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MATTER OF: Certification of travel vouchers containing
long distance telephone calls,

DIGEST: 1. Travel Voucher, Standard Form 1012, revised
August 1970, provides for certification of
long distance telephone calls by officials
authorized under 31 U.S.C. 680a on voucher
iLtself, Separate certification of long
distaneL calls is no longer required.
44 Comp. Gen, 595 (1965) and B-115511,
July 3, 1953, modified.

2, 31 U.S.C. 6 80a (1970) provides that long
distance telephone calls must be for transaction
of official business and that agency heads or
officials designated by them must determine and
certify that such calls are in interest of
Government before payment is made from appropri-
ated funds, If, after examining facts surrounding
long distance tolls on travel vouchers to traveler's
family, properly designated official determines
said calls were in interest of Government, GAO
will riot question such determination. 44 Comp. Cen.
595 (1965).

3. 31 U.S.C. 680a (1970) provides that long distance
telephone calls must be for transaction of public
business and department and agency heads or
officials designated by them must determine and
certify that such calls are in interest of
Government before payment is made from appro-
priated funds. Certifying officers are not
liable for payment of long distance tolls if
official designated under 31 U.S.C. 680a
improperly certifies toll. See B-1524, December 14,
1939; D-185497, August 6, 1976.

Mr. Edward C, Capps and Mr. KIR. Fanner, Jr., authorized certifying
officers of the Federal Power Commission by letter of Fay 28, 1976, have
requested an advance decision concerning the certification and payment
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of travel vouchers, Standard Form (SF) 1012, August 1970, c'rntaining
long distance telephone tolls, Specifically, they request answers to
5 questions,

question 1. Standard Form 1012, August 1970, contains a statement
over the signature of the approving officer which reads: "Approved.
Long distance telephone calls are certified as necessary inA the interest
of the Government," Is this statement sufficient to comply with
31 U.S.C. 680a?

Section 4, chapter 119 of the act of tiay 10, 1939, 53 Stat, 738,
31 U.SC. 6 80a, states as follows;

"On and after May 10, 1939, no part of any
appropriation for any executive department,
establishment, oz agency shall be used for the
payment of long-distance telephone tolls except
for the transaction of public business which
the interests of the Government require to be so
transacted; and all such payments shall be
supported by a certificate by the head of the
department, establishment, or agency concerned,
or such subordinates as he may specifically
designate, to the effect that the use of the
telephone in such instances was necessary in
the interest of the Government,"

We held in decisions 44 Comp. Gen. 595 (1965) and B-115511, July 3,
1953, that administrative approval of a travel voucher including long
distance telephone calls did not meet the certification requirement of
31 U.S.C, 680a, When those decisions were rendered, there was no
provision on the travel voucher for certification of long distance calls
in accordance with 31 U.S.C. 680a, As pointed out in the submission,
SF 1012, Travel Voucher, August 1970, contairs an administrative approval
which states that long distance telephone calls are certified as
necessary in the Interest of the Government, Also, it should be noted
that said certification must be made by an official authorized to
certify long distance calls under 31 U.S.C. 680a. See third footnote
on SF 1012.

In light of the revision of SF 1012 whic 0 contains a specific
certification of long distance telephone calls, we now regard those
portions of decisions 44 Comp. Cen, 595, spra, and B-115511, supra,
and similar decisions, requiring separate cfrtification, as modified.
Accordingly, question 1 is answered in the affirmative.
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Question 2, Flay telephone toll charges be approved by an official
and certified by a certifying officer when:

(a) the traveler notifies his family of his safe
arrival and the place where he may be contacted
in an emergency, or his travel arrangements?

(b) the traveler, upon orders from the headquarters
office, changes his temporary duty station and calls
his family to advise them of his new contact point in
a different city than originally intended?

Question 3, Would the answer to either question 2(a) or (b)
above be different if the traveler was on an "actual expense basis"?

31 U.S.C. 6 80a requires that long distance telephone calls must be
for the transaction of public business and certified as being necessary
in the interest of the Government, if payment for said calls is to be
made from appropriated funds, We ;tated in 44 Comp. Con, 595, supra,
that 31 UtS.C. 680a "imposes on the administrative officials concerned
the responsibility to determine whether a long distance call was on
public business or otherwise in the interest of the Government." We
also stated in taid decision that this Office would not substitute its
judgment for that of an agency official designated under 31 U.S.C. 680a.
Thus, in B-179623, July 14, 1975, we held that this Office would not
object to the payment of long distance telephone calls made to a relative
by an employee traveling on official business regarding transportation
from the airport to his home in a privately owned automobile after his
return flight was delayed, if it was administratively determined that
such a call was in the interest of the Government.

We believe that the telephone call described in question 2(a) would
normally be considered a personal call since travel plans are generally
known well art advance of travel and most travelers arrive safely at their
destinations. However, if after investigating all of the facts involved
in a given situation, an official designated under 31 U.S.C. 680a determines
and certifies that such a call or one described In 2(b), was in the
interest of the Government, we will not question such a determination.
Accordingly, questions 2(a) and 2(b) are answered in the affirmative, and
question 3 is answered in the negative.
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question 4:

(a) Muvt restitution be made for telephone tolls already
approved, certified and paid on the revised travel
vouchers under conditions described under question 2(a)?

(b) Should the answer to either or both of 2(a) or (b) be
negative, is there any responsibility upon the official
ordering a change In travel plan, or temporary duty
station, to notify the family of the traveler of the
change in locationsT

Iti light of the answers to questions 2(a) and (b), we find it
unnecessary to answer questions 4(a) or (b).

Questiun 5: What responsibility and/or liability rests with the
certifying officer after proper certifications of Long distance
telephone calls are appjoved on either a travel voucier or a separate
certification, when it is determined at a later time that the toll
charge may have been incurred on strictly personal business?

The zetifying officer would not be liable for such payment if
the telephone call has been certified by an official designated under
31 U.S.C. 680a since the primary responsibility for determining the
official n&Lure of the calls rests with the heads of agencies or their
designees. B-1524, December 14, 1939. Also see B-185497, August 6,
1976, il which we Leld that certifying officers wer'a not liable for
payments made under the Military and Civilian Employees' Claims Act
of 1964, as amended, 31 U.S.C. 240-243, if an improper administrative
determination regarding settlement had been made. The rationale for
such holding was that the hate placed the responsibility for the
determination on the head of the agency or his designee,

Deputy com t roC ton4lE S
of the United States
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