried throush on all trunssctions involving
the exercise of options in leases entered into prior to June 16, 1972,
vhere the avera'e annual rental will be an excess of $500,C00. Eowever,
we agree that & lesse prospectus need nst be submitted for approvel of

. the exercise of an option in thosze cases in vhich the initial prospectus,

submitted under azended section 7, (i.e., after the date of enactaent
of the 1972 anmenduents) clesrly end conspicususly states that eprroval
of 811 the provisions of the prosrectus constitutes approval of the

- 6-
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- employees in the locality of the proposed project, having
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_exercise of any options to renew vhich :a"re contained in the proponad
~ lease. , ' - . o

The final question raised ia your letter relates to the need for
prospectus approval of interiz housing plans. You 's_tat_e in this regard:

 “Als>, your opinion is requested on whether a prospectus
is required under the followinzs circumstances vhere the
requirement for & prospectus is less clear from the
lenzuzge of anended section 7. TFor purposes of securing
consideration of approvel of prospectuses, section 7, in

~ both its orizinal and amended form, requires that a pro-
spectus for & proposed public building include & statement
of rents and other housing costs currently being peid by
the Government for Federal agencies to be housed in the : ,
‘building to be constructed as vell as & comprehensive o
plan for providinz space for all Government officers and -

due rezard for suitatle space which may continue to be
 available in existing Governaent owned bulldinzs and in
" rented buildings. This plan, referred to in the prospectus
- gubaission &s a comprehensive housing plan is a part of the
prospectus &s approved by the Senate and Eouse Coxmittees »
on Public Works. ._ :
““Mhe housing plan, among other things, &dvises the Committee
" of the amyimt of leased space then occupled by Federal agencies .
and the nraoposed housing upon completion of the proposed
. public duilding., In many 4nstances, although the project is
- authorized by approval of the prospectus, construction funds
are not appropriated imiediately, and it becomes necessary
45 reacq existing leases to provide for continued Federal -
occupancy. Since the housing plan is included in the '
approved prospectus, and is intended for the purpose of P
advising the Commitiees of the leasing arrengements to be
 continued umtil the public duilding is canstructed, it is A
our opinion that such leases my be renewed without the
submission of @ prospectus where the averarse annual rentsl
. exceeds $500,000, Our reazon for this view is that by -
" _ approval of the prospectus for the proposed construction
of the public bdujldinz, the Comrmittees have also approved .
the interia housing plan, and therefore the need far an -
addition=l prospectus upon expiration of 8 lease term

‘does mot exist,” _ . .



in your letter.

‘General Services Administretion ,

B-176843 -

.~ Paragraph 5 of amended section 7, as did its predecessor, merely
requires that the prospectus include a statement of the rent and other
housing costs currently being paid by the Government for Federal agencies
to be housed in the space to be constructed. We would agree that one
of the purposes of this section is to advise the committees of the
leasing arrangements to be continued until the public building is cone

" gtructed, but we cannot agree that spproval of the prospectus for the

proposed construction of the public building necessarily constitutes
approval of the interim housins plan. However, insofar as future leases
are concerned (i.e., leases approved after June 16, 1972) where the
prospectus clearly and conspicuously states that approval thereof will
glso constitute approval of the interim housing plesn, and where the

interim housing plan spells out in detail the possibility that certain

specific leases involving average annual rentals in excess of $500,000
may have to be renewed pending completion of the public building, we
would agree that the requirements of amended section 7 of the Public
Buildings Act of 1959 have been complied with and that therefore no
separate prospectus would need to be submitted for those leases being re-
pewed as part of the interim housing plan.

. In conclusion, except in those instances noted above; we have no
objection at this time to your implementing the procedures spelled Qut

;ﬁ Sincerely yours,

'neﬁuf'ﬁCbmptroller General
¥ of the United States -

_ The Honarable Arthur F. Sampson | 4

Acting Administrator






